Βράχος που εκτοξεύτηκε από τη Γη πιθανότατα επέστρεψε πίσω στη Γη ως μπούμερανγκ, υποπτεύονται οι ερευνητές

Απάντηση
mixalis
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τετ Φεβ 15, 2023 3:54 pm

Βράχος που εκτοξεύτηκε από τη Γη πιθανότατα επέστρεψε πίσω στη Γη ως μπούμερανγκ, υποπτεύονται οι ερευνητές

Δημοσίευση από mixalis »

Η κοκκινοκαφέ πέτρα μπορεί να εκτοξεύτηκε στο διάστημα πριν από περίπου 10.000 χρόνια στην πρώτη τέτοια περίπτωση που ανακαλύφθηκε.

Μια παράξενη σκούρη πέτρα που βρέθηκε πρόσφατα σε ένα απομακρυσμένο τμήμα της ερήμου Σαχάρα θα μπορούσε να είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση βράχου που εκτοξεύτηκε από τη Γη που επέστρεψε στον πλανήτη ως μετεωρίτης χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Η κοκκινοκαφέ σκούρα πέτρα, που βρέθηκε στο Μαρόκο το 2018, μπορεί να εκτοξεύτηκε στο διάστημα πριν από περίπου 10.000 χρόνια μετά από σύγκρουση αστεροειδών με τη Γη και παρέμεινε σε τροχιά πριν συντριβεί ξανά στον πλανήτη, υποπτεύονται επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Jerome Gattacceca από το CNRS στο Γαλλία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο βράχος είχε μια γυαλιστερή επίστρωση που ονομάζεται «φλοιός σύντηξης» που σχηματίζεται συνήθως καθώς η επιφάνεια των διαστημικών πετρωμάτων που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με υψηλές ταχύτητες αρχίζει να λιώνει.

«Η παρουσία ενός καλά ανεπτυγμένου φλοιού σύντηξης υποδηλώνει έντονα ότι ο NWA 13188 είναι πράγματι ένας μετεωρίτης», είπαν οι επιστήμονες.

Ίχνη εναλλακτικών μορφών στοιχείων όπως το Βηρύλλιο, το Ήλιο και το Νέον, εντοπίστηκαν επίσης στον βράχο σε παράξενα χαμηλές συγκεντρώσεις.

«Αυτή η συγκέντρωση είναι πολύ χαμηλή για έναν μετεωρίτη που θα συνεπαγόταν έναν εξαιρετικά σύντομο χρόνο μεταφοράς στη Γη, της τάξης των λίγων κιλών», είπαν οι ερευνητές.

Αυτή η ανακάλυψη ώθησε τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι ο βράχος ήταν εκτεθειμένος σε μια «πολύ σύντομη», αλλά «σημαντική» έκθεση στις κοσμικές ακτίνες για περίπου 10.000 χρόνια.

Ενώ αυτό το αρχικό εύρημα επιβεβαίωσε ότι ο βράχος είναι όντως μετεωρίτης, παρέμεινε ασαφές εάν πραγματικά προήλθε από τη Γη.

Σε μια έρευνα που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους για το βράχο, που παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο γεωχημείας την περασμένη εβδομάδα, οι επιστήμονες είπαν ότι περιέχει ορισμένα χημικά χαρακτηριστικά παρόμοια με τα ηφαιστειακά πυριγενή πετρώματα στη Γη.

«Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο NWA 13188 είναι μετεωρίτης, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη Γη και αργότερα επαναπροστέθηκε στην επιφάνειά της», είπαν.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς ο βράχος μπορεί να εκτοξεύτηκε από τη Γη στο διάστημα αρχικά.

«Η διαδικασία εκτόξευσης - πρόσκρουση ή άμεση εκτίναξη κατά τη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης - παραμένει να καθοριστεί», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Σε περαιτέρω δοκιμές, οι ερευνητές ήλπιζαν να εκτιμήσουν εάν ο βράχος περιέχει το στοιχείο αργό που συλλαμβάνεται από την ατμόσφαιρα της Γης.

Τέτοιο παγιδευμένο αργό, είπαν, «θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα άφθονο» για έναν βράχο που εκτοξεύτηκε από τη Γη.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Όλες οι επιστήμες”