Ο κίνδυνος μιας καταστροφικής «μεγαπλημμύρας» στην Καλιφόρνια έχει διπλασιαστεί λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Απάντηση
Eiriini
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τετ Ιουν 22, 2022 1:26 pm

Ο κίνδυνος μιας καταστροφικής «μεγαπλημμύρας» στην Καλιφόρνια έχει διπλασιαστεί λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Δημοσίευση από Eiriini »

Ακόμη και σήμερα, καθώς η Καλιφόρνια παλεύει με τη σοβαρή ξηρασία, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει διπλασιάσει την πιθανότητα οι καιρικές συνθήκες να εξαπολύσουν έναν κατακλυσμό τόσο καταστροφικό, όσο ο μεγάλος κατακλυσμός του 1862, σύμφωνα με μελέτη του UCLA που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Σε εκείνη την πλημμύρα πριν από 160 χρόνια, 30 συνεχόμενες ημέρες βροχής προκάλεσαν πλημμύρες τεράτων που βρυχήθηκαν σε μεγάλο μέρος της πολιτείας και άλλαξαν την πορεία του ποταμού Λος Άντζελες, μεταφέροντας τις εκβολές του από τη Βενετία στο Λονγκ Μπιτς.

Εάν συνέβαινε μια παρόμοια καταιγίδα σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη, έως και 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπίζονταν, μεγάλοι διακρατικοί αυτοκινητόδρομοι όπως οι Interstates 5 και 80 θα έκλειναν για μήνες και πληθυσμιακά κέντρα όπως το Stockton, το Fresno και τμήματα του Λος Άντζελες θα βυθιζόταν—μια καταστροφή 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στην παγκόσμια ιστορία.

Θα ήταν επίσης πιθανότατα "μεγαλύτερο σχεδόν από κάθε άποψη" από αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν "σενάριο ARKStorm" του 1862, δήλωσε ο κλιματικός επιστήμονας Daniel Swain, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Science Advances .

«Υπάρχουν περισσότερες βροχοπτώσεις συνολικά, πιο έντονες βροχοπτώσεις σε ωριαία βάση και ισχυρότερος άνεμος», είπε.

Η έκθεση είναι η πιο πρόσφατη έρευνα για την περιγραφή των επιπτώσεων ενός θερμαινόμενου πλανήτη, όπου οι αυξανόμενες θερμοκρασίες επιτρέπουν στην ατμόσφαιρα να απορροφά και να αποθηκεύει όλο και περισσότερη υγρασία. Αυτή η ατμοσφαιρική «δίψα» μπορεί να οδηγήσει είτε σε ακραία ξηρασία και ξηρασία είτε σε μαζική απελευθέρωση νερού με τη μορφή ατμοσφαιρικού ποταμού.

Η μελέτη χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό νέας μοντελοποίησης καιρού υψηλής ανάλυσης και υπαρχόντων κλιματικών μοντέλων για να μάθει ότι ο κίνδυνος μιας «μεγαπλημμύρας» αυξάνεται καθώς αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία. Προσομοίωσε επίσης πώς μια μακρά σειρά καταιγίδων που τροφοδοτούνται από ατμοσφαιρικά ποτάμια κατά τη διάρκεια ενός μήνα στο προβλεπόμενο κλίμα του 2081-2100 θα επηρέαζε τμήματα της Καλιφόρνια σε τοπικό επίπεδο. Διαπίστωσαν ότι ορισμένες τοποθεσίες θα είχαν περισσότερες από 100 ίντσες βροχόπτωσης.

Τα ατμοσφαιρικά ποτάμια φέρνουν μακρόστενα λοφία συγκεντρωμένων υδρατμών που ανυψώνονται πάνω από τα βουνά, παράγοντας βροχή και χιόνι.

Σε κορυφές ύψους 10.000 ποδιών, οι οποίες θα εξακολουθούσαν να είναι κάπως κάτω από το μηδέν παρά την υπερθέρμανση του πλανήτη, "λαμβάνετε συσσωρεύσεις χιονιού 20 ποδιών και πλέον", είπε ο Σουέιν. «Αλλά μόλις κατέβεις στο επίπεδο της South Lake Tahoe και χαμηλώσεις σε υψόμετρο, βρέχει».

Ο Σουέιν και ο συν-συγγραφέας Xingying Huang προβλέπουν ότι οι καταιγίδες του τέλους του αιώνα θα δημιουργήσουν 200% έως 400% περισσότερες απορροές στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα λόγω της αυξημένης βροχόπτωσης και των περισσότερων βροχοπτώσεων που πέφτουν ως βροχή και όχι ως χιόνι.

Η αυξημένη απορροή θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες κατολισθήσεις και ροές συντριμμιών, ιδιαίτερα σε λοφώδεις και ορεινές περιοχές που έχουν απογυμνωθεί από βλάστηση από τις πυρκαγιές.

Οι «μετατοπίσεις» σε ακραίες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν επίσης να αμφισβητήσουν τη σταθερότητα της τεράστιας συλλογής παλαιωμένων φραγμάτων και αναχωμάτων στην Καλιφόρνια, εκθέτοντας μεγάλες πόλεις σε πλημμύρες.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι περαιτέρω αυξήσεις στον κίνδυνο «μεγαπλημμύρας» είναι πιθανές με κάθε επιπλέον βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη αυτόν τον αιώνα.

Η καταιγίδα ARKStorm είναι επίσης γνωστή ως «ο άλλος μεγάλος» από το παρατσούκλι ενός αναμενόμενου μεγάλου σεισμού κατά μήκος του ρήγματος του Σαν Αντρέας.

Αλλά σε αντίθεση με έναν σεισμό, ένα συμβάν ARKStorm θα είχε ως αποτέλεσμα μια ζώνη καταστροφής που θα εκτείνεται σε χιλιάδες τετραγωνικά μίλια, περιπλέκοντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και προκαλώντας εμπλοκές της οικονομικής αλυσίδας και της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα γίνουν αισθητά παγκοσμίως.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα σε συνεργασία με το Τμήμα Υδάτινων Πόρων της Καλιφόρνια για να αναπτύξουν χάρτες που εντοπίζουν πού θα μπορούσαν να είναι χειρότερες οι πλημμύρες και στρατηγικές ετοιμότητας για τη μείωση των πιθανών απωλειών ζωών και περιουσιών.

Ορισμένες από τις αρχικές τους προτάσεις, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των σχεδίων διαχείρισης του κινδύνου πλημμύρας και των έργων διατήρησης του νερού.

Πιο συχνοί κύκλοι ξηρασιών και πλημμυρών που τροφοδοτούνται από ατμοσφαιρικά ποτάμια -καταιγίδες με βάση τον Ειρηνικό που έχουν πλάτος εκατοντάδες μίλια- θα παρουσιάσουν προβλήματα και ευκαιρίες στους διαχειριστές ταμιευτήρων της Δυτικής Ακτής που εξισορροπούν τις εντολές για αποθήκευση νερού και έλεγχο των πλημμυρών , δήλωσε ο Alexander Gershunov, ένας επιστήμονας του κλίματος. στο Ίδρυμα Ωκεανογραφίας Scripps στο Σαν Ντιέγκο που δεν είναι συνδεδεμένο με τη μελέτη.

Αυτό οφείλεται στο ότι, είπε, «η Καλιφόρνια θα πρέπει όλο και περισσότερο να εξαρτάται από δυνητικά επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ποταμούς και πλημμυρικά νερά για την παραγωγή υδάτινων πόρων σε ένα κλίμα που θερμαίνεται».

Η προετοιμασία για τεράστιες πλημμύρες, λέει η μελέτη του UCLA, «θα μπορούσε να σημαίνει να αφήνουμε το νερό να βγαίνει προληπτικά από τις δεξαμενές, επιτρέποντας στο νερό να πλημμυρίσει τις πλημμυρικές πεδιάδες και εκτρέποντας το νερό μακριά από τα κέντρα πληθυσμού».

Ωστόσο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κυβερνήτης Gavin Newsom κάλεσε τις κρατικές υπηρεσίες να αρχίσουν να προετοιμάζονται για ένα πιο ζεστό και ξηρό μέλλον με στρατηγικές που περιλαμβάνουν την επέκταση της ικανότητας αποθήκευσης νερού και ανακύκλωσης νερού.

Κι αυτό γιατί, είπε, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Καλιφόρνια θα χάσει το 10% της παροχής νερού μέχρι το 2040.

"Η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερου νερού είναι μια καλή κίνηση", είπε ο Σουέιν, "εκτός από αυτό μπορεί να συγκρουστεί με την ανάγκη προετοιμασίας για καταστροφικές πλημμύρες".

Επί του παρόντος, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στον κίνδυνο πυρκαγιών, πανούκλων και σεισμών, είπε ο Σουέιν. «Αλλά οι καταστροφικές πλημμύρες είναι ένας κίνδυνος που αυξάνεται αθόρυβα, αλλά σταθερά στο παρασκήνιο».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Όλες οι επιστήμες”