Το Πεντάγωνο σκέφτεται να χρηματοδοτήσει τo Starlink για την Ουκρανία

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 89
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Το Πεντάγωνο σκέφτεται να χρηματοδοτήσει τo Starlink για την Ουκρανία

Δημοσίευση από Areti »

Το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει το δορυφορικό δίκτυο Starlink - το οποίο υπήρξε σωτήριο για την Ουκρανία - από ένα ταμείο που έχει χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια όπλων και εξοπλισμού μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Η Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας έχει σχεδιαστεί για να παρέχει διαρκή υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό χρηματοδοτώντας συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες για όπλα και εξοπλισμό που θα παραδοθούν σε μήνες ή και χρόνια.

Ένας τρίτος αξιωματούχος είπε επίσης για το ταμείο: «Όσον αφορά τα οχήματα, αυτό σίγουρα θα μπορούσε να είναι μια επιλογή».

Η συζήτηση έρχεται αφότου το CNN ανέφερε ότι η SpaceX προειδοποίησε το Πεντάγωνο τον περασμένο μήνα ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτήσει τα δορυφορικά τερματικά και τις υπηρεσίες επικοινωνιών, κάτι που έχει ήδη κοστίσει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα τον επόμενο χρόνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Γκάρον Γκαρν, δήλωσε σε δήλωση ότι «δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε σήμερα και δεν θα κάνω εικασίες για μελλοντικά πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια».

Η SpaceX δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα να σχολιάσει τις συζητήσεις.

Η εταιρεία δώρισε τη χρήση των τερματικών Starlink μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, εν μέσω φόβων ότι η χώρα θα αποκοπεί από τον έξω κόσμο. Οι φιλανθρωπικές προσπάθειες της SpaceX απέσπασαν ευρείες επαίνους .

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Παρασκευή ότι συνεχίζει τις συζητήσεις με τη SpaceX σχετικά με έναν δρόμο προς τα εμπρός. Αλλά είπε επίσης ότι εξετάζει άλλες εναλλακτικές λύσεις για εμπορικές δορυφορικές επικοινωνίες.

Ένας κορυφαίος Ουκρανός διπλωμάτης την Κυριακή είπε επίσης ότι το Κίεβο εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορούσε να γίνει συμφωνία για να συνεχιστεί η λειτουργία του Starlink.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται ο εξαιρετικά απρόβλεπτος Έλον Μασκ. Ο ιδρυτής της SpaceX έχει πρόσφατα επικριθεί επειδή πρότεινε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία που θεωρήθηκαν ευρέως ως κατευνασμός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Επέστησε περαιτέρω επικρίσεις την Παρασκευή μετά το ρεπορτάζ του CNN επειδή είπε ότι μπορεί να χρειαστεί να κόψει τη γραμμή επικοινωνίας της Ουκρανίας.

Ο Μασκ φάνηκε να κάνει πίσω στο Starlink το Σαββατοκύριακο, γράφοντας στο Twitter ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την υπηρεσία τελικά. «Στην κόλαση… παρόλο που η Starlink εξακολουθεί να χάνει χρήματα και άλλες εταιρείες λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενους, εμείς απλώς θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την κυβέρνηση της Ουκρανίας δωρεάν», έγραψε στο Twitter.

Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις είπε ότι υπάρχει μικρή εμπιστοσύνη ότι ο Musk μπορεί να είναι αξιόπιστος, αναγκάζοντας το Υπουργείο Άμυνας να εντοπίσει έναν τρόπο να διατηρήσει το Starlink ή ένα κατάλληλο εφεδρικό αντίγραφο σε λειτουργία στην Ουκρανία για το άμεσο μέλλον. Αυτός ο αξιωματούχος, όπως και άλλοι που πήραν συνέντευξη για αυτό το άρθρο, μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ελεύθερα ένα ευαίσθητο θέμα.

Η πιο πιθανή πηγή χρηματοδότησης, είπαν αρκετοί κυβερνητικοί και βιομηχανικοί αξιωματούχοι, θα είναι η Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση μιας σειράς όπλων και υπηρεσιών για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Το θέμα Starlink προέκυψε επίσης κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα, καθώς οι χώρες συζήτησαν εάν θα συνεισφέρουν χρηματοδότηση για να διασφαλίσουν ότι οι Ουκρανοί θα διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην υπηρεσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis είπε στο POLITICO μετά τη συνάντηση ότι ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell έθεσε το θέμα των πληρωμών για να συνεχιστεί η λειτουργία της υπηρεσίας στην Ουκρανία, αλλά η προσπάθεια βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια.

Η διατήρηση των ουκρανικών στρατευμάτων στο πεδίο συνδεδεμένα δεν πρέπει να αφεθεί σε ένα μόνο «υπερ-ισχυρό» άτομο που θα μπορούσε «να ξυπνήσει μια μέρα και να πει: «Δεν είναι πια αυτό που θέλω να κάνω και αυτό είναι», είπε ο Landsbergis. .

Τον περασμένο μήνα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ένα πακέτο συμβάσεων 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ για την κατασκευή 18 πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και συστημάτων ραντάρ που χρησιμοποιούν αυτό το ταμείο.

Ο αγωγός βοήθειας για την ασφάλεια προορίζεται εν μέρει να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στο Κίεβο για τα επόμενα χρόνια.

Το Κογκρέσο έχει διοχετεύσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση στον λογαριασμό από τον Μάιο, επιπλέον της ετήσιας χρηματοδότησης που λαμβάνει το πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει μια νέα δόση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον λογαριασμό του Πενταγώνου τον Σεπτέμβριο ως μέρος μιας συμφωνίας για τη χρηματοδότηση ομοσπονδιακών υπηρεσιών τον Δεκέμβριο.

Τα χρήματα επιτρέπουν στο Πεντάγωνο να υπογράφει συμβόλαια για την αμυντική βιομηχανία για την παραγωγή όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού για την Ουκρανία. Η αυξημένη χρήση του προγράμματος είναι μια μετατόπιση από τα πρώτα στάδια του πολέμου, όταν τα υπάρχοντα όπλα αποσύρθηκαν από τα στρατιωτικά αποθέματα και αποστέλλονταν στην Ουκρανία.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι ένας τρόπος για να προχωρήσει η διαδικασία θα ήταν να ζητήσει η Ουκρανία τον εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών όπως έχει και άλλη στρατιωτική βοήθεια — μέσω της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

«Η EUCOM λαμβάνει και συντονίζει όλα τα επίσημα αιτήματα βοήθειας από την Ουκρανία», είπε ο αξιωματούχος. «Αυτό θα ήταν απαραίτητο για να δράσει το Υπουργείο Εξωτερικών».

Η Lara Seligman και ο Paul McLeary συνέβαλαν σε αυτήν την έκθεση.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά για το διαδίκτυο”