Raspberry Pi 5 Turbocharges! Εξαιρετικές επιδόσεις σε προσιτές τιμές για το νέο κόσμημα του Ιδρύματος Pi

Απάντηση
mixalis
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τετ Φεβ 15, 2023 3:54 pm

Raspberry Pi 5 Turbocharges! Εξαιρετικές επιδόσεις σε προσιτές τιμές για το νέο κόσμημα του Ιδρύματος Pi

Δημοσίευση από mixalis »

Οι προγραμματιστές του Raspberry Pi Foundation παρουσίασαν το Raspberry Pi 5 , τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Raspberry Pi 4 .

Η πέμπτη γενιά αυτού του υπολογιστή μονής πλακέτας έχει λάβει πολλές βελτιώσεις και η τιμή του ξεκινά από 60 $ για την έκδοση με 4 GB μνήμης RAM.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου “ raspberry ” είναι ανώτερα του προκατόχου του σχεδόν από κάθε άποψη. Επομένως, οι προγραμματιστές υπόσχονται ότι ο νέος επεξεργαστής Broadcom BCM2712 με συχνότητα ρολογιού 2,4 GHz και τέσσερις πυρήνες 64-bit Arm Cortex-A76 θα είναι δύο έως τρεις φορές πιο παραγωγικός από τον BCM2711 που είναι εξοπλισμένος με το Raspberry Pi 4.

Το νέο τσιπ διαθέτει μνήμη cache 512 KB L2 ανά πυρήνα, κοινόχρηστη κρυφή μνήμη L3 2MB και πρόσθετες κρυπτογραφικές δυνατότητες.

Όπως και η προηγούμενη γενιά, το Raspberry Pi 5 υποστηρίζει Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth 5.0, Bluetooth Low Energy και Gigabit Ethernet. Η πλακέτα διαθέτει επίσης δύο θύρες micro-HDMI , που σημαίνει ότι μπορείτε να συνδέσετε δύο οθόνες 4K με ρυθμό ανανέωσης 60Hz και υποστήριξη HDR χρησιμοποιώντας ένα Raspberry Pi.

Υπεύθυνο για αυτό είναι το υποσύστημα γραφικών Broadcom VideoCore VII (με υποστήριξη για OpenGL ES 3.1, Vulkan 1.2 και συχνότητα 800 MHz) , εξοπλισμένο με προγράμματα οδήγησης Mesa ανοιχτού κώδικα.

Επιπλέον, το Raspberry Pi 5 διαθέτει: υποδοχή κάρτας SD, τυπικό GPIO 40 ακίδων , δύο πομποδέκτες MIPI, υποδοχή UART, δύο θύρες USB 3.0 πλήρους μεγέθους που υποστηρίζουν ταυτόχρονους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων 5 Gbps και δύο πλήρους μεγέθους μέγεθος θυρών θυρών USB 2.0 .

Υπάρχει επίσης μια θύρα USB-C που λειτουργεί ως θύρα τροφοδοσίας και οπές στερέωσης για ψύκτρες έχουν επίσης προστεθεί στην πλακέτα.

Εκτός από τα παραπάνω, η νέα μονή κάρτα είναι εξοπλισμένη με διασύνδεση PCIe 2.0, δηλαδή η σύνδεση περιφερειακών συσκευών θα γίνει ευκολότερη, αν και αυτό θα απαιτήσει ειδικό προσαρμογέα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ούτε καλά νέα: η κάρτα έχασε μια υποδοχή 3,5 χιλιοστών, η οποία επέτρεπε την αναλογική έξοδο ήχου και εικόνας μέσω ενός καλωδίου composite.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ιδρύματος Raspberry Pi, Eben Upton, αυτό συνέβη λόγω μιας συνηθισμένης έλλειψης χώρου στο ταμπλό . Για χρήστες που μπορεί να χρειάζονται τέτοια λειτουργικότητα, έχει προβλεφθεί μια ειδική πλατφόρμα προσγείωσης στην άκρη της σανίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πέμπτη γενιά του Raspberry Pi Foundation θα είναι το πρώτο προϊόν Raspberry Pi Foundation που θα χρησιμοποιεί ένα ειδικό τσιπ RP1 που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον οργανισμό. Το RP1, σε ανάπτυξη από το 2016, είναι ουσιαστικά μια Southbridge , υπεύθυνη για τη λειτουργικότητα I/O και αναλαμβάνει μέρος της δουλειάς που είχε γίνει προηγουμένως από το κύριο SoC.

Τα προηγούμενα μοντέλα Raspberry Pi χρησιμοποιούσαν ελεγκτές I/O τρίτων κατασκευαστών.

Η μνήμη RAM της συσκευής αντιπροσωπεύεται από τη μνήμη LPDDR4X-4267 και το κόστος του νέου προϊόντος παραδοσιακά εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα της μνήμης στο σκάφος.

Έτσι, η έκδοση με 4 GB μνήμης RAM θα ​​κοστίζει 60 δολάρια , ενώ η έκδοση με 8 GB θα κοστίζει 80 δολάρια . Αναμένεται ότι μοντέλα με 1 και 2 GB μνήμης RAM θα ​​εμφανιστούν αργότερα. Το Raspberry Pi 5 θα κυκλοφορήσει στο κοινό στα τέλη Οκτωβρίου 2023.

Ταυτόχρονα, οι προγραμματιστές επισημαίνουν ότι ακόμη και το φθηνότερο Raspberry Pi 4 με 1GB, 2GB, 4GB ή 8GB μνήμης RAM επί του σκάφους δεν θα εξαφανιστεί και θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο προς πώληση.

Μια νέα θήκη αποκαλύφθηκε μαζί με το Raspberry Pi 5, που διαθέτει ενσωματωμένο αθόρυβο ανεμιστήρα , προαιρετικό ενεργό ψυγείο βαρέως τύπου, καλώδια FPC για οθόνες και κάμερες και μια σειρά από άλλα χρήσιμα αξεσουάρ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Computer”