Η τιμή της μετοχής της Meta έπεσε κατακόρυφα, μετά τα κέρδη του τρίτου τριμήνου

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Η τιμή της μετοχής της Meta έπεσε κατακόρυφα, μετά τα κέρδη του τρίτου τριμήνου

Δημοσίευση από Areti »

Η Meta δημοσίευσε την έκθεση κερδών της για το τρίτο τρίμηνο μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων την Τετάρτη, με έσοδα 27,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ ο τεχνολογικός γίγαντας ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις, αυτή ήταν μια μείωση 4% στα έσοδα από έτος σε έτος. Αυτό σηματοδοτεί ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης . Η ίδια η Meta πιστεύει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στο 4ο τρίμηνο, θέτοντας στόχους χαμηλότερους από τους αναμενόμενους.

Η αγορά δεν ανταποκρίθηκε καλά σε αυτές τις ειδήσεις και το τρέχον παιχνίδι του Meta. Οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν περίπου 30% κατά τη διάρκεια της νύχτας και μειώθηκαν κατά περίπου 70% από το έτος μέχρι σήμερα.

Ενώ οι αριθμοί στην κορυφή υποδηλώνουν ότι το Meta βρίσκεται σε καλό δρόμο, άλλες μετρήσεις δίνουν μια πιο ζοφερή εικόνα. Η Meta διπλασίασε τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο πέρυσι. Σε συνδυασμό με τις μειωμένες δαπάνες από τους διαφημιστές, τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που επηρεάζουν τα κέντρα δεδομένων και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα περιθώρια κέρδους της Meta συρρικνώνονται ραγδαία. Το τρίτο τρίμηνο του 2021, η Meta απέφερε 9,55 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από λειτουργικά και κεφαλαιουχικά έξοδα. Αυτό το τρίμηνο, το ποσό αυτό μειώθηκε στα 173 εκατομμύρια δολάρια - μια απώλεια άνω του 98% από έτος σε έτος.

Οι βελτιώσεις στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), τον αλγόριθμο και την κατασκευή του Meta Quest Pro συνέβαλαν στον αυξανόμενο προϋπολογισμό της εταιρείας. Η Reality Labs, η οποία αναπτύσσει την τεχνολογία που στηρίζει τα σχέδιά της για τη μεταστροφή , έχει χάσει 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 μέχρι στιγμής.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν ο Meta ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του ή όχι, ο Mark Zuckerberg υπερασπίστηκε το έργο της εταιρείας. Ο Zuckerberg πιστεύει ότι οι προσπάθειες της Reality Labs σε Horizon Worlds , VR, AR και «νευρικές διεπαφές με βάση τον καρπό» για τον έλεγχο των πειραγμένων γυαλιών AR έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους, αλλά πιστεύει ότι η Meta βρίσκεται στην αιχμή της ανάπτυξης αυτών των καθηλωτικών τεχνολογιών.

«Πιστεύω ότι αυτό θα είναι θεμελιωδώς σημαντικό για το μέλλον. Τίποτα από αυτά που βλέπουμε δεν υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμβεί», υποστήριξε ο Zuckerberg.

Ωστόσο, ο Zuckerberg και οι επενδυτές φαίνεται να έχουν σαφή αποσύνδεση μεταξύ τους. Ο αναλυτής της Jefferies, Brent Thill, υποστήριξε σχετικά με την κλήση κερδών ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Meta κάνει «πάρα πολλά πειραματικά στοιχήματα έναντι αποδεδειγμένων στοιχημάτων».

Όταν μια εταιρεία αναπτύσσεται, οι επενδυτές θα πληρώνουν πολύ περισσότερα για μετοχές από όσα κερδίζει η υποκείμενη εταιρεία σήμερα. Αυτό το ασφάλιστρο μπορεί να μετρηθεί ως ο λόγος της εταιρικής αξίας μιας εταιρείας — της συνολικής αξίας των μετοχών και του χρέους μιας εταιρείας — προς τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA). Αυτό ονομάζεται συχνά πολλαπλάσιο EV/EBITDA. Οι αναπτυσσόμενες εταιρείες μπορούν να συναλλάσσονται με 10, 20 ή και 30 φορές πολλαπλάσιο των τρεχόντων κερδών τους.

Στο αποκορύφωμά του το 2013, το Meta —τότε το Facebook— διαπραγματευόταν με περίπου 28 φορές πολλαπλάσιο EV/EBITDA. Μετά τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, η Meta διαπραγματεύεται με περίπου 5 φορές το EBITDA της. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές βλέπουν τη Meta ως μια ώριμη εταιρεία στην τρέχουσα μορφή της, όχι ως κινητήρα ανάπτυξης.

Ενώ το metaverse έχει δυνατότητες αλλαγής του παιχνιδιού, δεν είναι σαφές ότι οι επενδυτές έχουν την όρεξη να χρηματοδοτήσουν κάτι αναπόδεικτο που μπορεί να μην είναι έτοιμο για πέντε ή περισσότερα χρόνια.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Facebook”