Apreamare 11

Απάντηση
Lakis
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2021 10:35 am

Apreamare 11

Δημοσίευση από Lakis »

Πραγματοποιήσαμε θαλάσσιες δοκιμές σε ένα πολυεστερικό σκάφος Αpreamare. Τα συγκεκριμένα, ιταλικής προέλευσης, σκάφη είναι ανοικτού τύπου –open- και έλκουν την καταγωγή τους από τα «gozzo», έναν παραδοσιακό τύπο σκάφους εκτοπίσματος που προέρχεται από το Sorrento της Ιταλίας, με σχεδιαστικές γραμμές που θυμίζουν αρκετά τα δικά μας τρεχαντήρια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παράδοση του ναυπηγείου της Apreamare στην κατασκευή gozzo αριθμεί σχεδόν δύο αιώνες. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 το ναυπηγείο παρουσίασε μια διαφοροποιημένη γάστρα τύπου gozzo, η οποία επέτρεπε ευκολότερο πλανάρισμα. Η εξέλιξη αυτής της γάστρας συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα το ναυπηγείο να κατασκευάζει σήμερα μια σειρά σκαφών από τα 7 έως τα 12 μέτρα με κύρια χαρακτηριστικά την παραδοσιακή εμφάνιση, την πολύ καλή πλεύση και τις υψηλές επιδόσεις. Τα χαρακτηριστικά αυτά επαληθεύτηκαν με το σκάφος της δοκιμής μας, το οποίο έφτασε περίπου τους 32 κόμβους.

Στα βασικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων σκαφών -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το Smeraldo 11– περιλαμβάνεται η επένδυση από ξύλο άριστης ποιότητας, η χρήση εσωλέμβιων κινητήρων με άξονα από τα 7 μέτρα, το επενδυμένο με teak κατάστρωμα, το κατά 60-90% μεγαλύτερο από ένα κλασικό open βάρος κατασκευής κ.ά. Η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής διακρίνεται από τους μεγάλους πλευρικούς διαδρόμους, καθώς και από τα άνετα και ευρύχωρα μηχανοστάσια, που επιτρέπουν την τοποθέτηση γεννήτριας, κλιματισμού και άλλων συστημάτων (από τα 7,5 μέτρα), αφήνοντας παράλληλα και ελεύθερο χώρο για άνετη πρόσβαση. Επίσης ένα σημαντικό γνώρισμα είναι η εργονομία, που επιτρέπει 100% εκμετάλλευση των χώρων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πιστοποίηση: CE. Ολικό μήκος: 10,80 μ. Μέγιστο πλάτος: 4,05 μ. Βύθισμα: 0,75 μ. Εκτόπισμα: 9500 κιλά. Επιβάτες: 12. Κρεβάτια: 2+2 σε δύο καμπίνες. Τύπος μετάδοσης κίνησης: Αξονικός. Μέγιστη ταχύτητα: 31,5 κόμβοι. Ταχύτητα κρουαζιέρας: 26 κόμβοι. Δεξαμενές καυσίμων: 2x500 λίτρα. Δεξαμενή νερού: 300 λίτρα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τύπος γάστρας: Βαθύ V με αντιδιαβροχικές κατά το διάμηκες λωρίδες, που παρέχουν υψηλό βαθμό κατευθυντικής ευστάθειας ακόμα και σε αντίξοες καταστάσεις θαλάσσης. Υλικά κατασκευής: Γάστρα από πολυεστέρα με χρήση και ισοφθαλικού gel coat υψηλής αντοχής για τη φθοροποιό επίδραση των υπεριωδών ακτινών και την όσμωση. Χρήση ξύλου άριστης ποιότητας με εξαιρετικό φινίρισμα. Υλικά και χαρακτηριστικά στοιχεία κουβέρτας: Φινιστρίνια και αλεξηνέμιο από κρύσταλλο, ηλεκτρικοί υαλοκαθαριστήρες και ρέλια από ανοξείδωτο χάλυβα. Πλωριά περιοχή: Στρώματα ηλιοθεραπείας στον άνετο χώρο της υπερκατασκευής, μεγάλο ταμπούκι για την άγκυρα. Οργάνωση και εξοπλισμός καταστρώματος: Δάπεδο με επένδυση teak, στρώματα για τους καναπέδες, πολλοί αποθηκευτικοί χώροι σε επίκαιρα σημεία και μεγάλες ελεύθερες επιφάνειες. Χαρακτηριστικά πρυμιάς πλατφόρμας μπάνιου: Με επένδυση teak και μικρή σκάλα μπάνιου. Η πλατφόρμα διαθέτει μεγάλες διαστάσεις και είναι ιδανική για την τοποθέτηση του tender.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ - Χαρακτηριστικά και διαρρύθμιση: Η είσοδος στον κεντρικό χώρο πραγματοποιείται από τη φάλκα, που βρίσκεται στην περιοχή του cockpit. Το καθιστικό βρίσκεται στην αριστερή πλευρά και διαθέτει έναν ευρύχωρο καναπέ που περιβάλλει ένα καλαίσθητο τραπέζι. Ο χώρος μετατρέπεται σε τραπεζαρία, ενώ με την προσθήκη στρωμάτων δημιουργείται κρεβάτι. Αριστερά, κοντά στην είσοδο, βρίσκεται η επιπλοσύνθεση της κουζίνας, με αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους και πλήρη εξοπλισμό.

