Olympus M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro Lens, for Micro Four Thirds Cameras

Απάντηση
Anita
Δημοσιεύσεις: 168
Εγγραφή: Παρ Οκτ 22, 2021 3:55 pm

Olympus M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro Lens, for Micro Four Thirds Cameras

Δημοσίευση από Anita »

Δεδομένου του σχετικά χαμηλού κόστους του φακού, το είχα συζητήσει για λίγο. Κάθε φορά που το πρόσθετα στο καλάθι αγορών μου στο διαδίκτυο, διστανόμουν και το αφαιρούσα. Πάντα με ενδιέφεραν οι λήψεις macro, και μου αρέσει να κοιτάζω λήψεις macro, αλλά η λήψη λήψεων macro ποτέ δεν μου άρεσε πραγματικά, παραδόξως.

Όταν η τιμή έπεσε λόγω μιας πώλησης, σκέφτηκα ότι θα το έβαζα.

Κατασκευή και Αίσθηση

Παρά το πλαστικό, έχει καλή ποιότητα κατασκευής που αισθάνεται ωραία στα χέρια. Είναι πολύ ελαφρύ και το μικρό του μέγεθος το καθιστά κατάλληλο για τσέπη. Ο δακτύλιος χειροκίνητης εστίασης είναι μεγάλος και ομαλός—ιδανικός για κλήση σε εστίαση.

Αρχική Αντίδραση

Όταν αγόρασα για πρώτη φορά τον φακό, ένιωσα πολύ χλιαρός μαζί του. Σχεδόν μετάνιωσα για τον φακό και συζητούσα να τον επιστρέψω. Ήθελα πολύ να μου αρέσει, αλλά δεν το έκανα. Δεν μπορούσα να καταλάβω αν ήταν γενικά η φωτογραφία macro ή αν ήταν ο φακός. Είμαι περισσότερο φωτογράφος δρόμου, οπότε η μακροεντολή ήταν εκτός στοιχείου και εμπειρίας. Άρχισα να αναγνωρίζω ότι αυτός ο φακός ήταν εξειδικευμένος και δεν θα είναι κατάλληλος για πολλές περιπτώσεις.

Δεν είχα συνηθίσει να είμαι πολύ κοντά στο θέμα, δεδομένης της εστιακής απόστασης 30 mm. Υποθέτω ότι όσοι δεν θέλουν να φτάσουν σε ίντσες από έντομα θα προτιμούσαν να αγοράσουν τον μακρο φακό 60 mm της Olympus. Ενώ ο φακός 60mm είναι πιο γρήγορος, έχει και υψηλότερο κόστος.

Αρχικές δοκιμαστικές λήψεις

Ως φωτογράφος, ένα από τα πρώτα πράγματα που κοιτάζω είναι η ποιότητα της εικόνας των φωτογραφιών. Οι εικόνες είναι ευκρινείς. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ποιότητα της εικόνας.

Γρήγορα ανακάλυψα ότι ένα φυσιολογικό μέρος της μακρο φωτογραφίας είναι η ανάγκη χρήσης κάποιου είδους πρόσθετου φωτισμού. Ενώ θα μπορούσα να είχα βγάλει τους πομπούς μου με ένα φλας ή να είχα αγοράσει ένα φλας δακτυλίου ή ένα φλας διπλού φωτός για περισσότερα χρήματα, διαπίστωσα ότι το να έχω ένα φλας στο hot shoe με έναν τροποποιητή/διαχύτη φωτός λειτουργεί πολύ καλά (έχω έναν Gary Fong διαχύτη φωτός, αλλά ένα πλαστικό δοχείο τροφίμων με καπάκι θα λειτουργούσε εξίσου καλά).

Σε καλό φως, ο φακός εστιάζει πολύ καλά και γρήγορα. Ένα πράγμα που έχω διαπιστώσει είναι ότι σε καταστάσεις χαμηλής αντίθεσης, χαμηλού φωτισμού ή/και οπίσθιου φωτισμού, ο φακός δεν θέλει να εστιάσει και να κυνηγά. Θα διατρέξει το εύρος εστίασης μερικές φορές και μετά θα σταματήσει. Όταν έσκασα για πρώτη φορά τον φακό στην κάμερα, έκανα αυτό που κάνω συνήθως με έναν νέο φακό. Γυρίζω στη γυναίκα μου και βγάζω μια φωτογραφία. Είχε οπίσθιο φωτισμό και κυνηγούσε και κυνηγούσε, οπότε ανασύνθεσα λίγο και μετά εστίασε. Εντάξει. Στη συνέχεια, αφού τραβήξω τη γυναίκα μου, το δεύτερο πράγμα που κάνω συνήθως είναι να φωτογραφίσω τον σκύλο μου. Σκύλος κάθεται στη μέση του δαπέδου, αργότερα μέσα στην ημέρα, όχι πολύ φως περιβάλλοντος. Και πάλι, κυνηγούσε, κυνηγούσε και κυνηγούσε, δεν εστίασε. Το δοκίμασα ξανά, αλλά ο σκύλος μου εκνευρίστηκε και έφυγε πριν προλάβω να κάνω μια βολή.

Εάν απενεργοποιήσετε τη δέσμη υποβοήθησης εστίασης (συνήθως το μυαλό μου είναι απενεργοποιημένο), να είστε έτοιμοι για κυνήγι εστίασης εάν έχετε τις καταστάσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Εάν ενεργοποιήσετε τη δέσμη υποβοήθησης εστίασης, θα είναι κάπως αργή στην εστίαση, αλλά θα πρέπει να βρει εστίαση. Τουλάχιστον το δικό μου.

Επισκόπηση

Αφού κατείχα τον φακό για 2 μήνες, αποφάσισα ότι αυτός ο φακός είναι σίγουρα ένας φύλακας. Αν και μπορεί να μην φτάνει πάντα στην τσάντα μου και μπορεί να μην το παίρνω μαζί μου σε διακοπές, είναι ένας υπέροχος φακός που έχω στο οπλοστάσιό μου.

Είναι ένας εξειδικευμένος φακός, αλλά η μικρότερη εστιακή απόσταση επιτρέπει την επιλογή να έχετε μέρος του φόντου στη λήψη. Αυτό παρέχει μια διαφορετική, και μερικές φορές μοναδική, προοπτική του θέματος της φωτογραφίας.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τον φακό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φακοί Φωτογραφικών Μηχανών”