Squirrel, a Personal Air Pollution Monitor

Απάντηση
Lakis
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2021 10:35 am

Squirrel, a Personal Air Pollution Monitor

Δημοσίευση από Lakis »

Αυτή είναι η πιο cool εφαρμογή που είδα τελευταία. Αναπτύχθηκε από τον Shannon Spanhake στο University of California San Diego και το California Institute for Telecommunications and Information Technology (Calit2).

Η συσκευή λέγεται Squirrel και είναι ένας προσωπικός καταγραφέας ρύπανσης. Αποτελείται από έναν σένσορα (sensor-on-a-chip) και ένα πομπό Bluetooth και είναι τόσο μικρή που θα μπορούσαμε να τη φοράμε στη ζώνη μας για παράδειγμα. Ως πηγή ενέργειας έχει 2 κοινές μπαταρίες. Ο σένσορας μετράει συνεχώς τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα και όζοντος στην ατμόσφαιρα και μέσω του Bluetooth τα στέλνει στην οθόνη του κινητού μας. Με αυτό τον τρόπο η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε είναι ορατή, και προσπελάσιμη. Η συσκευή μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλους αισθητήρες για την μέτρηση του οξειδίου του αζώτου και του διοξειδίου του θείου στον αέρα, καθώς επίσης και της θερμοκρασίας, της βαρομετρικής πίεσης και της υγρασίας

Εκτός από το να παίρνουμε τα δεδομένα στο κινητό μας και να συγκρίνουμε με τα όρια επικινδυνότητας, το κινητό κάνει και κάτι άλλο: συνδέει τις τιμές με την τοποθεσία που βρισκόμαστε και διαβιβάζει περιοδικά τα περιβαλλοντικά αυτά στοιχεία σε μια δημόσια βάση δεδομένων στο διαδίκτυο όπου δημιουργείται ένας χάρτης πραγματικού χρόνου με τα επίπεδα μόλυνσης σε διάφορα σημεία της πόλης ή της χώρας (αφού συλλέγει τα δεδομένα απ’ όλους όσους φοράνε το Squirrel). Αυτό είναι το concept του internet of things, για το οποίο είχα ξαναγράψει παλιότερα. Η σύνδεση πληροφορίας και πραγμάτων-τοποθεσιών.

Η προσωπική συσκευή ρύπανσης έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα: μετρά τη ρύπανση στο σημείο που βρίσκονται οι άνθρωποι, ενώ οι περισσότεροι υπάρχοντες αισθητήρες που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από τα κτήρια, και όχι στο επίπεδο της γης.

Τώρα φανταστείτε να φοράτε αυτή τη συσκευή καθώς περπατάτε στην Αθήνα και να βλέπετε στο κινητό σας τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα. Θα το τολμούσατε?

(Και αν θέλετε να κάνετε ένα crash test, πηγαίντε εκεί κοντά στον σταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Συσκευές Ποιότητας Αέρα”