Ο Μπάιντεν υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για τη συμφωνία απορρήτου δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Ο Μπάιντεν υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για τη συμφωνία απορρήτου δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ

Δημοσίευση από Areti »

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα την Παρασκευή που θα περιόριζε τη δυνατότητα των αμερικανικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες ανθρώπων ως μέρος μιας διατλαντικής συμφωνίας ανταλλαγής δεδομένων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το διάταγμα ακολουθεί μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ αφού το ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ έκρινε το 2020 ότι η Ουάσιγκτον δεν προστάτευσε επαρκώς τα δεδομένα της Ευρώπης όταν μεταφέρθηκαν πέρα ​​από τον Ατλαντικό. Οι ανησυχίες των δικαστών επικεντρώθηκαν στο πώς τα προγράμματα επιτήρησης των ΗΠΑ δεν είχαν τα κατάλληλα μέτρα για τους ευρωπαίους πολίτες για να αντιμετωπίσουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση συνέλεγε τα δεδομένα τους.

Η εντολή θα δημιουργήσει ένα νέο όργανο εντός του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που θα επιβλέπει πώς οι αμερικανικές υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας μπορούν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν πληροφορίες τόσο από Ευρωπαίους όσο και από Αμερικανούς πολίτες. Θα δώσει επίσης νέες εξουσίες στους υπαλλήλους προστασίας των πολιτικών ελευθεριών εντός του Γραφείου του Διευθυντή Εθνικής Πληροφοριών των ΗΠΑ, ενός φορέα που επιβλέπει το έργο των υπηρεσιών, για τη διερεύνηση πιθανών παραβιάσεων των δικαιωμάτων ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων.

Όταν συσταθεί, το λεγόμενο Αναθεωρητικό Δικαστήριο Προστασίας Δεδομένων εντός του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα επιτρέπει στους ανθρώπους να υποβάλλουν αγωγές μέσω ενός αποκαλούμενου «ειδικού δικηγόρου» για να αμφισβητήσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους από αυτές τις υπηρεσίες, σημειώνοντας ένα δυνητικά σημαντικό όριο πώς λειτουργούν όπως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου προορίζονται να είναι ανεξάρτητες και δεσμευτικές, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο σε ενημέρωση την Πέμπτη.

«Αυτές οι δεσμεύσεις αντιμετωπίζουν πλήρως την απόφαση Schrems II της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 του Δικαστηρίου και θα καλύπτουν τις διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ», είπε ο Raimondo στους δημοσιογράφους.

Το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν θα απαιτεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να συλλέγουν δεδομένα μόνο για συγκεκριμένους, καθορισμένους σκοπούς εθνικής ασφάλειας και με αναγκαίο και αναλογικό τρόπο. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υποχρεούνται να ενημερώσουν τις πολιτικές και τις διαδικασίες τους για να ευθυγραμμιστούν με τις κατευθυντήριες γραμμές της εντολής.

Το εκτελεστικό διάταγμα είναι το επόμενο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας συμφωνίας διατλαντικής κοινής χρήσης δεδομένων που απαιτείται για χιλιάδες εταιρείες – από την Google έως την General Electric – να μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ δύο από τις πιο σημαντικές οικονομίες του κόσμου. Το διάταγμα θα σταλεί τώρα στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - μαζί με τη συμβολή των υπηρεσιών προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των πολιτικών του μπλοκ, καθώς και των χωρών της ΕΕ - θα μεταφέρει το κείμενο στους δικούς της κανόνες.

Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι μήνες και θα οδηγήσει στη δημοσίευση ενός τελικού συμφώνου περίπου τον Μάρτιο του 2023.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια, δήλωσαν βέβαιοι ότι το εκτελεστικό διάταγμα του Λευκού Οίκου και οι νέοι κανονισμοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα ικανοποιήσουν τις ανησυχίες της Επιτροπής. Το πιο σημαντικό, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το νέο πλαίσιο θα αντέξει επίσης οποιεσδήποτε νομικές προκλήσεις που θα ανάγκαζαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιστρέψει στον πίνακα κλήσεων.

"Περιμένουμε ότι υπάρχει μια αξιοπρεπής πιθανότητα κάποιος να προσπαθήσει να το αμφισβητήσει αυτό στην Ευρώπη και νομίζω ότι αυτό που θα δουν τα δικαστήρια είναι ότι έχουμε υποβάλει πραγματικά ένα πλαίσιο που είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από αυτό που υπήρχε πριν", δήλωσε ένας από αυτούς τους αξιωματούχους. σε ενημέρωση την Πέμπτη.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά”