Leonard Robert Palmer (Λέοναρντ Ρόμπερτ Πάλμερ) καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας

Απάντηση
Tania
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Παρ Μάιος 20, 2022 11:51 am

Leonard Robert Palmer (Λέοναρντ Ρόμπερτ Πάλμερ) καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας

Δημοσίευση από Tania »

Ο Λέοναρντ Ρόμπερτ Πάλμερ (5 Ιουνίου 1906, Μπρίστολ – 26 Αυγούστου 1984) ήταν συγγραφέας και καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1952 έως το 1971. Ήταν επίσης μέλος του Κολεγίου Worcester της Οξφόρδης . Ο Πάλμερ συνέβαλε σημαντικά στη μελέτη των κλασικών γλωσσών και στον τομέα της ιστορικής γλωσσολογίας.

Καριέρα

Ο Leonard Robert Palmer σπούδασε στο Γυμνάσιο του Κάρντιφ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας , στο Trinity College, στο Cambridge και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης .

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1931, διδάσκοντας κλασικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ . Κατείχε την έδρα της Κλασικής Λογοτεχνίας στο King's College του Λονδίνου μεταξύ 1945 και 1946, ενώ ακολούθησε την έδρα της Ελληνικής εκεί από το 1946 έως το 1952.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου , ο Palmer εργάστηκε στο School Code and Cypher School (GC&CS) στο Bletchley Park , στο λεγόμενο Hut 4 . Έργο τους ήταν η μετάφραση, η ερμηνεία και η διανομή εχθρικών μηνυμάτων.

Ένα ισχυρό επίκεντρο του έργου του Πάλμερ ήταν η ελληνική γλωσσολογία , και ειδικότερα η γλώσσα και η χρονολόγηση των πινακίδων της Μυκηναϊκής Γραμμικής Β . Επίσης, ερεύνησε τις προελληνικές γλώσσες στον χώρο του Αιγαίου , την προέλευση και τη χρονολογία τους. Ο Πάλμερ έγραψε επίσης μια σημαντική ιστορική και γλωσσική έρευνα για τη λατινική γλώσσα . Αργότερα το ακολούθησε με μια συνοδευτική εργασία για την ελληνική γλώσσα, με επίκεντρο την ανάπτυξή της από τη Γραμμική Β και την εξέλιξή της σε πολλαπλές διαλέκτους σε όλη την περιοχή του Αιγαίου.

Ο Πάλμερ έπαιξε ρόλο στις διαμάχες σχετικά με τη χρονολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων από τη Μινωική Κρήτη , όπου διαφώνησε με τον ανασκαφέα, Sir Arthur Evans , και ευνόησε μια μεταγενέστερη χρονολόγηση.

Στο βιβλίο του Descriptive & Comparative Linguistics (1972), μεταξύ άλλων, έβαλε θέμα και με την Chomskian γλωσσολογία.

Πρωτοελληνικές σπουδές

Ο Πάλμερ ήταν ένας από τους γλωσσολόγους που διερεύνησαν τις θεωρίες ότι κάποια άγνωστη γλώσσα ή γλώσσες μιλούνταν στην προϊστορική Ελλάδα πριν από την εγκατάσταση πρωτοελληνόφωνων στην περιοχή. Αυτό είναι λοιπόν το ζήτημα ενός αρχαίου γλωσσικού Προελληνικού υποστρώματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Πάλμερ, αυτή μπορεί να ήταν μια από τις αρχαίες γλώσσες της Ανατολίας , ίσως μια λουβιανή γλώσσα. Πρότεινε ότι η γλώσσα της Γραμμικής Α μπορεί να είναι η Λουβική με βάση τα -ss- και -nd- (αντιστοιχούν στα -ss- και -nth- στην ηπειρωτική Ελλάδα) τοπωνύμια που είναι ευρέως διαδεδομένα στη Δυτική Ανατολία.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φιλολογία”