Το SpaceX φέρνει επανάσταση στο δορυφορικό Διαδίκτυο: νέα γενιά δορυφόρων Starlink με επικοινωνία λέιζερ

Απάντηση
mixalis
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τετ Φεβ 15, 2023 3:54 pm

Το SpaceX φέρνει επανάσταση στο δορυφορικό Διαδίκτυο: νέα γενιά δορυφόρων Starlink με επικοινωνία λέιζερ

Δημοσίευση από mixalis »

Το SpaceX του Έλον Μασκ θέτει για άλλη μια φορά νέα πρότυπα στο δορυφορικό διαδίκτυο με την κυκλοφορία νέων εκδόσεων των δορυφόρων του ικανών να επικοινωνούν μέσω λέιζερ.

Όπως επιβεβαίωσε το Starlink σε tweet , η νέα γενιά δορυφόρων εκτοξεύτηκε με επιτυχία σε τροχιά την περασμένη εβδομάδα.

Πριν από τρία χρόνια, το Διαστημικό Διαδίκτυο έκανε ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός με την εκτόξευση των πρώτων δορυφόρων Starlink. Έκτοτε, η υπηρεσία αναπτύχθηκε γρήγορα, χάρη στους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους Falcon 9 της SpaceX και είχε έναν αυξανόμενο αριθμό χρηστών που θέλουν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο από απομακρυσμένες τοποθεσίες όπου απουσίαζαν οι υπηρεσίες οπτικών ινών.

Η υπηρεσία, η οποία είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες στις αρχές του 2023, αναπτύσσεται ενεργά σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου ανταγωνισμού σε αυτόν τον τομέα.

Οι πρώτοι δορυφόροι Starlink με επικοινωνία λέιζερ εκτοξεύτηκαν το 2021. Παρείχαν υπηρεσίες διαδικτύου στην Αλάσκα, όπου η εγκατάσταση επίγειων σταθμών ήταν προβληματική. Οι σταθμοί λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ δορυφόρων Starlink και κέντρων δεδομένων. Ωστόσο, μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται Optical Intersatellite Links επιτρέπει στους δορυφόρους να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους χρησιμοποιώντας λέιζερ , γεγονός που αυξάνει τις ταχύτητες του Διαδικτύου και μειώνει την καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το Starlink, το δίκτυο θα είναι εξοπλισμένο με περισσότερα από 8.000 από αυτά τα λέιζερ, επιτρέποντας δορυφορικές επικοινωνίες σε τμήματα χιλιάδων χιλιομέτρων με ακρίβεια χιλιοστού. Η μετάδοση δεδομένων σε καθένα από αυτά τα κανάλια λέιζερ μπορεί να φτάσει ταχύτητες 100 Gbit/s.

Στο μέλλον, η Starlink σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση των υπηρεσιών της στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. Επιπλέον, παρά τον ανταγωνισμό από την OneWeb, η Starlink δεσμεύεται να διατηρήσει την ηγετική της θέση προσφέροντας γρήγορο και αξιόπιστο Διαδίκτυο παγκοσμίως.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά για το διαδίκτυο”