ενδιαφέροντες ιστότοποι που ξεχωρίζουν αυτή την περίοδο

Απάντηση
Takis
Δημοσιεύσεις: 373
Εγγραφή: Τρί Μαρ 30, 2021 1:44 pm

ενδιαφέροντες ιστότοποι που ξεχωρίζουν αυτή την περίοδο

Δημοσίευση από Takis »

errolmorris.com

Μπορεί το τελευταίο πόνημα του κορυφαίου ντοκιμαντερίστα Έρολ Μόρις να λέγεται «Standard Operating Ρrocedure» (η δική του ματιά στο όνειδος του σύγχρονου πολιτισμού που λέγεται Αμπού Γκράιμπ), όπως διαβάσαμε και στο εκτενές αφιέρωμα του προηγούμενου ΣΙΝΕΜΑ στον σκηνοθέτη, ωστόσο, ο ίδιος από το ξεκίνημα της καριέρας του αγνόησε τα συνήθη στερεότυπα και νόρμες του ντοκιμαντέρ για να φτιάξει μέσα σε τρεις δεκαετίες ένα εντελώς προσωπικό έργο. Περιμέναμε λοιπόν όσο τίποτε άλλο την επίσημη ιστοσελίδα που θα συγκέντρωνε την πολυσχιδή παραγωγή αυτού του εικονοκλάστη και άξιζε τον κόπο. Έτσι, εδώ δεν θα βρείτε απλώς συγκεντρωμένη την κλασική φιλμογραφία του (γι αυτήν υπάρχει ειδικό τμήμα για να εντοπίσετε και να αγοράσετε όλους τους τίτλους), αλλά μαζί και τα πιο σπάνια κομμάτια της όπως τα διαφημιστικά του, φιλμάκια για τελετές των Όσκαρ και τηλεοπτικές δουλειές που αποτελούν ένα εξίσου σπουδαίο κεφάλαιο. Όπως βέβαια και πλήθος από άρθρα, συνεντεύξεις, εργασίες, πανεπιστημιακές διαλέξεις και αναφορές στο έργο του, αλλά και θεωρητικά και φιλοσοφικά κείμενα καθώς και πολιτικές παρεμβάσεις του Ερολ Μόρις (για τις εκλογές του 2004, την αλήθεια στο ντοκιμαντέρ, τον μεταμοντερνισμό κλπ). Χαζεύουμε πάντως τη συζήτηση του με το ιερό τέρας που λέγεται Βέρνερ Χέρτζογκ, μαθαίνουμε για την επερχόμενη έκδοση Non Fiction, μια συλλογή φωτογραφιών από τα γυρίσματα δια χειρός Νουμπάρ Αλεξανιάν και σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για ένα από τα πληρέστερα και καλοσχεδιασμένα site σκηνοθέτη που έχουμε επισκεφτεί ποτέ.

Text

cineaste.com/articles/raymond-bernard-on-dvd.htm

Εχουμε παρουσιάσει πριν χρόνια το εξαιρετικό περιοδικό Cineaste και δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε ότι ο τίτλος web only είναι μια αναφορά στο web exclusive τμήμα της ηλεκτρονικής έκδοσής του. Από εκεί λοιπόν αντλούμε γι αυτό το μήνα το εξαιρετικό κείμενο του σπουδαίου κριτικού Φιλίπ Λοπέιτ (του χρωστάμε μια πρόσφατη περιεκτική ανθολογία της αμερικανικής κριτικής) για τον παραγνωρισμένο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ρεϊμόντ Μπερνάρ. Αφορμή η έκδοση από τη σειρά Eclipse της Criterion των σχεδόν πεντάωρων «Αθλίων» του Ουγκό και του αντιπολεμικού «Wooden Crosses», δυο από τις πλέον εμβληματικές δημιουργίες του Μπερνάρ που κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε DVD.

Festival

easynetserver.it/easynet/Frameset.asp?CΟDΕ=FΕFF&FRΟΜSΤΑRΤ=ΤRUΕ

Δεν ξέρω πού έχετε σκοπό να περάσετε το φετινό Πάσχα ούτε και είμαστε ακριβώς τουριστικός οδηγός για δημοφιλείς προορισμούς όπως λένε τα σχετικά έντυπα. Να όμως, πώς να το κάνουμε, που οι ημερομηνίες είναι τέλειες (18 με 26 Απριλίου) μαζί και η συγκυρία. Ο λόγος για το σημαντικότερο ασιατικό ραντεβού σε ευρωπαϊκό έδαφος (Ιταλία που είναι και κοντά), το περίφημο, πλέον, για τους γνώστες φεστιβάλ του Ούντινε που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια. Το Udine Far East Film, δημιούργημα του κριτικού Ντέρεκ Ελι από το Variety, ο οποίος έχει παραδώσει πλέον τη σκυτάλη, εστιάζει εδώ και δέκα χρόνια με αυστηρή επιλογή στο ασιατικό σινεμά που παραλείπουν τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μεγάλα φεστιβάλ. Στο εμπορικότερο δηλαδή κομμάτι και γενικότερα στο τοπικό σινεμά των ασιατικών χωρών που οι διανομείς φοβούνται ότι δεν μας αφορά. Μεγάλα του ατού ο μικρός αριθμός ταινιών (μόλις 60) και η ύπαρξη δύο μόνο αιθουσών που κάνει όλους τους επισκέπτες μια παρέα σε μια έτσι και αλλιώς μικρή πόλη. Το εντελώς χαλαρό πρόγραμμά του περιέχει λίγες πρεμιέρες, πολλές ρετροσπεκτίβες (φέτος στον Σιν Σανγκ-οκ από την Κορέα) και φυσικά αρκετούς cult τίτλους.

Goodbye South, Goodbye


filmmakermagazine.com/blog/2008/02/green-stuff.php

Δεν ξέρουμε αν πρέπει να στενοχωρηθούμε ή να χαρούμε για τον Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Ηδη σε συνεντεύξεις του ο αγαπημένος σκηνοθέτης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι έχει πια μεγαλώσει και πως η λυρική περίοδος του «Νότου» με τα «George Washington», «Για Ολα Τα Αληθινά Κορίτσια», «Undertow» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οπως επίσης ότι έχει μπει οριστικά στο συρτάρι το «Α Confederacy Of Dunces» με τον Γουίλ Φέρελ. Αλλαγή πορείας λοιπόν, φοβερός χαβαλές και πολλά... ναρκωτικά, αν κρίνουμε από το τρέιλερ του «Ρineapple Εxpress», την πρώτη συνεργασία του με τον τρομερό Τζαντ Απατοου και την ομάδα του. Ημερομηνία εξόδου στην Αμερική, Αύγουστος 2008. Επόμενο σχέδιό του, στ αλήθεια, η διασκευή της «Σουσπίρια» του Ντάριο Αρζέντο!

Ρarty

myspace.com/atpfilm

Θυμάστε τον Τζόναθαν Καουέτ και το ιδιοσυγκρασιακό, γυρισμένο κυριολεκτικά με κάτι ψιλά, αυτο-πορτρέτο «Τarnation» που έφτασε ως τις Κάννες; Προφανώς το DIY στυλ του Καουέτ έκανε τους διοργανωτές των περίφημων All Tomorrows Parties να σκεφτούν ότι αυτός είναι ο καταλληλότερος για να φτιάξει ένα χειροποίητο ντοκιμαντέρ - καταγραφή των σπουδαίων ονομάτων (η λίστα είναι ατελείωτη και το μοναδικό ελληνικό όνομα είναι αυτό του Ψαραντώνη!) που διέπρεψαν σε αυτά τα ετήσια συναυλιακά ραντεβού για λίγους και εκλεκτούς κάτω από την επιμέλεια των Belle and Sebastian, Sonic Youth κλπ. Ο Καουέτ θα χρησιμοποιήσει δικό του υλικό αλλά και λήψεις που έχουν γίνει από απλούς θεατές, οπότε αν έχετε κάτι στα χέρια σας επικοινωνήστε μαζί του. Μπορεί να γίνετε κομμάτι του ντοκιμαντέρ!

Νέες Τεχνολογίες για Νέους Σκηνοθέτες

wonderlandstream.com

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο site στη συσκευασία του ενός, αυτό τουλάχιστον διαπιστώνεις ανοίγοντας την κεντρική σελίδα. Ο πρώτος προορισμός, wonderland, αποτελεί σύμφωνα με τους δημιουργούς του έναν οδηγό για τις «καλύτερες ταινίες στο διαδίκτυο» όπου όμως η προσθήκη «ανεξάρτητες» είναι απαραίτητος και το «καλύτερες» είναι σίγουρα συζητήσιμο. Πρόκειται πάντως σίγουρα για τίτλους που δεν συναντάς εύκολα και τόσο καλά συγκεντρωμένα. Ο δεύτερος προορισμός, stream, είναι και ο πιο ενδιαφέρων καθώς αφορά πρακτικές και κυρίως πολύτιμες συμβουλές για νέους σκηνοθέτες, και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Η θεματολογία του καλύπτει πλήθος ζητημάτων που αλλάζουν ραγδαία, όπως οι μορφές διανομής στις οποίες έχουμε αναφερθεί κατ επανάληψη, τα πνευματικά δικαιώματα και τα ποσοστά που δικαιούνται οι δημιουργοί από την on-line διακίνηση της δουλειάς τους (ο βασικός λόγος της πρόσφατης απεργίας των σεναριογράφων), μαζί με χαρακτηριστικά παραδείγματα από πραγματικά case studies. Και βέβαια, όπως κάθε ενημερωτικό μέσο, συντονίζεται σε κάθε είδους νέα που αφορούν το ανεξάρτητο σινεμά. Να σημειώσουμε ότι ψυχή του εγχειρήματος είναι ο Ερικ Κον, συνεργάτης του Indiewire και του Hollywood Reporter.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Website, blog”