AMD Ryzen 7 3700X Box

Απάντηση
Katerina
Δημοσιεύσεις: 298
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 17, 2021 5:09 pm

AMD Ryzen 7 3700X Box

Δημοσίευση από Katerina »

Μετά από ένα χρόνο παρέα με αυτόν τον επεξεργαστή επάνω σε μία Asus Prime X470 Pro και 16GB RAM (3200MHz) η εμπειρία μου είναι εξαιρετική. Πιο συγκεκριμένα:

Windows:

Είναι το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος για όλες τις λειτουργίες του Η/Υ του κι εγώ κυρίως για το gaming. Παρέα με μία AMD RX580 και μετά με μία GeForce 1080ti δεν έχω παρατηρήσει κανένα θέμα σταθερότητας και φυσικά ποτέ bottleneck σε καμία από τις 2 κάρτες. Τα παιχνίδια και οι εφαρμογές τρέχουν νερό ότι και να υπάρχει ανοιχτό και να τρέχει στο background. Για απλές καθημερινές εργασίες όπως browsing, έγγραφα, μουσική, ταινίες κλπ είναι πολλοί οι 8 πυρήνες του και η χρήση του δεν ανεβαίνει πάνω από το 25%.
Λόγω του νέου συστήματος boost ο επεξεργαστής είναι προγραμματισμένος να κρατάει σταθερή ταχύτητα στους πυρήνες όσο η θερμοκρασία του είναι κάτω από το όριο του κατασκευαστή (85C αν θυμάμαι καλά) όπου αρχίζει κατεβάζει ταχύτητα μέχρι να σταθεροποιηθεί ξανά η θερμοκρασία. Φανταστείτε το σαν ένα τρίγωνο θερμοκρασίας - ενέργειας - ταχύτητας στο οποίο είναι μεταβλητή η ταχύτητα όσο τα άλλα 2 παραμένουν σταθερά στο μέγιστο όριό τους. Αυτό σημαίνει ότι όσο ο επεξεργαστής εκτελεί απαιτητικές λειτουργίες η θερμοκρασία του θα είναι εξ' ορισμού υψηλή. Αυτό δε χρειάζεται να μας ανησυχεί γιατί έτσι είναι ο σχεδιασμός του. Προσωπικά, ψύχοντάς τον με ένα καλό σύστημα υδρόψυξης δεν έχω δει ποτέ τη θερμοκρασία να ανεβαίνει πάνω από τους 80C ακόμα και κατά τη διάρκεια πολύωρου video rendering, χωρίς να πέφτει ποτέ η ταχύτητα κάτω από το αναγραφόμενο "Boost Clock".

Το μόνο μειονέκτημα που μπορώ να βρω είναι ότι λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος που αναφέρω (πολύ επιγραμματικά) παραπάνω, κάθε 15-20 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία ανεβαίνει απότομα 8-10C και ξαναπέφτει σταδιακά μέχρι να ξαναγίνει το ίδιο. Δεν επηρεάζει την απόδοση αλλά αν κάποιος δεν ξέρει να φτιάξει ένα custom fan curve από το BIOS μπορεί να ακούει τον/τους ανεμιστήρα/ες να ανεβάζουν στροφές κάθε τόσο, ακόμα και όταν κάνει πολύ ελαφριές διεργασίες. Αυτό το θέμα το παρατήρησα ΜΟΝΟ σε Windows και λύνεται εύκολα με το fan curve όπως ανέφερα παραπάνω. Για όσους ενδιαφέρονται για λειτουργία σε Linux συνεχίζω παρακάτω.
Τέλος, η σουίτα Ryzen Master που προσφέρει η AMD για χρήστες που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο έχει εξαιρετικές δυνατότητες και πολλές επιλογές.

Linux:

Σε αυτό το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιώ και για καθημερινή χρήση αλλά και για επαγγελματική σε software development, ο επεξεργαστής είναι πραγματικά ένα διαμάντι. Compression / decompression, compiling και άλλες λειτουργίες που χρειάζονται καθημερινά γίνονται αστραπιαία με τον επεξεργαστή να μένει κρύος και ήσυχος καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του υπολογιστή. Σπάνια η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 50C και η χρήση πάνω από το 60%. Σίγουρα έχει να κάνει με τη διαχείρηση πόρρων που κάνει το συγκεκριμένο λειτουργικό μιας και κρατούσε ακόμα και τον προηγούμενο μου FX-9590 σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.
Αρνητικό το ότι δεν υπάρχει το λογισμικό Ryzen Master για Linux αλλά μικρό το κακό για όσους θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να βάλουν χέρι στις πιο προχωρημένες ρυθμίσεις.

TL.DR: Ένα διαμάντι για multitasking, γρήγορος, σταθερός, αξιόπιστος.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επεξεργαστές”