Ντομάτες υψηλής ποιότητας με λιγότερο νερό άρδευσης

Απάντηση
Giannis
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: Κυρ Απρ 10, 2022 4:24 pm

Ντομάτες υψηλής ποιότητας με λιγότερο νερό άρδευσης

Δημοσίευση από Giannis »

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης ανέλυσαν τις επιπτώσεις της μείωσης της άρδευσης στις καλλιέργειες τομάτας. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι η ελλειμματική άρδευση δεν προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην εμπορική ποιότητα του προϊόντος (χρώμα, μέγεθος, βάρος, σκληρότητα, σάκχαρα) ενώ, ταυτόχρονα, τριπλασιάστηκε η περιεκτικότητα σε υγιείς ενώσεις όπως τα καροτενοειδή.

Επί του παρόντος, η κύρια πρόκληση για τη βιομηχανία αγροδιατροφής είναι η βιώσιμη παραγωγή υγιεινών τροφίμων σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και άλλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές. Τόσο από οικονομική άποψη όσο και για να συμβάλει στη διατροφή ενός αυξανόμενου πληθυσμού με φθίνοντες πόρους, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα των γεωργικών συστημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η μελέτη αξιολόγησε την επίδραση μιας βιώσιμης γεωργικής πρακτικής, της ελλειμματικής άρδευσης , στις ντομάτες «Sunchocola», που χαρακτηρίζονται από το έντονο κοκκινοπράσινο χρώμα τους. Η ελλειμματική άρδευση συνίσταται στη μείωση της χρήσης νερού ενώ προσπαθεί να μην επηρεάσει την παραγωγή. Ο τρόπος μείωσης της άρδευσης γίνεται με βάση τις μετρήσεις των φυτών, οι οποίες επιτρέπουν την έγκαιρη και ακριβέστερη διαχείριση του υδατικού στρες. ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα και η παραγωγή της τομάτας.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η επίδραση αυτής της πρακτικής στην παραγωγικότητα, την εμπορική ποιότητα και την περιεκτικότητα σε υγιείς ενώσεις (καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην εμπορική ποιότητα του προϊόντος (χρώμα, μέγεθος, βάρος, σκληρότητα, σάκχαρα). Ομοίως, αν και η περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις μειώθηκε ελαφρά, η παρουσία των καροτενοειδών τριπλασιάστηκε. Το αποτέλεσμα αυτό έχει μεγάλη διατροφική σημασία αφού η κατανάλωση καροτενοειδών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών καθώς και με καλλυντικά οφέλη.

Δεδομένου ότι η ντομάτα είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες παγκοσμίως, η αποτελεσματική μεταφορά αυτών των αποτελεσμάτων και άλλων παρόμοιων μελετών στους αγρότες θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια εξοικονόμηση νερού άρδευσης και στην παραγωγή τομάτας με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ενώσεις που είναι μεγάλη σημασία για λόγους υγείας και αισθητικής.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιολογία”