Μεγάλης κλίμακας επιθέσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Γάζα και Ιερουσαλήμ

Απάντηση
Eiriini
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τετ Ιουν 22, 2022 1:26 pm

Μεγάλης κλίμακας επιθέσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Γάζα και Ιερουσαλήμ

Δημοσίευση από Eiriini »

Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ την Κυριακή, χωρίς να υπάρξουν θύματα, όμως αυτή η επίθεση σηματοδότησε ένα νέο κύκλο Συγκρούσεων, ενώ το Ισραήλ από τη μεριά του έδειξε τεράστια αποφασιστικότητα διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας για τρίτη ημέρα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Χάλεντ Μανσούρ, ένας ανώτερος διοικητής της Ισλαμικής μαχητικής οργάνωσης Τζιχάντ, σκοτώθηκε στη νότια Γάζα μαζί με δύο συνεργάτες και άλλους πέντε πολίτες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ίδιας της οργάνωσης. Η Ισλαμική Τζιχάντ είπε ότι «δεν θα αφήσει το αίμα τους να στεγνώσει πριν βομβαρδίσουν τους οικισμούς του εχθρού».

Περίπου 30 Παλαιστίνιοι, τουλάχιστον το ένα τρίτο από τους οποίους είναι άμαχοι και δύο από αυτούς ανώτεροι διοικητές της Ισλαμικής Τζιχάντ, σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη μαχών στη Γάζα το Σαββατοκύριακο, ενώ οι ρουκέτες ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς πολίτες να κρυφτούν σε καταφύγια, προκειμένου να προστατευτούν.

Σειρήνες που προειδοποιούσαν για ρουκέτες ήχησαν σε Mevaseret Zion, Kiryat Anavim, Abu Ghosh και Kiryat Anavim, κοινότητες περίπου 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) δυτικά της Ιερουσαλήμ. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στην Ιερουσαλήμ αναχαιτίστηκαν πάνω από αυτές τις πόλεις. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δήλωσαν ότι έξι παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών από την έναρξη της «ισραηλινής επίθεσης» την Παρασκευή, εκτός από 253 τραυματίες.

Ωστόσο, το Ισραήλ είπε ότι είχε «αδιάψευστα» στοιχεία ότι ένας αδέσποτος πύραυλος από τους μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ ήταν υπεύθυνος για το θάνατο πολλών παιδιών στη Τζαμπαλία, στη βόρεια Γάζα, το Σάββατο. Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσα παιδιά σκοτώθηκαν στο περιστατικό στην Τζαμπαλία. Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε έξι πτώματα σε νοσοκομείο της περιοχής, μεταξύ των οποίων τρεις ανήλικοι.
Ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει ότι η εναέρια και το πυροβολικό του εναντίον της Ισλαμικής Τζιχάντ μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα, αλλά ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι είπε ότι το Κάιρο συνομιλεί «με το 24ωρο» και με τις δύο πλευρές για να μετριάσει τη βία.
Το Ισραήλ είπε ότι ήταν απαραίτητο να ξεκινήσει μια «προληπτική» επιχείρηση κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ, καθώς η οργάνωση σχεδίαζε μια επικείμενη επίθεση μετά από μέρες έντασης κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα.

Τζαμί Αλ Άκσα

Πλάνα που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δείχνουν μερικούς Εβραίους να προσεύχονται στην υπερυψωμένη πέτρινη πλατεία του συγκροτήματος κατά παράβαση των ισραηλινών κανονισμών, και την αστυνομία να μπαίνει για να τους σταματήσει καθώς οι Παλαιστίνιοι φώναζαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι Εβραίοι αποκαλούν την τοποθεσία Όρος του Ναού, ενώ οι Μουσουλμάνοι την αναφέρουν ως το Ευγενές Ιερό (σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση).

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι οι Εβραίοι δεν πρέπει να προσεύχονται σε αυτό το ναό και πως τέτοιες επισκέψεις αποτελούν θρησκευτική και πολιτική προσβολή.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στρατός και άμυνα”