Το ΝΑΤΟ λέει ότι ενισχύει την επιτήρηση της Μαύρης Θάλασσας και καταδικάζει την έξοδο από τη ρωσική συμφωνία σιτηρών

Απάντηση
mixalis
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τετ Φεβ 15, 2023 3:54 pm

Το ΝΑΤΟ λέει ότι ενισχύει την επιτήρηση της Μαύρης Θάλασσας και καταδικάζει την έξοδο από τη ρωσική συμφωνία σιτηρών

Δημοσίευση από mixalis »

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εντείνει την επιτήρηση της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας καθώς καταδίκασε την έξοδο της Ρωσίας από τη συμφωνία που διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ενός οργάνου που ιδρύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα για να συντονίσει τη συνεργασία μεταξύ της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας και του Κιέβου.

«Οι Σύμμαχοι και η Ουκρανία καταδίκασαν σθεναρά την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τις σκόπιμες προσπάθειές της να σταματήσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας από τις οποίες εξαρτώνται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο», ανέφερε το ΝΑΤΟ σε δήλωση.

«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι εντείνουν την επιτήρηση και την αναγνώριση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μεταξύ άλλων με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία που επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο χρόνο έληξε στις 17 Ιουλίου μετά την αποχώρηση της Ρωσίας σε μια κίνηση που τα Ηνωμένα Έθνη είπαν ότι «θα έφερνε ένα πλήγμα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη παντού».

Η Μόσχα πρότεινε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβίωσης της συμφωνίας εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για βελτίωση των εξαγωγών των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων. Η δήλωση του ΝΑΤΟ επέκρινε μια ρωσική προειδοποίηση ότι τμήματα των διεθνών υδάτων της Μαύρης Θάλασσας ήταν προσωρινά μη ασφαλή για τη ναυσιπλοΐα.

Ως μέρος αυτής της προειδοποίησης, η Ρωσία δήλωσε επίσης ότι τυχόν πλοία που ταξιδεύουν στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας θα θεωρούνταν πιθανώς ότι μεταφέρουν στρατιωτικά φορτία.

«Οι Σύμμαχοι σημείωσαν ότι η νέα περιοχή προειδοποίησης της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Βουλγαρίας, έχει δημιουργήσει νέους κινδύνους για λανθασμένους υπολογισμούς και κλιμάκωση, καθώς και σοβαρά εμπόδια στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας», ανέφερε η δήλωση του ΝΑΤΟ.

Η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι καταδικάζει τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις στην Οδησσό, το Μικολάιβ και άλλες πόλεις-λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μια ουκρανική εγκατάσταση αποθήκευσης σιτηρών στο λιμάνι Ρένι του Δούναβη, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία-μέλος του ΝΑΤΟ.

«Παραμένουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους από οποιαδήποτε επίθεση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στρατός και άμυνα”