Οι οργανισμοί επιδιώκουν να αναπτύξουν καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίση

Απάντηση
Giannis
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: Κυρ Απρ 10, 2022 4:24 pm

Οι οργανισμοί επιδιώκουν να αναπτύξουν καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίση

Δημοσίευση από Giannis »

Γεωργικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία για τους αγρότες στον παγκόσμιο Νότο, εν μέσω προειδοποιήσεων για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που απειλεί τους φτωχότερους του κόσμου.

Οι υπουργοί της G7 που συνήλθαν αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ανέβασε τις τιμές των τροφίμων , της ενέργειας και των λιπασμάτων με «καταστροφικές συνέπειες για ορισμένους από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους ».

Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια σε «επίπεδα κρίσης ή χειρότερα» σχεδόν διπλασιάστηκε από 108 εκατομμύρια το 2016 σε 193 εκατομμύρια το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις 2022 , που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η σύγκρουση, οι οικονομικοί κραδασμοί και η κλιματική αλλαγή αναφέρθηκαν ως κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην οξεία πείνα - μια δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν περισσότεροι από 320 εκατομμύρια άνθρωποι φέτος, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Σε απάντηση στην έκθεση, το Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας στις ξηρές περιοχές (ICARDA) ξεκινά μια νέα πρωτοβουλία με εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τη βελτίωση της κτηνοτροφικής και φυτικής παραγωγής, λέει ο Aladdin Hamwieh, κτηνοτρόφος, βιοτεχνολόγος και Διευθυντής χώρας της Αιγύπτου για την ICARDA. Η στρατηγική στοχεύει επίσης στην καταπολέμηση της υποβάθμισης του εδάφους, στη διατήρηση της αλιείας και στην ενίσχυση των γεωργικών συστημάτων καθοδήγησης, λέει.

«Η πρωτοβουλία βασίζεται στην ανάπτυξη φυτών που ανέχονται την ξηρασία και την αλατότητα, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τα ρεβίθια, μέσω διασταύρωσης και μεταφοράς γενετικών χαρακτηριστικών μεταξύ διαφορετικών φυτών για να επωφεληθούν από αυτά», εξηγεί ο Hamwieh.

Το κέντρο εργάζεται επίσης σε σύγχρονες μεθόδους εκτροφής φυτών, όπως η ταχεία αναπαραγωγή, για να παρέχει στους αγρότες μικρής κλίμακας νέες ποικιλίες που μπορούν να καλλιεργηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτει.

Ο FAO έχει αναπτύξει ένα Σχέδιο Ταχείας Αντίδρασης για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων μικροϊδιοκτητών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών φέτος, σύμφωνα με την Irina Utkina, εκπρόσωπο του οργανισμού.

Ωστόσο, η Utkina λέει ότι χρειαζόταν σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για την παροχή επειγόντων περιστατικών και επεμβάσεων ανθεκτικότητας. «Μέσω της έκκλησης του 2022, ο FAO απαιτεί 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους», λέει στο SciDev.Net.

Η βελτίωση της ανθεκτικότητας των μικροϊδιοκτητών στο κλίμα είναι απαραίτητη, λέει στο SciDev.Net ο Rob Vos, διευθυντής αγορών, εμπορίου και ιδρυμάτων στο International Food Policy Research Institute (IFPRI).

Απαιτείται άμεση ανακούφιση μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας και δημοσιονομικών πόρων για την επέκταση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με τον Vos. Λέει ότι η αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης θα απαιτήσει μακροπρόθεσμες λύσεις με επενδύσεις σε γεωργία ανθεκτική στο κλίμα και αγροτικά μέσα διαβίωσης σε ευθυγράμμιση με την οικοδόμηση της ειρήνης.

Ουκρανία

Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την πείνα αναμένεται να αυξηθεί φέτος ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με την έκθεση για την επισιτιστική κρίση που δημοσιεύτηκε από το Food Security Information Network και το Global Network Against Food Crises.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία διακόπτει το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων, λιπασμάτων και προϊόντων πετρελαίου, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων σε όλο τον κόσμο.

«Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 30 έως 50 τοις εκατό σε πολλές αγορές και διπλασιάστηκαν σε ορισμένες αγορές, και το κόστος του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά 20 τοις εκατό σε ορισμένες χώρες», λέει η Sally Farid, επίκουρη καθηγήτρια οικονομικών στη Σχολή Αφρικανικών Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Καΐρου στην Αίγυπτο.

Ο James Belgrave, εκπρόσωπος του WFP, λέει στο SciDev.Net: «Η σύγκρουση, τα ακραία κλίματα και η πανδημία του κορωνοϊού συνωμοτούσαν ήδη για να δημιουργήσουν μια άνευ προηγουμένου κρίση πείνας το 2021. Τώρα έχουμε υψηλές τιμές τροφίμων και καυσίμων—που οδηγούνται ακόμη υψηλότερα από την κρίση στην Ουκρανία—επιτείνοντας την κρίση».

Ο Belgrave λέει ότι σε 81 χώρες όπου λειτουργεί το WFP, η οξεία πείνα αναμένεται να αυξηθεί κατά 47 εκατομμύρια ανθρώπους, εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχιστεί αμείωτη, με τις πιο απότομες αυξήσεις στην Υποσαχάρια Αφρική. «Αυτό πάνω από τα 276 εκατομμύρια που ήδη αντιμετωπίζουν οξεία πείνα παγκοσμίως, που σημαίνει ότι έως και 323 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οξεία πείνα το 2022», λέει.

Ο Vos προσθέτει: "Δεν επηρεάζονται όλες οι μεγάλες χώρες με κρίσεις τροφίμων από την ουκρανική κρίση με τον ίδιο τρόπο. Χώρες όπως η Υεμένη και το Σουδάν επηρεάζονται ιδιαίτερα καθώς και οι δύο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιταριού για την εγχώρια κατανάλωση τροφίμων."

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Αιθιοπία, τη νότια Μαδαγασκάρη, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη ταξινομήθηκαν στην έκθεση ως «καταστροφική» φάση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, που απαιτεί επείγουσα δράση για να σωθούν ζωές.

Σχεδόν το 70 τοις εκατό του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που αντιμετώπιζαν οξεία πείνα βρισκόταν σε δέκα χώρες: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, την Υεμένη, τη Νιγηρία, τη Συρία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, το Πακιστάν και την Αϊτή.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιολογία”