Οι φράχτες με αναρριχώμενα φυτά προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία εις βάρος της υγείας των φυτών

Απάντηση
Eiriini
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τετ Ιουν 22, 2022 1:26 pm

Οι φράχτες με αναρριχώμενα φυτά προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία εις βάρος της υγείας των φυτών

Δημοσίευση από Eiriini »

Οι φράχτες με αναρριχώμενα φυτά στην άκρη του δρόμου πλήττουν την υγεία τους ενώ μειώνουν την έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Surrey.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως. Το 2017, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων εντόπισε τη ρύπανση που προκαλείται από την κυκλοφορία ως σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στα αιωρούμενα σωματίδια .

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Environmental Pollution , ειδικοί από το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για Καθαρό Αέρα (GCARE) του Surrey προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν την εναπόθεση σωματιδίων στις επιφάνειες των φύλλων ενός φράχτη στην άκρη του δρόμου σε ύψος αναπνοής παιδιών (0,6 m) και ενηλίκων (1,5 m). .

Η μελέτη, με τίτλο "Ποσοτική μείωση της σωματιδιακής ύλης και εναπόθεση τους στα φύλλα της πράσινης υποδομής", εξέτασε έναν φράκτη οξιάς (Fagus sylvatica) κατά μήκος ενός πολυσύχναστου δρόμου δύο λωρίδων στο Guildford, Surrey. Παρακολούθησαν επίσης μια κοντινή τοποθεσία στον ίδιο δρόμο χωρίς φράχτη.

Μετά από προηγούμενη εργασία ερευνητών της GCARE για την ποσοτικοποίηση της ικανότητας φιλτραρίσματος διαφορετικών τύπων πράσινων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των φράχτων στην άκρη του δρόμου, αυτή η νέα μελέτη περιελάμβανε ποσοτικοποίηση και σύγκριση της εναπόθεσης σωματιδίων στα φύλλα από την μπροστινή (με την κίνηση) και την πίσω πλευρά ενός φράκτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια κυριαρχία λεπτών σωματιδίων στα φύλλα στην πλευρά που βλέπει προς την κυκλοφορία σε σύγκριση με το πίσω μέρος του φράχτη. Διαπίστωσαν επίσης ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται ο φράκτης στο δρόμο, πιθανότατα οδήγησε στην υπανάπτυξη και την κακή τροφή των φύλλων στην πλευρά του φράκτη που βλέπει προς την κυκλοφορία.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι περισσότερα επιβλαβή σωματίδια συλλαμβάνονταν από τα φύλλα στο ύψος της αναπνοής του παιδιού παρά στο ύψος της αναπνοής των ενηλίκων, υποστηρίζοντας προηγούμενες μελέτες της GCARE σχετικά με το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει τα μωρά που ταξιδεύουν με χαμηλά καροτσάκια περισσότερο από ότι επηρεάζει τους γονείς που τα σπρώχνουν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η πτώση των φύλλων το φθινόπωρο μείωσε την πυκνότητα του θόλου, με αποτέλεσμα οι μειώσεις των σωματιδίων πίσω από τον φράκτη να πέφτουν από 25 τοις εκατό το καλοκαίρι σε 9 τοις εκατό το φθινόπωρο.

Ο καθηγητής Prashant Kumar, Διευθυντής του GCARE στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: "Η κακή υγεία των φύλλων στην πλευρά που βλέπει την κυκλοφορία υπογραμμίζει ότι η πράσινη υποδομή δέχεται συνεχή επίθεση από τις εκπομπές κυκλοφορίας για να προστατεύσει τους χρήστες στο δρόμο από επιβλαβή σωματίδια μικρού μεγέθους. Η υψηλή σύλληψη σωματιδίων κατά τις ώρες αιχμής κυκλοφορίας γύρω στο ύψος αναπνοής των παιδιών σε σύγκριση με το ύψος αναπνοής των ενηλίκων ενισχύει την υποστήριξή μας για την εφαρμογή φράχτων ως φραγμού κατά των κυκλοφοριακών εκπομπών, ιδιαίτερα γύρω από τα σχολικά όρια, τους χώρους παιχνιδιού για παιδιά και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της κατάλληλης επιλογής ειδών βλάστησης λαμβάνοντας υπόψη χαρακτηριστικά όπως η ατμοσφαιρική ρύπανσηανοχή."
Απάντηση

Επιστροφή στο “Όλες οι επιστήμες”