The Innocents (De uskyldige)

Απάντηση
Tania
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Παρ Μάιος 20, 2022 11:51 am

The Innocents (De uskyldige)

Δημοσίευση από Tania »

Η Ida (Rakel Lenora Fløttum) και η αυτιστική μεγαλύτερη αδερφή της Anna (Alva Brynsmo Ramstad) έχουν μετακομίσει σε ένα νέο σπίτι, σε ένα μεγάλο κτήμα κάπου στη Νορβηγία, και εγκαθίστανται.

Η Ida φαίνεται να έχει μια κοινωνικοπαθητική στάση απέναντι στην κατάσταση της Άννας. Με σχεδόν ένα ίχνος συγκίνησης, τσιμπάει το χέρι της Άννας για να πάρει απάντηση. Αργότερα βασανίζει την Άννα βάζοντας σπασμένο γυαλί στο παπούτσι της που προφανώς της προκαλεί πόνο και στενοχώρια, όπως και στον θεατή.

Καθώς η Ida εξερευνά το νέο της περιβάλλον, γίνεται φίλος με τον Ben (Sam Ashraf) ο οποίος επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη πνευματική ικανότητα: μπορεί να εκτρέψει μια πέτρα που πέφτει από την τροχιά της προς άλλη κατεύθυνση. Η Ida προσπαθεί επίσης, αλλά τίποτα δεν συμβαίνει, η πέτρα απλώς πέφτει στο έδαφος.
Νιώθοντας την ανάγκη να πειραματιστούν περαιτέρω, βρίσκουν τη γάτα της Aisha (η οποία έχει επίσης δύναμη) (Mina Yasmin Bremseth Asheim) και ρίχνουν το φτωχό ζώο κάτω από μια σκάλα, ένα τραύμα που μετά βίας επιζεί.

Αφήνοντας αυτό στην άκρη και αναγκάζοντας να πάρει την Άννα μαζί της, η Ida τη συστήνει στους άλλους και μια επιφυλακτική φιλία αναπτύσσεται καθώς οι διανοητικές τους δυνάμεις δυναμώνουν. Ειδικά ανάμεσα στην Άννα και την Αΐσα. Φαίνεται να υπάρχει ένα ξύπνημα καθώς η Άννα γίνεται πιο γνωστική και μιλάει πραγματικά. Ωστόσο, ο Μπεν, το θύμα της κακοποίησης και ενός διαλυμένου σπιτιού, βρίσκεται σε ένα πολύ πιο σκοτεινό μονοπάτι και σιγά σιγά οι δυνάμεις του και των άλλων αρχίζουν να εκδηλώνονται και να συγκρούονται.

Μια βαθιά ανησυχητική ταινία από τον Νορβηγό συγγραφέα και σκηνοθέτη Eskil Vogt με μερικές σκηνές που θα κάνουν και τον πιο σκληραγωγημένο θεατή να στριμώχνεται. Το The Innocents προσεγγίζει τη ζωή από την οπτική των παιδιών (οι ενήλικες δεν βλέπουν πολύ). Η γοητευτική περιέργεια και τα ερεθίσματα εκείνης της εποχής αντιπαρατίθενται με την έμφυτη ικανότητά τους για εγωισμό και καταστροφή με ελάχιστη ή καθόλου συμπάθεια.

Η Ida αρχικά απογοητευμένη από την αδερφή της αρχίζει να βλέπει κάτι περισσότερο σε αυτήν καθώς οι ευγενικές ψυχικές προτάσεις της Aisha ανοίγουν την Άννα στην αδερφή και την οικογένειά της. Αντίθετα, ο αγανακτισμένος Μπεν δέχεται τη δύναμή του με σκληρότητα και εκδίκηση. Το πόσο αυτό μπορεί να αποδοθεί σε μια τρομερή ζωή στο σπίτι είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί καθώς ο χαρακτήρας αναπτύσσεται αρκετά ώστε να νιώθουμε ότι αυτή η κακία είναι ένα βαθύ ελάττωμα χαρακτήρα, ανεξάρτητα από το περιβάλλον.

Η ταινία φαίνεται εκπληκτική με την κάμερα να ρέει γύρω από τη στειρότητα των γυάλινων κτιρίων, αλλά και να παρακολουθεί τον λαμπερό ήλιο και τα δάση κοντά, υποδηλώνοντας αρχικά ένα αστικό ειδύλλιο. Αλλά αυτό δεν είναι άλλο από επιφανειακή στιλπνότητα μόλις η κάμερα κατέβει στο συγκρότημα και παρατηρήσει την καθημερινότητα των κατοίκων.

Οι νέοι ηθοποιοί είναι αξιόλογοι καθώς οι χαρακτήρες τους αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες. Είναι απαίσιο να διαλέξω ένα, αλλά ο Ασράφ είναι ιδιαίτερα περίπλοκος παίζοντας ένα όχι και τόσο συμπαθητικό άτομο από την αρχή, αν και πιθανώς να προκαλεί κάποια συμπάθεια λόγω των περιστάσεων του.

Οι Innocents θα είναι στους κινηματογράφους και σε ψηφιακά από τις 20 Μαΐου
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ταινίες”