Η μάχη για το ρωσικό πετρέλαιο μόλις αρχίζει

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Η μάχη για το ρωσικό πετρέλαιο μόλις αρχίζει

Δημοσίευση από Areti »

Το κόστος για τις δυτικές χώρες που σχεδιάζουν να επιβάλουν «πλαφόν στο ανώτατο όριο τιμών» για το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να είναι σημαντικό. Εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σταματήσει τις εξαγωγές σε κράτη που υποστήριξαν το πλαφόν, τότε οι τιμές των εμπορευμάτων θα αυξηθούν ξανά, κάτι που θα μετατραπεί σε πονοκέφαλο για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το The National Interest.
«Η μάχη για το ρωσικό πετρέλαιο μόλις αρχίζει. Αν και οι προθέσεις πίσω από τα ανώτατα όρια τιμών μπορεί να είναι δικαιολογημένες, μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί ενδιαφερόμενοι για να ληφθούν υπόψη, και εάν η G7, η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ δεν είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν, το κόστος μπορεί να είναι σημαντικό», προειδοποίησε ο Αναπληρωτής Συντάκτης Blaise Malley.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της G7 απαιτεί επί του παρόντος περαιτέρω ανάπτυξη. Μέχρι στιγμής, το όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο δεν έχει καν καθοριστεί. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει με τους όρους των δυτικών χωρών για περιορισμούς στο εμπόριο.
«Εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί με το ανώτατο όριο τιμών, θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο φθοράς μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Εάν ο Πούτιν αποφασίσει να σταματήσει τις εξαγωγές σε χώρες που επιβάλλουν περιορισμούς μέχρι τον Δεκέμβριο, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν ξανά, δημιουργώντας πολιτικό πονοκέφαλο στον Μπάιντεν ενόψει των επικείμενων ενδιάμεσων εκλογών», κατέληξε ο Mulley.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Stere, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ursula von del Leyen, δήλωσε ότι ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμών για το φυσικό αέριο δεν θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα με το έλλειμμά του στο την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγωγή περιορισμών δεν θα λύσει το πρόβλημα του εξαιρετικά χαμηλού αερίου στην Ευρώπη.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οικονομία”