Στη δεξιά πλευρά συναντάμε μια καμπίνα με δύο μονές κουκέτες και αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους για τους επιβάτες, ενώ πιο μπροστά βρίσκεται το μπάνιο, το οποίο διαθέτει κλειστή καμπίνα για το ντους. Στην πλώρη βρίσκεται η καμπίνα του ιδιοκτήτη, που διαθέτει διπλό κρεβάτι, ντουλάπα και αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους, ενώ αερίζεται και φωτίζεται επαρκώς.

Το πιλοτήριο διαθέτει έναν μεγάλο πίνακα, ο οποίος διευκολύνει τον λεπτομερή έλεγχο των οργάνων ναυσιπλοΐας. Το τιμόνι είναι κάθετα τοποθετημένο, ενώ τα χειριστήρια βρίσκονται σε ιδανική θέση.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΚΙΜΗΣ - Θάλασσα: Ελαφρώς ταραγμένη.

ΜΕΤΡΗΘΕΙΣΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ - Μέγιστη ταχύτητα: 31,5 κόμβοι στις 2850 στροφές / λεπτό. Ταχύτητα κρουαζιέρας: 26 κόμβοι στις 2500 στροφές / λεπτό.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ - Ευστάθεια, διακυβέρνηση, στροφή και συμπεριφορά στο κύμα: Δοκιμάσαμε το σκάφος σε θάλασσα ελαφρώς ταραγμένη και παρ' όλα αυτά διαπιστώσαμε ότι έχει απαλή πλεύση με κυματισμό κατάπλωρα, πλάγια και κατάπρυμα. Απέδειξε επίσης μεγάλη κατευθυντική και πλευρική ευστάθεια. Οι ελιγμοί γίνονται σχετικά άνετα και το σκάφος ευθυγραμμίζεται αμέσως. Ανταπόκριση τιμονιού και flaps: Εξαιρετική η απόδοση της ηλεκτροϋδραυλικής τιμονιέρας, που προσαρμόζεται απόλυτα και γρήγορα στους χειρισμούς του κυβερνήτη. Χειρισμοί προσέγγισης: Με τα σύγχρονα χειριστήρια και με τη βοήθεια του bow-thruster οι χειρισμοί είναι γρήγοροι και επιτυχείς.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Κουβέρτα: Ευρύχωρο και άνετο cockpit, που διαθέτει έναν πολύ αναπαυτικό καναπέ και εργονομικό πιλοτήριο. Άνετοι οι πλευρικοί διάδρομοι, με προστατευτικό ρέλι από ανοξείδωτο χάλυβα, και πολύ καθαρός και κομψός ο πλωριός χώρος ηλιοθεραπείας. Επίσης πολύ χρήσιμο είναι το τραπέζι, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα γεύματα, ενώ, όταν δεν χρησιμοποιείται, τοποθετείται σε ειδική θήκη. Πολύ ευρύχωρος ο πρυμιός καναπές. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι επαρκείς, ενώ η πρόσβαση στο μηχανοστάσιο εύκολη. Εσωτερικοί χώροι: Ο εξαιρετικός σχεδιασμός, το υψηλό επίπεδο φινιρισμάτων, η απόλυτη εκμετάλλευση του ωφέλιμου χώρου και η άφθονη χρήση ξύλου συνθέτουν το πορτραίτο του Apreamare 11. Η ατμόσφαιρα που αποπνέουν όλοι ανεξαιρέτως οι εσωτερικοί χώροι του σκάφους είναι ζεστή, φιλόξενη και πολύ καλαίσθητη. Άνεση επιβατών: Πολύ καλή, τόσο στο άνω, όσο και στο κάτω κατάστρωμα. Θέση και άνεση στοv χώρο του πιλοτηρίου:

Η αίσθηση που έχει κανείς είναι ότι βρίσκεται στο τιμόνι ενός πράγματι σημαντικού σκάφους. Ο πίνακας φιλοξενεί, εκτός των αναλογικών οργάνων που χρησιμεύουν για τον έλεγχο των κινητήρων, και μια σειρά εξελιγμένων συσκευών ναυσιπλοΐας. Από το άνετο και κομψό κάθισμα του κυβερνήτη έχει κανείς πλήρη εποπτεία των οργάνων ναυσιπλοΐας. Χώροι υγιεινής: Το μπάνιο διαθέτει μεγάλη άνεση και πλήρη εξοπλισμό. Πίνακας και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις: Ο ηλεκτρικός πίνακας, που είναι τοποθετημένος δεξιά στη φάλκα, αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, αφού είναι ένα από τα «ατού» του σκάφους. Όλα τα καλώδια έχουν διευθετηθεί με τάξη και είναι αριθμημένα, ώστε ο χρήστης να μπορεί να ανατρέξει σε τεχνικό εγχειρίδιο, για να δει πού αντιστοιχεί το κάθε καλώδιο.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως το Apreamare 11 είναι ένα αξιόπλοο μοντέλο, το οποίο απευθύνεται στο αγοραστικό κοινό που επιθυμεί ένα σκάφος καλαίσθητο, με κλασική καταγωγή, το όποιο συν τοις άλλοις να εγγυάται άνετες κρουαζιέρες. Κι αν η τιμή του φαίνεται υψηλή σε σχέση με άλλα μοντέλα, αυτό δικαιολογείται απόλυτα, αφού ως γνωστόν η ποιότητα πάντα κοστίζει.

Πληροφορίες: TWIN DUCKS LTD, τηλέφωνο 210. 9621.274.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σκάφος, πλοία”