Η Uber συμφώνησε με το βελγικό συνδικάτο για την εκπροσώπηση των οδηγών, ώστε να σταματήσουν οι απεργίες

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Η Uber συμφώνησε με το βελγικό συνδικάτο για την εκπροσώπηση των οδηγών, ώστε να σταματήσουν οι απεργίες

Δημοσίευση από Areti »

Η εταιρεία Uber συνήψε συμφωνία με το βελγικό σοσιαλιστικό σωματείο ABVV-BTB για να ξεκινήσει διάλογο σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των οδηγών της στο Βέλγιο – «πρώτο στο είδος του εντός της ΕΕ», δήλωσαν και τα δύο μέρη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι εκπρόσωποι της Uber και των συνδικάτων θα συναντώνται μία φορά το τρίμηνο, συζητώντας θέματα που απασχολούν τους οδηγούς και θέματα υγείας και ασφάλειας. Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν μόνοι τους αν θέλουν να εκπροσωπούνται από το σωματείο. Το σωματείο αναμένει ότι θα φέρει τις φωνές «χιλιάδων οδηγών» στο τραπέζι.

Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, θα αποφύγουν το πιο δύσκολο ερώτημα εάν οι οδηγοί είναι ανεξάρτητοι εργολάβοι ή υπάλληλοι. Ακόμη περισσότερο, και τα δύο μέρη «συμφώνησαν να διαφωνήσουν» στο θέμα. Οι οδηγοί δεν χρειάζεται να απασχολούνται για να εκπροσωπούνται από το σωματείο.

Οι νομοθέτες της ΕΕ εξετάζουν επί του παρόντος μια πρόταση της Επιτροπής που θα επαναταξινομήσει τους εργαζομένους της πλατφόρμας ως υπαλλήλους όταν μια πλατφόρμα ασκεί έναν ορισμένο βαθμό ελέγχου στον εργαζόμενο. Η Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι αυτό θα ίσχυε για έως και 4,1 εκατομμύρια εργάτες συναυλιών. Η Uber είπε ότι η πρόταση θα μπορούσε να έχει «σοβαρές ακούσιες συνέπειες», όπως απώλεια θέσεων εργασίας.

Ο διάλογος στο Βέλγιο είναι ο προτιμώμενος τρόπος της Uber για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές εντάσεις.

Τον Φεβρουάριο, η Uber υπέγραψε ήδη Μνημόνιο Συνεννόησης με τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), μια παγκόσμια ομοσπονδία 700 συνδικάτων εργαζομένων στις μεταφορές, για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τα οφέλη. Η βελγική σοσιαλιστική ABVV-BTB είναι θυγατρική της ITF. Η συμφωνία της με την Uber δίνει δόντια στο προηγούμενο μνημόνιο.

«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την Uber στην ΕΕ, ένα κεφάλαιο συνεργασίας με συνδικάτα και δέσμευση για εκπροσώπηση των οδηγών», δήλωσε ο Λοράν Σλιτς, επικεφαλής της Uber στο Βέλγιο, σε δήλωση.

Ορισμένες χώρες έχουν πιέσει για έναν κοινωνικό διάλογο μεταξύ των πλατφορμών και των εργαζομένων τους, αντί για επαναταξινόμηση όπως προτείνεται σε επίπεδο ΕΕ. Οι Γάλλοι οδηγοί και οι ταχυμεταφορείς παράδοσης τροφίμων ψηφίζουν τον Απρίλιο για τους εκπροσώπους τους σε έναν εθνικό κοινωνικό διάλογο, ο οποίος έχει ξεκινήσει στο μεταξύ.

Το timing του βελγικού deal δεν είναι τυχαίο. Την Παρασκευή τίθεται σε ισχύ ένας νέος κανονισμός που ευθυγραμμίζει τους οδηγούς ταξί και Uber στην περιοχή των Βρυξελλών. Δεδομένου ότι η ABVV-BTB έχει μακρά ιστορία στην εκπροσώπηση του τομέα των ταξί, ήταν "ο σωστός συνεργάτης", είπε ο Slits. «Γνωρίζουν αυτόν τον τομέα εκ των έσω».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αυτοκίνητα”