Το πρώτο αυτοσχέδιο υποβρύχιο της Ταϊβάν αντιπροσωπεύει μια νέα απειλή για το ναυτικό της Κίνας

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Το πρώτο αυτοσχέδιο υποβρύχιο της Ταϊβάν αντιπροσωπεύει μια νέα απειλή για το ναυτικό της Κίνας

Δημοσίευση από petros »

  • Η Ταϊβάν παρουσίασε το πρώτο της εγχώριας κατασκευής υποβρύχιο στα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει βαρέων βαρών τορπίλες Mk-48 που μπορούν να σχίσουν πλοία και υποβρύχια.
  • Εμπειρογνώμονες άμυνας είπαν στο Insider ότι το υποβρύχιο και τα όπλα του θα αποτελέσουν μια νέα πρόκληση για την Κίνα.
Η Ταϊβάν παρουσίασε το πρώτο της εγχώριας κατασκευής υποβρύχιο, ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη διόγκωση των ναυτικών δυνατοτήτων μάχης του νησιού.

Η ικανότητα του σκάφους να μεταφέρει μια ισχυρή τορπίλη βαρέων βαρών ικανή να νικήσει πλοία και υποβρύχια - το αμερικανικής κατασκευής Mark 48 ή Mk-48 - είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό χαρακτηριστικό. Οπλισμένο με αυτό το όπλο, το υποβρύχιο της Ταϊβάν αντιπροσωπεύει μια νέα πρόκληση για την Κίνα.

"Η συμπερίληψη του Mk-48 είναι μια σημαντική αναβάθμιση" για την Ταϊβάν, είπε στο Insider ο Tom Shugart, πρώην διοικητής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα είναι βοηθός ανώτερος συνεργάτης στο Center for a New American Security think tank. «Μπορούν να χτυπήσουν με πολύ μικρή προειδοποίηση και έχουν σχεδιαστεί εσκεμμένα για να σπάνε τα πλοία στη μέση».

Στις 28 Σεπτεμβρίου, Ταϊβάνεκτοξεύτηκετο πρώτο τοπικά κατασκευασμένο, πετρελαιοκίνητο υποβρύχιο σε ένα ναυπηγείο στη νοτιοδυτική πόλη Kaohsiung. Το σκάφος - η αγγλική του ονομασία "Narwhal" και η μανδαρινική ονομασία "Hai Kun" - είναι το πρώτο υποβρύχιο του προγράμματος Indigenous Defense Submarine του νησιού, κορυφαία προτεραιότητα στην Ταϊπέι. Το σχέδιο του Προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν προβλέπει ότι το νέο υποκατάστημα θα ενταχθεί από δύο ακόμη έως το 2025, ενώ άλλα πέντε θα έρθουν αργότερα.

Ενώ η Ταϊβάν έχει ήδη δύο υποβρύχια ολλανδικής κατασκευής από τη δεκαετία του 1980 και δύο ακόμη παλαιότερα υποβρύχια του πρώην Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που τέθηκαν σε λειτουργία τη δεκαετία του 1940 και αργότερα μεταφέρθηκαν στην Ταϊβάν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το "Narwhal" είναι μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με τα άλλα, μια αναβάθμιση του την ικανότητα υποθαλάσσιου ναυτικού πολέμου της χώρας και μια απόδειξη ότι το νησί διατηρεί μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία.

«Η Ταϊβάν έπρεπε ουσιαστικά να το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας γηγενή τεχνολογία», είπε στο Insider ο Bryan Clark, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. άλλες χώρες το κάνουν εδώ και δεκαετίες».

Η Ταϊβάν έλαβε κάποια ξένη υποστήριξη, αλλά η γεωπολιτική της απομόνωση, καθώς και οι προσπάθειες της Κίνας να στραγγαλίσει τη διεθνή δέσμευση με το νησί, επηρέασαν αυτές τις προσπάθειες, καθώς έχουν προηγούμενες προσπάθειες να αποκτήσουν πιο σύγχρονη τεχνολογία υποβρυχίων.

«Ένα πρόβλημα που είχε η Ταϊβάν, ιδιαίτερα με τα υποβρύχια της, είναι ότι οι χώρες δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν την τεχνολογία ή να την πουλήσουν», είπε ο Κλαρκ.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ για το νέο υποβρύχιο χρονολογείται τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2018, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την αποστολή τεχνολογίας όπλων στην Ταϊβάν. Εκείνη την εποχή, η Ταϊβάν αγόρασε 46 Mk-48 Mod 6 Advanced Technology Heavy Weight Torpedoes, που οραματιζόταν ως μια σημαντική αναβάθμιση ικανότητας όπλων για τον στόλο που θα παραδοθεί έως το 2028.Προτείνονται πηγέςνωρίτερα αυτό το έτος ότι θα έχουν γρήγορη παρακολούθηση και παράδοση έως το 2025.

Αρχικά σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η τορπίλη Mk-48 προοριζόταν να αντιμετωπίσει την πρόοδο της σοβιετικής τεχνολογίας υποβρυχίων. Έχει αναβαθμιστεί εκτενώς από τότε, αλλά ο βασικός σκοπός - ο εντοπισμός, η απόκτηση και η επίθεση στόχων - παραμένει ο ίδιος. Εκτοξευόμενο από τους τορπιλοσωλήνες ενός υποβρύχιου, το Mark 48 μπορεί να καθοδηγηθεί από ένα ενσύρματο σύστημα μάχης ή να προγραμματιστεί εκ των προτέρων για να βρει τον στόχο του.

Για να χτυπήσουν πλοία στη ναυμαχία, οι χειριστές θα χρησιμοποιούσαν ειδικά την τορπίλη για να χτυπήσουν το κάτω μέρος ή την καρίνα ενός πλοίου, τη μακρά υποστηρικτική δομή που εκτείνεται από το στέλεχος μέχρι την πρύμνη. Η ικανότητα του Mk-48 να κονιορτοποιεί την καρίνα, σπάζοντας ουσιαστικά τη ραχοκοκαλιά ενός πλοίου, είναι αυτό που το κάνει τόσο θανατηφόρο. Αυτό σχίζει το πλοίο στα δύο, και αν η τορπίλη χάσει την πρώτη της εκτόξευση, μπορεί να γυρίσει πίσω και να προσπαθήσει ξανά.

"Η Mk-48 είναι πιθανώς η πιο ικανή τορπίλη στον κόσμο. Είναι διπλής χρήσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο ή εναντίον πλοίων επιφανείας", είπε ο Shugart, προσθέτοντας ότι η "εξαιρετικά δυνατά, πολύ μεγάλης εμβέλειας και πολύ γρήγορη» η τορπίλη έδωσε στην Ταϊβάν «την ικανότητα να απειλεί τα πιο ισχυρά πολεμικά πλοία της Κίνας με πολύ άμεσο τρόπο».

Μιλώντας για τις δυνατότητες των νέων υποβρυχίων της Ταϊβάν, ο ναύαρχος Huang Shu-kuang, επικεφαλής του προγράμματος Indigenous Defense Submarine,είπεπρόσφατα, "Εάν μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτή τη μαχητική ικανότητα, δεν νομίζω ότι θα χάσουμε έναν πόλεμο".

Αν και αντιπροσωπεύουν μια νέα απειλή, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά, οι καλύτερες τορπίλες σε ένα νέο υποβρύχιο ή ακόμα και ένας στόλος από αυτά τα υποβρύχια πιθανότατα δεν θα ήταν αρκετές για να σταματήσουν μια πλήρους κλίμακας εισβολή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, λένε ειδικοί στον τομέα της άμυνας.

Ενώ τα νέα σκάφη μπορούν να φέρουν τιμωρητικά Mk-48, μια υποθετική κινεζική στρατιωτική εισβολή στην Ταϊβάν θα ήταν «σε τέτοια κλίμακα» που αυτά τα υποβρύχια «θα συνέβαλλαν, αλλά δεν θα είναι αυτά που κάνει τη διαφορά», είπε. Κλαρκ.

Αντί να καταπολεμήσει μια εισβολή, το υποβρύχιο "Narwhal" και η σχεδιαζόμενη απόκτηση περισσότερων υποβρυχίων και Mk-48 από την Ταϊβάν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν διαφορετικό σκοπό.

Ένας στόλος ένοπλων υποβρυχίων θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένες μικρότερες στρατιωτικές ενέργειες ή αποκλεισμούς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν γκρίζες περιοχές για επέμβαση των ΗΠΑ ή των συμμάχων, περιορίζοντας τις επιλογές της Κίνας να απομονώσει την Ταϊβάν χωρίς πλήρη εισβολή — στρατιωτική δράση που διατρέχει τεράστιο κίνδυνο για το Πεκίνο. Το νέο υποβρύχιο και οι θανατηφόρες τορπίλες που είναι σε θέση να χτυπήσουν εχθρικά πολεμικά πλοία εάν ριχτούν πυροβολισμοί «ενημερώνει την Κίνα ότι έχασε ένα εργαλείο στο κιτ για να κρατήσει την Ταϊβάν», είπε ο Κλαρκ.

Η Κίνα δεν έχει αποσύρει ποτέ τη χρήση βίας από το τραπέζι στις συναλλαγές της με το ανεξάρτητο νησιωτικό έθνος, το οποίο το Πεκίνο υποστηρίζει ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της κυρίαρχης επικράτειας της Κίνας.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει προηγουμένως ανησυχίες για την πιθανότητα επίθεσης, όπως ο ναύαρχος Philip Davidson, ο οποίος προειδοποίησε όταν ήταν επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ ότι ο κόσμος θα μπορούσε να δει την Κίνα να ενεργεί ήδη από το 2027. Φόβοι για κινεζική στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή έχουν αυξηθεί μόνο από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ενώ το Mk-48 είναι ένα ισχυρό όπλο, δεν είναι το μόνο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να φέρει το "Narwhal". Θα χρειαζόταν μόνο μερικές τροποποιήσεις στο αμερικανικό σύστημα ελέγχου πυρός του υποβρυχίου για να μεταφέρει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και στον σωλήνα τορπίλης για να εκτοξεύσει Maritime Strike Tomahawks. Ο Huang είπε ότι τα μεταγενέστερα μοντέλα θα άφηναν την πόρτα ανοιχτή για πυραύλους κατά πλοίων.

Η Ταϊβάν διαθέτει ήδη εκδόσεις του Harpoon που εκτοξεύτηκαν από πλοία και νωρίτερα φέτος υπήρχαν σχέδια για αγορά 400 εκδόσεων από τις ΗΠΑ, αν και η αποστολή πιθανότατα δεν θα φτάσει εκεί μετά το 2027. Η Ταϊβάν είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αποκτήστε πυραύλους Tomahawk σύντομα ή καθόλου.

Αλλά ακόμα κι αν το υποβρύχιο της Ταϊβάν ήταν σε θέση να τα μεταφέρει, το Mk-48 εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για ορισμένα πλεονεκτήματα.

"Σε αντίθεση με ένα Harpoon ή ένα Tomahawk, δεν μπορείτε να καταρρίψετε μια τορπίλη που είναι καθ' οδόν προς τον στόχο της. Αυτό είναι ακόμα κι αν την εντοπίσετε, ακόμα κι αν την δείτε να έρχεται", είπε ο Shugart.

Και, αν υποθέσουμε ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε ακόμη και να το αποκτήσει, το Maritime Strike Tomahawk έχει μια εμβέλεια που η Ταϊβάν πιθανότατα δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί πλήρως σε ένα σενάριο άμυνας. Επίσης, «δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορο, δεν είναι ιδιαίτερα κρυφό», είπε ο Shugart στο Insider, εξηγώντας «αυτός θα είναι ένας πύραυλος που θα μπορούν να δουν τα κινεζικά πλοία αεράμυνας να έρχονται και θα έχουν σχετικά περισσότερο χρόνο να καταρρίψουν πριν καταρριφθεί. σε κάτι». Αυτές οι σκέψεις κάνουν την τορπίλη Mk-48 κλειδί.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στρατός και άμυνα”