Η Χρήση Αλκοόλ Μπορεί Να Αλλάξει Τα Μικρόβια Του Εντέρου, Αλλά Όχι Όπως Νομίζετε

Απάντηση
Eiriini
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τετ Ιουν 22, 2022 1:26 pm

Η Χρήση Αλκοόλ Μπορεί Να Αλλάξει Τα Μικρόβια Του Εντέρου, Αλλά Όχι Όπως Νομίζετε

Δημοσίευση από Eiriini »

Η χρόνια χρήση αλκοόλ είναι μια κύρια αιτία ηπατικής βλάβης και θανάτου: Περίπου 30.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν ετησίως από αλκοολικές ηπατικές ασθένειες, όπως η κίρρωση. Μεταξύ των αρνητικών επιπτώσεων της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ είναι η ικανότητά του να επηρεάζει δυσμενώς το μικροβίωμα του εντέρου, αν και το πώς συμβαίνει αυτό είναι ένα μυστήριο, καθώς η πλειοψηφία του αλκοόλ που καταναλώνεται απορροφάται από το στόμα και το στομάχι και δεν φτάνει στα έντερα.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου 2022 στο Nature Communications , ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο, με συναδέλφους αλλού, προτείνουν μια απάντηση: Ο επαναπρογραμματισμός της μικροχλωρίδας του εντέρου προκαλείται από το οξικό άλας που παράγεται από το ήπαρ που διαχέεται πίσω στα έντερα όπου γίνεται μια πηγή άνθρακα για την υποστήριξη της βακτηριακής ανάπτυξης.

«Μπορείτε να το σκεφτείτε λίγο σαν να ρίχνετε λίπασμα σε έναν κήπο», είπε ο συν-ανταποκριτής Karsten Zengler, PhD, καθηγητής στα τμήματα Παιδιατρικής και Βιομηχανικής στο UC San Diego School of Medicine και Jacobs School of Engineering, αντίστοιχα. «Το αποτέλεσμα είναι μια έκρηξη ανισορροπημένης βιολογικής ανάπτυξης, που ωφελεί ορισμένα είδη αλλά όχι άλλα».

Ο Bernd Schnabl, MD, καθηγητής ιατρικής και γαστρεντερολογίας στο UC San Diego School of Medicine, είναι ο άλλος συν-ανταποκριτής συγγραφέας.

Το οξικό είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στον κυτταρικό μεταβολισμό και παίζει ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης, στην κατανάλωση ενέργειας και στην ανοσολογική απόκριση. Σε μέτρια επίπεδα, προάγει τη συνολική υγεία, από τη βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία έως την ενισχυμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία της μνήμης. Σε υπερβολικά επίπεδα, σχετίζεται με μεταβολικές αλλαγές που συνδέονται με ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Στην τελευταία μελέτη, ο Zengler και οι συνεργάτες του έδωσαν σε ποντίκια ένα μόριο που μπορούσε να διασπαστεί σε τρία οξικά στο έντερο των τρωκτικών. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η εντερική μικροχλωρίδα των ζώων μεταβλήθηκε από το πρόσθετο οξικό άλας με τρόπο παρόμοιο με αυτό που παρατήρησαν όταν τάιζαν τα ποντίκια με αλκοόλ, αλλά χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις στο συκώτι τους.

«Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερη εντερική έκφραση αντιμικροβιακών μορίων. Τα άτομα ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ θα έχουν συνήθως υπερανάπτυξη βακτηρίων στα έντερά τους», είπε ο Zengler. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο μεταβολισμός της μικροβιακής αιθανόλης δεν συμβάλλει σημαντικά στη δυσβίωση του μικροβιώματος του εντέρου (ανισορροπία) και ότι το μικροβίωμα που μεταβάλλεται από το οξικό δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην ηπατική βλάβη».

«Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι υποτίθεται προηγουμένως. Δεν είναι τόσο απλό καθώς περισσότερη αιθανόλη ισούται με αλλαγές στο μικροβίωμα και, επομένως, η δυσβίωση του μικροβιώματος ισοδυναμεί με περισσότερη ηπατική νόσο. Αν και αυτό το εύρημα δεν μεταφράζεται σε επικείμενες νέες θεραπείες για την αλκοολική ηπατική νόσο, θα βοηθήσει στην οριοθέτηση της επίδρασης του οξικού στη μικροχλωρίδα και θα βοηθήσει στην τελειοποίηση των σχεδίων μελλοντικών μελετών».

Οι συγγραφείς είπαν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή μεταφέρουν την έρευνα στο παρελθόν εάν «οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου σχετίζονται με την κατανάλωση αιθανόλης είναι κρίσιμες… και για τον εντοπισμό βακτηρίων που προκαλούν τις επιβλαβείς συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ, παρά τις παρενέργειες κατανάλωσης ή ασθένειας».

Οι συγγραφείς τούτης της μελέτης είναι οι εξής: Camerson Martino, Livia S. Zaramela, Bei Gao, Mallory Embree, Janna Tarasova, Seth J. Parker, Yanhan Wang, Huikuan Chu, Peng Chen, Kuei-Chuan Lee, Daniela Domingos Glazerani, Asama Lekbua, Maxwell Neal και ο Rob Knight, όλοι στο UC San Diego. Jivani M. Gengatharan και Christian M. Metallo, UC San Diego and Salk Institute for Biological Studies. και Hidekazu Tsukamoto, Ερευνητικό Κέντρο Νότιας Καλιφόρνιας για το ALPD και το Τμήμα Υποθέσεων Βετεράνων Ευρύτερο Σύστημα Υγείας του Λος Άντζελες.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιολογία”