Ίριαν Τζάγια

Απάντηση
Lakis
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2021 10:35 am

Ίριαν Τζάγια

Δημοσίευση από Lakis »

Στην Ίριαν Τζάγια, την πιο απομακρυσμένη και ανέγγιχτη περιοχή της Ινδονησίας, μπορείς ακόμα και σήμερα να συναντήσεις μικρές ανεξερεύνητες γωνιές χαμένες στη ζούγκλα, με φυλές που ζουν σε τόσο μεγάλη απομόνωσηΡ-από τον έξω κόσμο αλλά και μεταξύ τους -ώστε υπάρχουν συνολικά 300 διαφορετικές τοπικές διάλεκτοι, μερικές από τις οποίες μιλιούνται από μόλις 2.000 άτομα. Μια από τις ωραιότερες περιοχές του νησιού είναι ο κόλπος Μακ Κλουρ, πλαισιωμένος με πανύψηλες, απρόσιτες βουνοκορφές και κατακερματισμένος σε μικρούς κολπίσκους και αναρίθμητα νησάκια με παράξενους βραχώδεις σχηματισμούς.

Μπορείς να φτάσεις μονάχα από τη θάλασσα, και αν τελικά τα καταφέρεις, θα δεις μπροστά σου τις πιο εντυπωσιακές βραχογραφίες σε ολόκληρη τη Νέα Γουινέα. Ένα πολύχρωμο συνονθύλευμα από αποτυπώματα ποδιών και χεριών, μισοφέγγαρα, εκλείψεις ηλίου, σαύρες, ψάρια, χελώνες, πουλιά, βάρκες, άλλα έντονα αποτυπωμένα και άλλα αχνά σχεδιασμένα με κόκκινη ώχρα. Σε μια ακτίνα είκοσι περίπου χιλιομέτρων έχουν εντοπιστεί τριάντα έξι τουλάχιστον θέσεις με βραχογραφίες που η ηλικία τους υπολογίζεται στα 400 έως 1000 χρόνια.

Σε αρκετές θέσεις βλέπουμε απομεινάρια σκελετών και κρανίων, καθώς και υπολείμματα από βάρκες και κουπιά. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, που ζουν σε πιο οργανωμένες κοινωνίες από τους κατοίκους των βαθυπέδων, κατέβαιναν για να θάψουν τους νεκρούς τους. Έφταναν μέχρι τις απόκρημνες ακτές κι απέθεταν τα σώματα σε εσοχές βράχων, κοντά στα ψάρια και στους θεούς της θάλασσας. Δίπλα στους νεκρούς άφηναν βάρκες μαζί με τα κουπιά τους, για να τα χρησιμοποιήσουν οι νεκροί στο μακρύ ταξίδι τους προς τον κάτω κόσμο.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί συστηματικά με τους προϊστορικούς καλλιτέχνες που στόλισαν με τις βραχογραφίες τους τις ακτές του κόλπου Μακ Κλουρ. Τι ήθελαν να εκφράσουν και τι να συμβολίζουν άραγε αυτές οι αλλόκοτες παραστάσεις; Έχουν δοθεί πολλές διαφορετικές ερμηνείες, όλες εξίσου πιθανές.

Ακόμα και σήμερα είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις στον κόλπο. Αλλά και γι· αυτούς που το κατορθώνουν, οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες και το φράγμα της γλώσσας εμποδίζει να ζητήσεις πληροφορίες από τους ιθαγενείς.

Αν όμως επισκεφθείτε ποτέ την Ίριαν Τζάγια, τολμείστε να πάτε ώς τον κόλπο Μακ Κλουρ. Ποιος ξέρει, μπορεί να είστε τυχεροί και ν· ανακαλύψετε κάποιο στοιχείο που θα βοηθήσει σημαντικά στην αποκρυπτογράφηση των αινιγματικών βραχογραφιών!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιστορία”