Σε κλήση με το Βατικανό, το Ισραήλ καταδικάζει το «άσχημο φαινόμενο» των περιστατικών φτυσίματος

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Σε κλήση με το Βατικανό, το Ισραήλ καταδικάζει το «άσχημο φαινόμενο» των περιστατικών φτυσίματος

Δημοσίευση από petros »

Ο υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen λέει στον Αρχιεπίσκοπο Paul Gallagher ότι η συμπεριφορά ορισμένων Εβραίων Haredi προς τους χριστιανούς πιστούς στην Ιερουσαλήμ «δεν αντιπροσωπεύει τις εβραϊκές αξίες».

Ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν μίλησε με τον ομόλογό του από το Βατικανό Αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ την Πέμπτη και καταδίκασε το «άσχημο φαινόμενο» όπου ορισμένοι Ορθόδοξοι Εβραίοι έχουν κινηματογραφηθεί να φτύνουν χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ.

Ο Κοέν καταδίκασε επίσης κάθε βλάβη στους ανθρώπους με βάση την πίστη τους.

«Αυτό δεν αντιπροσωπεύει τις εβραϊκές αξίες και η ευρεία καταδίκη αυτού του απεχθές φαινομένου είναι απόδειξη αυτού του γεγονότος», είπε ο Κοέν σε δήλωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία.

«Η ελευθερία του λόγου και της λατρείας είναι θεμελιώδεις αρχές στο Ισραήλ», είπε ο Κοέν, «και οι εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί τουρίστες που έρχονται στο Ισραήλ κάθε χρόνο για να επισκεφτούν μέρη που είναι ιερά για αυτούς και για εμάς, είναι επιθυμητοί εδώ και θα γίνουν ευπρόσδεκτοι. με σεβασμό και με ευλογίες».

Οι δύο διπλωμάτες μίλησαν επίσης για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Gallagher στο Ισραήλ, που θα είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη γραμματέα του Βατικανού αρμόδιου για τις σχέσεις με τα κράτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο Κοέν χρησιμοποίησε επίσης το κάλεσμα για να σημειώσει το χρίσμα του Λατίνου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Pierbattista Pizzaballa, ως καρδινάλιο τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι δείχνει τη σημασία της Ιερουσαλήμ για όλες τις Αβρααμικές θρησκείες.

Οι Cohen και Gallagher συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Ιούλιο στο Βατικανό.

Το κάλεσμα την Πέμπτη έρχεται μετά από ένα κύμα δημόσιας κατακραυγής ενάντια στα επαναλαμβανόμενα περιστατικά Ορθοδόξων Εβραίων που φτύνουν προς χριστιανούς πιστούς στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα.

Σε ξεχωριστά περιστατικά τη Δευτέρα και την Τετάρτη, αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, εθεάθησαν να φτύνουν χριστιανούς προσκυνητές και χριστιανικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής πομπής στην Παλιά Πόλη.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή για τα επεισόδια.

Τα επεισόδια καταδικάστηκαν ευρέως από πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τα χαρακτήρισε «ιεροσυλία και απλά απαράδεκτη», ο αρχιραβίνος Ντέιβιντ Λάου, ο οποίος είπε ότι είναι «αδικαιολόγητη» και ο υπουργός Τουρισμού Χάιμ Κατς, που το χαρακτήρισε. "αξιολύπητο."

Την Παρασκευή, η ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού Deborah Lipstadt είπε ότι οι ΗΠΑ αποδοκίμασαν «το πρόσφατο περιστατικό στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ κατά το οποίο μια ομάδα Εβραίων που παρατηρούσαν το Sukkot έφτυσαν χριστιανούς προσκυνητές και τοποθεσίες. Αν οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να περιγράψουμε τη συμπεριφορά τους ως αντισημιτική».

«Επαινούμε τις ισραηλινές αρχές επιβολής του νόμου για την ταχεία δράση τους στον εντοπισμό και τη σύλληψη των ενόχων», έγραψε στο Twitter .

Χριστιανοί αξιωματούχοι στο Ισραήλ έχουν εκφράσει τη λύπη τους τους τελευταίους μήνες για την αύξηση της εχθρότητας και των επιθέσεων εναντίον τους, ιδίως από ορθόδοξους και υπερορθόδοξους εξτρεμιστές.

Τον Απρίλιο, η Pizzaballa είπε ότι «η συχνότητα αυτών των επιθέσεων, των επιθέσεων, έχει γίνει κάτι νέο» υπό τη θρησκευτική, δεξιά κυβέρνηση που ορκίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους. «Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ότι προστατεύονται… ότι η πολιτιστική και πολιτική ατμόσφαιρα τώρα μπορεί να δικαιολογήσει ή να ανεχτεί ενέργειες εναντίον των Χριστιανών».

Τον Αύγουστο, ο Πρόεδρος Isaac Herzog συναντήθηκε με χριστιανούς ηγέτες στη Χάιφα για να καταδικάσει το αυξανόμενο κύμα βίας, εκφράζοντας τη λύπη του για τα «εξαιρετικά σοβαρά φαινόμενα στη μεταχείριση των μελών των χριστιανικών κοινοτήτων στους Αγίους Τόπους, των αδελφών και των αδελφών μας, χριστιανών πολιτών, που αισθάνονται επίθεση στους χώρους προσευχής τους και στα νεκροταφεία τους, στο δρόμο».

Τον Μάρτιο, ένας κάτοικος του νότιου Ισραήλ συνελήφθη αφού επιτέθηκε σε ιερείς με σιδερένια ράβδο στον τάφο της Παναγίας στη Γεθσημανή. Τον Ιανουάριο, μια συμμορία θρησκευόμενων Εβραίων εφήβων πέταξε καρέκλες σε ένα αρμενικό εστιατόριο μέσα στη Νέα Πύλη της πόλης. Βανδαλισμός στην Εκκλησία του Flagellation στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκε την επόμενη εβδομάδα από έναν Αμερικανοεβραίο τουρίστα.

Μια σειρά από παρόμοια περιστατικά φτυσίματος καταγράφηκαν επίσης τον Απρίλιο.

Τον Ιούλιο, οι αρχές ζήτησαν συγγνώμη όταν ένας χριστιανός ηγούμενος ζήτησε από έναν αξιωματούχο στο Δυτικό Τείχος της Ιερουσαλήμ να κρύψει τον σταυρό του ενώ συνόδευε τον υπουργό Παιδείας της Γερμανίας στον ιερό τόπο.

Για μήνες, μια ομάδα Εβραίων Χαρέντι τελούσε ακολουθίες προσευχής έξω από την εκκλησία Stella Maris, κάτι που οι χριστιανοί πιστοί κατήγγειλαν ως απόπειρα εκφοβισμού τους, οδηγώντας σε αρκετές συμπλοκές μεταξύ των ομάδων.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά”