Χρονοδιάγραμμα του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Χρονοδιάγραμμα του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020

Δημοσίευση από Areti »

Η σύγκρουση χαρακτηρίστηκε από την ευρεία χρήση πολεμικών drones , ιδιαίτερα από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και από βαριά φράγματα πυροβολικού, επιθέσεις με ρουκέτες και πόλεμο χαρακωμάτων. Καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, το Αζερμπαϊτζάν βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των δυνάμεων της Αρμενίας/Αρτσάχου, προκαλώντας βαριές απώλειες σε αρμενικά άρματα μάχης, πυροβολικό, συστήματα αεράμυνας και στρατιωτικό προσωπικό, αν και ορισμένα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν καταρρίφθηκαν.

Περιείχε επίσης την ανάπτυξη πυρομαχικών διασποράς , τα οποία απαγορεύονται από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότηταςαλλά όχι από την Αρμενία ή το Αζερμπαϊτζάν. Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς εναντίον περιοχών αμάχων εκτός της ζώνης σύγκρουσης. Μια σειρά επιθέσεων με πυραύλους στη Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε μαζικές απώλειες αμάχων, όπως και επιθέσεις πυροβολικού στο Στεπανακέρτ , την πρωτεύουσα της Αρτσάχ. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Στεπανακέρτ τράπηκε σε φυγή κατά τη διάρκεια των μαχών. Η σύγκρουση συνοδεύτηκε από συντονισμένες προσπάθειες διάδοσης παραπλανητικού περιεχομένου και παραπληροφόρησης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου.

Η σύγκρουση ξεκίνησε με μια χερσαία επίθεση του Αζερμπαϊτζάν που περιελάμβανε τεθωρακισμένους σχηματισμούς, με υποστήριξη πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών .. Τα στρατεύματα των Αρμενίων και του Αρτσάχ αναγκάστηκαν να επιστρέψουν από την πρώτη γραμμή άμυνάς τους στις νοτιοανατολικές και βόρειες περιοχές του Αρτσάχ, αλλά προκάλεσαν σημαντικές απώλειες σε τεθωρακισμένους σχηματισμούς του Αζερμπαϊτζάν με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και πυροβολικό, καταστρέφοντας δεκάδες οχήματα. Το Αζερμπαϊτζάν έκανε μεγάλη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε επιδρομές κατά της αρμενικής αεράμυνας, αφαιρώντας 13 πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς. Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να απομονώσουν και να καταστρέψουν συστηματικά τις θέσεις των Αρμενίων/Αρτσάχου.

Τα αναγνωριστικά drones θα εντόπιζαν μια στρατιωτική θέση στις πρώτες γραμμές και την τοποθέτηση εφεδρικών δυνάμεων, μετά την οποία η θέση θα βομβαρδιστεί μαζί με δρόμους και γέφυρες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν από τις εφεδρείες για να φτάσουν στη θέση. Αφού η θέση των Αρμενίων/Αρτσάχ είχε εκτεταμένους βομβαρδισμούς και αποκόπηκε από την ενίσχυση, οι Αζερμπαϊτζάνοι θα κινούνταν με ανώτερες δυνάμεις για να το συντρίψουν. Αυτή η τακτική χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα για τη σταδιακή υπέρβαση των θέσεων των Αρμενίων και του Αρτσάχ. Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν κατάφεραν να κάνουν περιορισμένα κέρδη στο νότο τις πρώτες τρεις ημέρες της σύγκρουσης. Για τις επόμενες τρεις ημέρες, και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν πυρά σε μεγάλο βαθμό από σταθερές θέσεις.

Στο βορρά, οι δυνάμεις των Αρμενίων/Αρτσάκων αντεπιτέθηκαν, καταφέρνοντας να ανακτήσουν κάποιο έδαφος. Η μεγαλύτερη αντεπίθεσή τους έλαβε χώρα την τέταρτη ημέρα, αλλά υπέστησαν μεγάλες απώλειες όταν οι μονάδες τεθωρακισμένων και πυροβολικού τους εκτέθηκαν σε επιθετικά drones του Αζερμπαϊτζάν, περιπλανώμενα πυρομαχικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης που εντόπιζαν το πυροβολικό του Αζερμπαϊτζάν καθώς έκαναν ελιγμούς στο ύπαιθρο.

Το Αζερμπαϊτζάν στόχευσε υποδομές σε όλη την Αρτσάχ ξεκινώντας από την πρώτη μέρα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυραυλικού πυροβολικού και πυρομαχικών διασποράς κατά του Στεπανακέρτ , της πρωτεύουσας του Αρτσάχ, και πυραυλικής επίθεσης κατά γέφυρας στο Διάδρομο Λατσίν που συνδέει την Αρμενία με το Αρτσάχ. Την 6η ημέρα του πολέμου, η Αρμενία/Αρτσάχ στόχευσε τη Γκάντζα για την πρώτη από τις τέσσερις φορές με βαλλιστικούς πυραύλους , στοχεύοντας ονομαστικά το στρατιωτικό τμήμα του διεθνούς αεροδρομίου Ganjaαλλά αντίθετα χτυπάει κατοικημένες περιοχές. Το πρωί της έβδομης ημέρας, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση. Το Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Σώμα Στρατού του Αζερμπαϊτζάν, ενισχυμένο από εφέδρους από το Τέταρτο Σώμα Στρατού, ξεκίνησε μια προέλαση στο βορρά, σημειώνοντας κάποια εδαφικά κέρδη, αλλά η προέλαση του Αζερμπαϊτζάν σταμάτησε.

Οι περισσότερες μάχες μετατοπίστηκαν στη συνέχεια προς τα νότια, σε έδαφος που είναι σχετικά επίπεδο και υποπληθυσμένο σε σύγκριση με τον ορεινό βορρά. Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επιθέσεις προς το Jabrayil και το Füzuli , καταφέρνοντας να διαπεράσουν τις πολυεπίπεδες αμυντικές γραμμές Αρμενίας/Αρτσάχου και να ανακαταλάβουν ένα τμήμα εδάφους που κατείχαν τα Αρμενικά στρατεύματα ως ζώνη ασφαλείας, αλλά οι μάχες στη συνέχεια σταμάτησαν.

Μετά τον βομβαρδισμό του Μαρτούνι, οι αρχές της Αρτσάχ άρχισαν να κινητοποιούν αμάχους. Λίγο πριν από τις 04:00 (00:00 UTC ) στις 10 Οκτωβρίου 2020, η Ρωσία ανέφερε ότι τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν είχαν συμφωνήσει σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία μετά από δέκα ώρες συνομιλιών στη Μόσχα (η δήλωση της Μόσχας) και ανακοίνωσε ότι και οι δύο θα εισέλθουν «ουσιαστικές» συνομιλίες. Μετά την κηρυγμένη κατάπαυση του πυρός, ο Πρόεδρος της Αρτσάχ παραδέχτηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε καταφέρει να πετύχει κάποια επιτυχία, μετακινώντας το μέτωπο βαθιά στο έδαφος του Αρτσάχ. ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αρμενικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει «μερική υποχώρηση».

Η κατάπαυση του πυρός γρήγορα έσπασε και η προέλαση του Αζερμπαϊτζάν συνεχίστηκε. Μέσα σε λίγες μέρες το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την κατάληψη δεκάδων χωριών στο νότιο μέτωπο. Μια δεύτερη απόπειρα κατάπαυσης του πυρός τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου 2020 αγνοήθηκε επίσης. Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την κατάληψη του Jabrayil στις 9 Οκτωβρίου 2020 και του Füzuli στις 17 Οκτωβρίου 2020. Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν επίσης το φράγμα Khoda Afarin και τις γέφυρες Khodaafarin . Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι η συνοριακή περιοχή με το Ιράν ήταν πλήρως ασφαλισμένη με την κατάληψη του Άγκμπεντ στις 22 Οκτωβρίου 2020 ., ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που τον θέτει εντός εμβέλειας του πυροβολικού. Σύμφωνα με το Artsakh, μια αντεπίθεση απέκρουσε εμπρός στοιχεία της δύναμης του Αζερμπαϊτζάν και τα απώθησε. Η Αρμενική/Αρτσακική αντίσταση είχε καταφέρει να σταματήσει την προέλαση του Αζερμπαϊτζάν σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το διάδρομο του Λατσίν έως τις 26 Οκτωβρίου 2020.

Τα στρατεύματα του Αρτσάχ που είχαν υποχωρήσει στα βουνά και τα δάση άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις μικρών μονάδων εναντίον εκτεθειμένου πεζικού και τεθωρακισμένων του Αζερμπαϊτζάν και των αρμενικών δυνάμεων εξαπέλυσε αντεπίθεση κοντά στα νοτιοδυτικά σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Στις 26 Οκτωβρίου 2020, τέθηκε σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, αλλά οι μάχες ξεκίνησαν ξανά μέσα σε λίγα λεπτά. Τρεις ημέρες αργότερα, οι αρχές της Αρτσάχ δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν απείχαν 5 χιλιόμετρα (3,1 μίλια) από τη Σούσα. Στις 8 Νοεμβρίου 2020, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν τη Σούσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Αρτσάχ πριν από τον πόλεμο, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από το Στεπανακέρτ , την πρωτεύουσα της δημοκρατίας.

Αν και η έκταση της αμφισβητούμενης περιοχής ήταν σχετικά περιορισμένη, η σύγκρουση επηρέασε την ευρύτερη περιοχή, εν μέρει λόγω του τύπου των πυρομαχικών που αναπτύχθηκαν. Κοχύλια και πύραυλοι προσγειώθηκαν στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν , Ιράν , αν και δεν αναφέρθηκαν ζημιές, και το Ιράν ανέφερε ότι πολλά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) είχαν καταρριφθεί ή είχαν συντριβεί εντός της επικράτειάς του. Η Γεωργία δήλωσε ότι δύο UAV είχαν συντριβεί στην επαρχία Kakheti της.

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Στις 9 Νοεμβρίου 2020, στον απόηχο της κατάληψης της Shusha, υπογράφηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Nikol Pashinyan και τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, τερματίζοντας όλες τις εχθροπραξίες στο η ζώνη της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 10 Νοεμβρίου 2020, 00:00 ώρα Μόσχας. Ο Πρόεδρος του Αρτσάχ, Arayik Harutyunyan, συμφώνησε επίσης να τερματίσει τις εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, και τα δύο εμπόλεμα μέρη επρόκειτο να ανταλλάξουν αιχμαλώτους πολέμου και τα πτώματα των πεσόντων. Επιπλέον, οι αρμενικές δυνάμεις επρόκειτο να αποσυρθούν από τα κατεχόμενα από τους Αρμενίου εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έως την 1η Δεκεμβρίου 2020, ενώ μια ειρηνευτική δύναμη, που θα παρείχε οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις και θα ηγηθεί ο υποστράτηγος Rustam Muradov, περίπου 2.000 στρατιωτών . αναπτύχθηκε για τουλάχιστον πέντε χρόνια κατά μήκος της γραμμής επαφής και του διαδρόμου του Λατσίν που συνδέει την Αρμενία με την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επιπλέον, η Αρμενία ανέλαβε να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της συγκοινωνιακής επικοινωνίας μεταξύ του θύλακα Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν και της ηπειρωτικής χώρας του Αζερμπαϊτζάν και στις δύο κατευθύνσεις, ενώ η ρωσικήΤα συνοριακά στρατεύματα (υπό την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ) έπρεπε να "ασκήσουν έλεγχο στην επικοινωνία των μεταφορών".

Στις 15 Δεκεμβρίου 2020, μετά από αρκετές εβδομάδες κατάπαυσης του πυρός, οι πλευρές αντάλλαξαν τελικά αιχμαλώτους πολέμου. Ανταλλάχθηκαν 44 Αρμένιοι και 12 Αζέροι αιχμάλωτοι. Δεν είναι σαφές εάν περισσότεροι κρατούμενοι παραμένουν σε αιχμαλωσία εκατέρωθεν.

Μη στρατιωτικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

Από την αρχή της σύγκρουσης, τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν κήρυξαν στρατιωτικό νόμο , περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου . Εν τω μεταξύ, ένας νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2020 στην Αρμενία, ο οποίος απαγορεύει την αρνητική κάλυψη της κατάστασης στο μέτωπο. Έχουν αναφερθεί περιορισμοί στην εργασία διεθνών δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς αντίστοιχους περιορισμούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αρμενία

Ένας φιλοστρατιωτικός πίνακας διαφημίσεων στην Πλατεία Δημοκρατίας , Ερεβάν , στις 7 Οκτωβρίου 2020.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, η Αρμενία απαγόρευσε σε άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών που ήταν εγγεγραμμένοι στην εφεδρεία κινητοποίησης να εγκαταλείψουν τη χώρα. [205] Την επόμενη ημέρα, ανέβαλε τη δίκη του πρώην προέδρου Robert Kocharyan και άλλων πρώην αξιωματούχων που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση μετεκλογικών ταραχών του 2008, λόγω του ότι ένας από τους κατηγορούμενους, ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Αρμενίας, Seyran Ohanyan , πήγε στο Αρτσάχ. κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Την 1η Οκτωβρίου 2020, η Αρμενική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSS) δήλωσε ότι είχε συλλάβει και κατηγορήσει έναν πρώην υψηλόβαθμο Αρμένιο στρατιωτικό για προδοσία ως ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ του Αζερμπαϊτζάν. [207] Τρεις ημέρες αργότερα, το NSS δήλωσε ότι είχε συλλάβει αρκετούς αλλοδαπούς πολίτες ως ύποπτους για κατασκοπεία. Διαμαρτυρόμενη για τις ισραηλινές πωλήσεις όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ.

Στις 8 Οκτωβρίου 2020, ο Αρμένιος πρόεδρος , Αρμέν Σαρκισιάν , απέλυσε τον διευθυντή του ΕΣΥ. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της Αρμενίας ενίσχυσε τον στρατιωτικό νόμο και απαγόρευσε την κριτική των κρατικών φορέων και την «προπαγάνδα με στόχο τη διατάραξη της αμυντικής ικανότητας της χώρας». Την ίδια μέρα, το Αρμενικό Υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε τη δημοσιογραφική διαπίστευση ανταποκριτή της Novaya Gazeta , επίσημα για την είσοδο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ χωρίς διαπίστευση. Στις 9 Οκτωβρίου 2020, η Αρμενία κατέστησε αυστηρότερη τη νομοθεσία της για την ασφάλεια. Στις 21 Οκτωβρίου 2020, το Αρμενικό Υπουργικό Συμβούλιο απαγόρευσε προσωρινά την εισαγωγή τουρκικών αγαθών, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Την επόμενη μέρα, το αρμενικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τη διαγραφή των χρεών των Αρμενίων στρατιωτών που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και τα χρέη των οικογενειών των νεκρών.

Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ο Αρμένιος πρόεδρος Armen Sarkissian απέλυσε τον επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Υποστράτηγο Hovhannes Karumyan και τον αρχηγό των συνοριακών στρατευμάτων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Gagik Tevosyan. Στις 8 Νοεμβρίου 2020, ο Σαρκισιάν απέλυσε για άλλη μια φορά τον προσωρινό αρχηγό της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Από τις 8 Νοεμβρίου 2020, ένας Αρμένιος ακτιβιστής επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία για τη θέση του κατά του πολέμου.

Αζερμπαϊτζάν

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν περιόρισαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο λίγο μετά την έναρξη των συγκρούσεων δηλώνοντας ότι ήταν «για να αποτρέψουν μεγάλης κλίμακας αρμενικές προκλήσεις». Η κυβέρνηση έκανε μια αξιοσημείωτη ώθηση για να χρησιμοποιήσει το Twitter , το οποίο ήταν η μόνη ξεμπλοκαρισμένη πλατφόρμα στη χώρα. Παρά τους περιορισμούς, ορισμένοι Αζερμπαϊτζάν εξακολουθούν να χρησιμοποιούν VPN για να τα παρακάμψουν. Η Εθνοσυνέλευση του Αζερμπαϊτζάν κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μπακού , τη Γκάνζα , το Γκοϊγκόλ , το Γεβλάχ και ορισμένες περιοχές από τα μεσάνυχτα της 28ης Σεπτεμβρίου 2020, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών,Vilayet Eyvazov. Το Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι όλα τα αεροδρόμια στο Αζερμπαϊτζάν θα ήταν κλειστά για τακτικές πτήσεις επιβατών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Οι στρατιωτικές εισαγγελίες του Fuzuli, του Tartar, του Karabakh και της Ganja ξεκίνησαν ποινικές έρευνες για εγκλήματα πολέμου και άλλα.

Επίσης, στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτεί τη μερική κινητοποίηση στο Αζερμπαϊτζάν. Στις 8 Οκτωβρίου 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις, μετά από ισχυρισμούς ότι Αρμένιοι από την Ελλάδα έφτασαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να πολεμήσουν εναντίον του Αζερμπαϊτζάν. Τρεις ημέρες αργότερα, η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Αζερμπαϊτζάν (SSS) προειδοποίησε για πιθανή τρομοκρατική επίθεση που υποστηρίζεται από την Αρμενία.

Στις 17 Οκτωβρίου 2020, το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι το μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας από την κυβερνώσα Ενωμένη Ρωσία , Βιτάλι Μιλόνοφ , κηρύχθηκε persona non grata στο Αζερμπαϊτζάν επειδή επισκέφθηκε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ χωρίς άδεια από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Στις 24 Οκτωβρίου 2020, με σύσταση της Κεντρικής Τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν , οι τράπεζες-μέλη της Ένωσης Τραπεζών του Αζερμπαϊτζάν ενέκριναν ομόφωνα απόφαση διαγραφής των χρεών των στρατιωτικών και των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, εξέδωσε διάταγμα για τη συγκρότηση προσωρινών διοικητικών γραφείων στις περιοχές που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Σύμφωνα με το διάταγμα, οι διοικητές θα διορίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών , αλλά θα πρέπει να συντονίζονται με άλλα εκτελεστικά όργανα της κυβέρνησης, όπως το Υπουργείο Άμυνας , η Κρατική Υπηρεσία Συνόρων , η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και η ANAMA.

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, αφού απέκτησε τον έλεγχο των εδαφών στα σύνορα με το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν είχε θέσει τον έλεγχο σε τέσσερις ακόμη συνοριακούς σταθμούς.

Έως τις 4 Νοεμβρίου 2020, έξι ακτιβιστές της ειρήνης από το Αζερμπαϊτζάν κλήθηκαν σε ανάκριση από την Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας, λόγω του αντιπολεμικού ακτιβισμού τους στο Αζερμπαϊτζάν.

Στις 12 Δεκεμβρίου, με διάταγμα του Προέδρου Αλίεφ άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί τον Σεπτέμβριο.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στρατός και άμυνα”