Αλλάξτε το format στα screenshots του Mac OS X

Απάντηση
Takis
Δημοσιεύσεις: 373
Εγγραφή: Τρί Μαρ 30, 2021 1:44 pm

Αλλάξτε το format στα screenshots του Mac OS X

Δημοσίευση από Takis »

Η καθημερινότητα μπροστά στον Mac μου περιέχει εργασίες που πολύ συχνά χρειάζομαι να παίρνω screenshots από διάφορα πράγματα που εμφανίζονται σε κάποιο παράθυρο του Safari ή σε κάποια άλλη εφαρμογή. Μάλιστα τις περισσότερες φορές αυτά τα screenshots θέλω να τα στείλω σε κάποιον μέσω του Skype, αλλά το Command + Shift + 3 ή 4 παράγει αρχεία σε format .png και δυστυχώς πολλές φορές το μέγεθος τους είναι πολύ μεγάλο για τη δουλειά που τα θέλω.

Αντί λοιπόν να ανοίγω Photoshop ή κάποια άλλη παρόμοια εφαρμογή προκειμένου να αλλάξω το format του εκάστοτε screenshot βρήκα ένα πιο πρακτικό τρόπο για να κάνω τη δουλειά μου. Άλλαξα εντελώς το format στο οποίο θα αποθηκεύει το Mac OS X τα screenshots μου για πάντα. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολη και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τρέξετε μια εντολή στο terminal.

Πάμε λοιπόν στο Applications > Utilities και τρέχουμε το Terminal.app. Στη συνέχεια γράφουμε την παρακάτω εντολή:
defaults write com.apple.screencapture type jpg
Στην παραπάνω εντολή όρισα τα screenshots μου να αποθηκεύονται σε JPEG format το οποίο αν δεν κάνω λάθος παράγει τα πιο μικρά αρχεία. Όμως αν θέλετε μπορείτε απλά να αλλάξετε το jpg στο τέλος και να ορίσετε όποιο format σας εξυπηρετεί όπως για παράδειγμα tiff, pdf, gif κ.α. Τέλος για να ενεργοποιηθεί αυτή η αλλαγή θα πρέπει να κάνετε logout και login στον υπολογιστή σας ή απλά να τρέξετε στο terminal
killall SystemUIServer
Στην περίπτωση που θέλετε να αντιστρέψετε την όλη αλλαγή, χρησιμοποιήστε και πάλι την ίδια εντολή και απλά βάλτε png στο τέλος.
Απάντηση

Επιστροφή στο “MacOS”