Ηλεκτρονικά μυαλά

Απάντηση
seriani
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 17, 2021 9:41 pm

Ηλεκτρονικά μυαλά

Δημοσίευση από seriani »

Η εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα μπορούν να αντιδρούν όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι μακριά. Αυτό τουλάχιστον δηλώνουν ερευνητές του Cognitive Computing Group της IBM. Το σενάριο δεν είναι νέο. Η προοπτική της κατασκευής ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα έχει τη δυνατότητα να σκέφτεται και να παίρνει πρωτοβουλίες θυμίζει την επική ταινία «Οδύσσεια του Διαστήματος», που πραγματευόταν τη σχέση/σύγκρουση ανθρώπου και σκεπτόμενου υπολογιστή.

Ο επικεφαλής αυτού του τομέα της IBM Δρ. Dharmendra Modha πιστεύει ότι οι σημερινοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όσο καλοί και αν είναι, δεν παύουν να παραμένουν αναβαθμισμένες μηχανές. Και αυτό θέλει να το αλλάξει, κατασκευάζοντας υπολογιστές που θα μπορούν να σκέφτονται όπως οι άνθρωποι. Ο Modha και η επιστήμονες της ομάδας του σχεδιάζουν ένα ηλεκτρονικό οικοσύστημα το οποίο έχει εμπνευστεί από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οπως λένε οι ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι θα απαιτούσε λιγότερη ενέργεια και χώρο από ό,τι οι σημερινοί υπολογιστές, ενώ θα είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών, όπως σε ρομπότ έρευνας και διάσωσης σε πολύ επικίνδυνα περιβάλλοντα ή στους ωκεανούς για την πρόβλεψη των τσουνάμι και τον έλεγχο της θαλάσσιας μόλυνσης.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Computer”