Ο Αϊνστάϊν είχε δίκιο e=mc2

Απάντηση
Anita
Δημοσιεύσεις: 167
Εγγραφή: Παρ Οκτ 22, 2021 3:55 pm

Ο Αϊνστάϊν είχε δίκιο e=mc2

Δημοσίευση από Anita »

Ένα μάτσο Γάλλοι, Γερμανοί και Ούγγροι φυσικοί μαζί με την βοήθεια μερικών supercomputers και υπομονή περίπου 100 χρόνων, απέδειξαν ότι η περίφημη εξίσωση του Αϊνστάϊν e=mc2 είναι σωστή. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο υπεύθυνος του project, Laurent Lellouch. Σίγουρα θα ακολουθήσουν διαφωνίες, δημοσιεύσεις και διάφορα τέτοια επιστημονικά αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Μπορεί να χρειάστηκαν 103 χρόνια για να αποδειχθεί ότι e=mc2 αλλά το σημαντικό αυτό επίτευγμα αποτελεί παρελθόν με τα supercomputers να γίνονται είδος οικιακής κατανάλωσης όπως το NVIDIA Tesla Personal Supercomputer.

Με απλά λόγια, η δύναμη των υπολογιστών αυξάνεται σημαντικά, το κόστος μειώνεται και όσο ακόμα ισχύει ο νόμος του Moore οι ελπίδες της ανθρωπότητας για περισσότερες ανακαλύψεις και αποδείξεις τέτοιου μεγέθους θα πολλαπλασιάζονται.

Update: Από το post του Vagelford σχετικά με το θέμα: “Η επιβεβαίωση αφορά την αποτελεσματικότητα της lattice QCD, που είναι μία προσέγγιση τους πως μπορούμε να κάνουμε κβαντική χρωμοδυναμική σε προβλήματα, όπως ο υπολογισμός όλων των αλληλεπιδράσεων στο εσωτερικό του πρωτονίου. Η επιβεβαίωση λοιπόν είναι ότι η lattice QCD μπορεί να υπολογίσει καλά τις επιπτώσεις της ισχυρής πυρηνικής δύναμης και αυτό φάνηκε από τον σωστό υπολογισμό της μάζας του πρωτονίου. Τα σχετικά με το άρθρο αυτό μπορεί να τα βρει κανείς στην ανακοίνωση At Long Last, Physicists Calculate the Proton’s Mass και αν έχει πρόσβαση, στο άρθρο Ab Initio Determination of Light Hadron Masses”
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαθηματικά”