Η καταστολή της μαντίλας στο Ιράν βλέπει γυναίκες να απολύονται και τα αυτοκίνητά τους να κατασχούνται

Απάντηση
mixalis
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τετ Φεβ 15, 2023 3:54 pm

Η καταστολή της μαντίλας στο Ιράν βλέπει γυναίκες να απολύονται και τα αυτοκίνητά τους να κατασχούνται

Δημοσίευση από mixalis »

Οι γυναίκες στο Ιράν κατασχέθηκαν τα αυτοκίνητά τους και απολύονται από τις δουλειές τους επειδή δεν φορούν μαντίλα, προειδοποίησαν οι ακτιβιστές.

Νέα έρευνα, από τη Διεθνή Αμνηστία , σημείωσε ότι οι αρχές της χώρας έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη καταστολή των γυναικών επειδή δεν συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανόνες για τη μαντίλα.

Η εξέχουσα φιλανθρωπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ότι η καταστολή περιλαμβάνει χιλιάδες αστυνομικές προειδοποιήσεις που στέλνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων, κατάσχεση αυτοκινήτων, απολύσεις γυναικών από τις θέσεις εργασίας, καθώς και δικαστικές ενέργειες εναντίον τους.

Μια γυναίκα αναγκάστηκε να πλύνει πτώματα σε νεκροτομείο ως μέρος της τιμωρίας της νωρίτερα αυτό το μήνα, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Η αστυνομία πιστεύεται ότι έστειλε περισσότερα από 133.100 μηνύματα απαιτώντας να μην χρησιμοποιηθούν τα αυτοκίνητα για καθορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς και κατάσχεση 2.000 αυτοκινήτων, παράδοση περισσότερων από 4.000 «επαναλαμβανόμενων παραβατών» στο δικαστικό σώμα και επισήμανση και αναφορά σε 300 «παραβάτες» στα δικαστήρια.

Τα δικαιώματα των γυναικών περιορίζονται βαθιά στο Ιράν και η χρήση μαντίλας είναι υποχρεωτική δημόσια για όλους, με όσες δεν φορούν χιτζάμπ ή έχουν μερικά μαλλιά ενώ φορούν χιτζάμπ, αντιμετωπίζουν ποινές που κυμαίνονται από πρόστιμα έως φυλάκιση.

Στις 16 Ιουλίου, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αστυνομικές περιπολίες θα αποκατασταθούν για να επιβάλουν την υποχρεωτική χρήση μαντίλας, καθώς και να προειδοποιήσουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια που είναι ακάλυπτα δημοσίως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νομική δίωξη.

Ενώ τους δύο μήνες πριν από τα μέσα Ιουνίου, Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η αστυνομία παρέδωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο προειδοποιητικά μηνύματα μέσω γραπτών μηνυμάτων σε γυναίκες που απαθανατίστηκαν στην κάμερα χωρίς να φορούν μαντίλα ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους.

Ορισμένες γυναίκες αποκλείστηκαν προσωρινά ή αποκλείστηκαν οριστικά από τα πανεπιστήμια, εμποδίστηκαν να πραγματοποιήσουν τελικές εξετάσεις και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τις τραπεζικές υπηρεσίες λόγω παραβίασης των κανόνων περί μαντίλας. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους επειδή δεν επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ.

Μια γυναίκα που ζει στην επαρχία Esfahan, στην οποία είπαν να σταματήσει να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό της για μισό μήνα μέσω γραπτού μηνύματος λόγω της αφαίρεσης της μαντίλας της κατά την οδήγηση, είπε στους ερευνητές ότι οι «απειλές» που εκπέμπουν οι αρχές έχουν «πολύ αρνητικό αντίκτυπο» - και οι δύο «Συναισθηματικά και ψυχολογικά».

Και πρόσθεσε: «Η Ισλαμική Δημοκρατία θέλει να δείξει ότι μπορεί να φτάσει σε οποιονδήποτε βαθμό όσον αφορά την επιβολή της υποχρεωτικής κάλυψης... Θέλουν να παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα ότι απομακρύνονται από τη βία, αλλά, στην πραγματικότητα, εκτελούν αυτές οι ενέργειες διακριτικά. Πρα

γματικά δημιουργούν φόβο στην ύπαρξή μας».

Η Agnes Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Η αστυνόμευση ηθικής στο Ιράν επέστρεψε. Η σημερινή καταστολή εντείνεται από τεχνολογίες μαζικής επιτήρησης που μπορούν να εντοπίσουν ακάλυπτες γυναίκες στα αυτοκίνητά τους και στους πεζούς τους χώρους.

«Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια καθώς οι ιρανικές αρχές εντείνουν την καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών».

Υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να υποστηρίξουν τις γυναίκες και τα κορίτσια που φεύγουν από διώξεις λόγω φύλου και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα, καθώς και να διασφαλίσουν ότι «μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γρήγορες και ασφαλείς διαδικασίες προσφύγων».

Η κα Callamard πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστραφούν αναγκαστικά στο Ιράν».

Γυναίκες δέχονται επίθεση από αξιωματούχους στην ιρανική πρωτεύουσα της Τεχεράνης καθώς και στη βόρεια πόλη Ραστ διαδικτυακά πρόσφατα, με τις δυνάμεις ασφαλείας να στοχεύουν με δακρυγόνα σε όσους βοηθούν τις γυναίκες να φύγουν από τις συλλήψεις στο Ραστ.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλο το Ιράν μετά τον θάνατο του Mahsa Amini υπό την κράτηση της αστυνομίας στα μέσα Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Η 22χρονη Κουρδιά πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων του Ιράν για τα χιτζάμπ.

Οι γυναίκες κουνούσαν τα χιτζάμπ τους, πετώντας τες στις φωτιές και κόβοντας τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε αυτές που ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τους δρόμους του Ιράν εδώ και τρία χρόνια. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες παρεμποδίστηκαν από μια βίαιη καταστολή που ξεκίνησε από το κράτος.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά”