Θέσεις πλοίων σε πραγματικό χρόνο

Απάντηση
Lakis
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2021 10:35 am

Θέσεις πλοίων σε πραγματικό χρόνο

Δημοσίευση από Lakis »

Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μπορείτε να βρείτε το Marine Traffic, μια ανοιχτή web εφαρμογή που χρησιμοποιεί πόρους από το Google Maps, VHF, Internet, κλπ και εμφανίζει τις θέσεις των πλοίων στο Αιγαίο σε πραγματικό (ή με καθυστέρηση έως και μια ώρα) χρόνο.

Αντιγράφω από τη σελίδα τους μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

“Το παρόν web site υλοποιήθηκε ως ένα ακαδημαϊκό, ανοικτό έργο. Αρχικός στόχος του είναι να παρέχει στο κοινό πληροφορίες πραγματικού χρόνου για τα λιμάνια και τις κινήσεις των πλοίων. Μέσα στους ευρύτερους στόχους του είναι η αξιοποίησή του σε ερευνητικές εφαρμογές και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την κυκλοφορία των πλοίων. Το σύστημα φιλοξενείται από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. Η συλλογή των δεδομένων βασίζεται στο διεθνές σύστημα AIS (Automatic Identification System). Η επέκταση της κάλυψης βασίζεται στην κοινότητα εθελοντών και στο ενδιαφέρον τοπικών Αρχών που εγκαθιστούν ένα σταθμό βάσης και στέλνουν στον κεντρικό server τα δεδομένα που συλλέγουν για την περιοχή τους.

Κάθε σταθμός βάσης είναι εξοπλισμένος με έναν δέκτη AIS, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια σύνδεση στο Internet. Ο δέκτης AIS λαμβάνει δεδομένα, τα οποία υποβάλλονται σε επεξεργασία από ένα απλό λογισμικό στον υπολογιστή και στη συνέχεια αποστέλλονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων μέσω ενός “web service”. Αυτό το λογισμικό είναι ελεύθερο για όσους ενδιαφέρονται, με άδεια χρήσης GNU.”

Καταπληκτική δουλειά! Μου άρεσε περισσότερο απ’ όλα που στη σελίδα τους γράφουν με λεπτομέρειες πως μπορεί ο καθένας να στήσει ένα δικό του σταθμό βάσης, να κάνει download και να εγκαταστήσει το λογισμικό που είναι απαραίτητο για την επεξεργασία και την αποστολή των δεδομένων AIS, ακόμα και πως να φτιάξει τη δική του σελίδα, αντίστοιχα με αυτή που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.

Ελπίζω να προωθήσουν την δουλειά τους ώστε να γίνει περισσότερο γνωστή.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σκάφος, πλοία”