Τα λόμπι που ασκούν πίεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Απάντηση
Giannis
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: Κυρ Απρ 10, 2022 4:24 pm

Τα λόμπι που ασκούν πίεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Δημοσίευση από Giannis »

Έχει γίνει παράπλευρη ζημιά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στους πολέμους για το παγκόσμιο εμπόριο; Οι παραγωγοί προϊόντων όπως εμπορικές συνθέσεις γάλακτος, επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά, φαρμακευτικά προϊόντα και λογισμικό ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών έχουν εντείνει τις προσπάθειες να επηρεάσουν την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του ΠΟΥ. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, σε μια νέα μελέτη, θέτει σε κίνδυνο ένα παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης της υγείας που θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από εμπορική επιρροή.

Παρόμοια λόμπι χρονολογούνται δεκαετίες πριν, αλλά αυτές οι προσπάθειες έχουν λάβει μια νέα, συντονισμένη μορφή τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτώντας συγκρούσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του ΠΟΥ ακριβώς τη στιγμή που ο COVID-19 επρόκειτο να χτυπήσει και περιπλέκοντας την απάντηση του έθνους στην πανδημία, είπαν οι ερευνητές.

«Το λόμπι μπορεί να είναι ένα υγιές μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας», δήλωσε η Κάθριν Ρας, καθηγήτρια οικονομικών στο UC Davis και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτή η στόχευση του ΠΟΥ δρα για να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την επιστημονική και επαγγελματική ακεραιότητα, καθώς και τις επιχειρησιακές ικανότητες, του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης της υγείας – ακριβώς όταν το χρειαζόμαστε περισσότερο».

Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο τεύχος Μαΐου 2022 του Global Health Governance, είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη των δαπανών lobbying που απευθύνονται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που σχετίζονται με την πολιτική έναντι του ΠΟΥ, της κύριας αρχής των Ηνωμένων Εθνών για την υγεία. Δεδομένα που αποκαλύφθηκαν μέσω αιτημάτων του νόμου περί ελευθερίας της πληροφορίας - και μέσω ανάλυσης άλλων δημόσιων εγγράφων και αποκαλύψεων που χρονολογούνται από το 2006 - αποκαλύπτουν συντονισμό μεταξύ του κλάδου με στόχο τη διαμόρφωση της επιχειρησιακής πολιτικής του ΠΟΥ και των κατευθυντήριων γραμμών για τη δημόσια υγεία, καθώς και τη χρηματοδότηση του ίδιου του ΠΟΥ, Russ είπε.

«Δεν πρόκειται για καμία κυβέρνηση ή κόμμα», είπε ο Ρας. "Αυτό το εντεινόμενο εταιρικό λόμπι για τις θέσεις των ΗΠΑ για την παγκόσμια υγεία είναι προβληματικό, διότι αυξάνει τα εμπορικά συμφέροντα σε διαδικασίες που διαμορφώνουν τους παγκόσμιους στόχους υγείας. Επιπλέον, αυτές οι εταιρικές οντότητες έχουν τεράστιες, συγκεντρωμένες δεξαμενές ιδιωτικού πλούτου για να αντλήσουν από αυτές τις ομάδες δημοσίου συμφέροντος που πιέζουν για την πολιτική υγείας δεν μπορεί να ταιριάξει».
  • Στόχευση πολιτικών για τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο
Η μελέτη δείχνει πώς δεκάδες εταιρικοί όμιλοι ενήργησαν από κοινού για να αντιταχθούν σε προτάσεις και συστάσεις πολιτικής του ΠΟΥ που στοχεύουν στην υποστήριξη χωρών που αγωνίζονται να ανακόψουν ένα αυξανόμενο κύμα μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος - ασθένειες που έχουν αυξήσει τη νοσηρότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ που στοχοποιήθηκαν από τους λομπίστες, σύμφωνα με ερευνητές, περιλαμβάνουν κοινές προσπάθειες πολιτικής για την προαγωγή της υγείας όπως:
  • περιορισμός της ακατάλληλης εμπορίας παρασκευασμάτων για βρέφη και νήπια που μπορεί να μπερδέψει τους γονείς να κάνουν επιλογές σχετικά με το θηλασμό και τη διατροφή των παιδιών
  • ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να περιορίσουν τη ζάχαρη και το αλκοόλ στη διατροφή τους
  • διεύρυνση της πρόσβασης σε βασικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που σχετίζονται με τον COVID
  • εφιστώντας την προσοχή στα εθιστικά αποτελέσματα των βιντεοπαιχνιδιών
Αν και δεν συνδέεται άμεσα με αυτόν τον συνασπισμό, η καπνοβιομηχανία έχει αναλάβει ταυτόχρονα λόμπι τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες κριτικής του ΠΟΥ για τον περιορισμό της συμβολής εμπορικών παραγόντων στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής υγείας, με μια ομάδα που συνδέεται με τον καπνό να προτείνει περικοπή 25% στη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τον οργανισμό, σύμφωνα με ερευνητές.

Προεδρικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Κλίντον, ο τότε γερουσιαστής Μπάιντεν συνήψε συμφωνία με τον Αμερικανό γερουσιαστή Τζέσε Χελμς για να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τα Ηνωμένα Έθνη και τον ΠΟΥ. Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανατρέψει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ, η τρέχουσα κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει απροσδιόριστη «μεταρρύθμιση» εν μέσω της πανδημίας, είπε ο Ρας.

Το συντονισμένο λόμπι της βιομηχανίας χρησιμοποίησε τη «μεταρρύθμιση» ως τσιτάτο για να επιτρέψει μεγαλύτερη επιρροή της βιομηχανίας στις διαδικασίες παγκόσμιας πολιτικής υγείας παρά τις εμπορικές συγκρούσεις συμφερόντων που παρουσιάζει, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρότερους νόμους αποκάλυψης από άλλα κράτη μέλη του ΠΟΥ, καθιστώντας αδύνατη μια παρόμοια ανάλυση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ θα πρέπει να είναι μια προειδοποιητική ιστορία σχετικά με τη σημασία των αυστηρών και λεπτομερών απαιτήσεων αποκάλυψης λόμπι, τη διαφάνεια στις συζητήσεις σχετικά με τις επίσημες θέσεις των ΗΠΑ σε πολυμερή ιδρύματα και τη σημασία του ελέγχου για συγκρούσεις συμφερόντων σε εθνικό επίπεδο πριν από τη διαμόρφωση της παγκόσμιας υγείας θέσεις πολιτικής», είπε ο Ρας.

Χωρίς τέτοια πρωτόκολλα, καταλήγει η μελέτη, αντί να προωθεί ένα παγκόσμιο όραμα για την υγεία, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αγωγός για εντατικές προσπάθειες της βιομηχανίας να διαβρώσει την παγκόσμια πολιτική υγείας εκ των έσω, είπε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Όλες οι επιστήμες”