Gaming benchmarks για PC

Απάντηση
stavros
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: Δευ Φεβ 21, 2022 3:14 pm

Gaming benchmarks για PC

Δημοσίευση από stavros »

Το PC gaming εξαρτάται από δυο βασικά υποσυστήματα κάθε υπολογιστή: την κάρτα γραφικών και τον επεξεργαστή. Ανάλογα με αυτά, κάθε παιχνίδι αποδίδεται διαφορετικά. Επιπλέον, τα PC games δίνουν στον παίκτη το δικαίωμα να ρυθμίσει και τα επίπεδα ποιότητας των γραφικών, ώστε να μπορεί να προσαρμόσει το frame rate σε ανεκτές τιμές, μειώνοντας ή αυξάνοντας την ανάλυση και τη ποιότητα αντίστοιχα.

Όσοι όμως θέλουν να υπολογίσουν με ακρίβεια το πόσο καλό είναι το PC τους στο κομμάτι του gaming, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μετρήσεις με διάφορα εξειδικευμένα προγράμματα αλλά και με παιχνίδια ή demos που υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία. Μαζέψαμε 8+1 τέτοιες εφαρμογές και games που μπορούν να σας βοηθήσουν να βγάλετε συμπεράσματα για το σύστημα που έχετε στην κατοχή σας.

3D Mark

Ξεκινάμε με τη νεότερη έκδοση της γνωστότερης εφαρμογής benchmarking που υπάρχει, το 3D Mark, το οποίο τρέχει αποκλειστικά σε συστήματα που διαθέτουν κάρτες γραφικών συμβατές με τα DirectX 12,. Η εφαρμογή διατίθεται από τη Futuremark σε δυο εκδόσεις, μια δωρεάν και μια επί πληρωμή. Η Basic Edition προσφέρει τη δυνατότητα για μέτρηση μόνο σε ένα επίπεδο ποιότητας, το Performance preset, ενώ όσοι αγοράσουν την Advanced Edition έχουν δυνατότητα για μετρήσεις και με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις. Βασικό χαρακτηριστικό του 3D Mark είναι το γεγονός ότι οι χρήστες ανεβάζουν στο site της Futuremark τα αποτελέσματά τους και έτσι μπορούν να βγουν πολύ πιο σωστά συμπεράσματα για κάθε μέτρηση.

3D Mark Vantage

Το Vantage είναι το προηγούμενο benchmark της Fururemark, το οποίο αξιολογεί τις επιδόσεις ενός συστήματος με κάρτα γραφικών συμβατή με τα DirectX 10. Πρόκειται για μια από τις πλέον διαδεδομένες εφαρμογές αξιολόγησης των επιδόσεων καρτών γραφικών. Αντίστοιχα με το 3D Mark, διατίθεται σε δυο εκδόσεις, μια δωρεάν με περιορισμένες λειτουργίες και μια πλήρη για την οποία χρειάζεται κάποιος να ξοδέψει ένα μικρό ποσό. Φυσικά, έχοντας την αγορασμένη έκδοση, μπορούμε να ανεβάσουμε τα αποτελέσματά μας στη βάση δεδομένων που διατηρεί η εταιρεία στο Internet και να έχουμε άμεση σύγκρισή τους με άλλα, από υπολογιστές με αντίστοιχο hardware. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μηχανή γραφικών που χρησιμοποιεί το 3D Mark Vantage έχει αξιοποιηθεί και στο μοναδικό παιχνίδι της εταιρείας, το Shattered Horizon.

Unigine Heaven

Το heaven είναι ένα πραγματικά πανέμορφο benchmark καθώς χρησιμοποιεί μηχανή γραφικών που πραγματικά μπορεί να απεικονίση υψηλής λεπτομέρειας εικόνα, εφόσον η κάρτα γραφικών διαθέτει τις απαραίτητες δυνατότητες. Είναι εντελώς δωρεάν, διαθέτει πλήθος δυνατοτήτων παραμετροποίησης της ποιότητας απεικόνισης, ενώ μπορεί να τρέξει τόσο σε περιβάλλον DirectX 10 όσο και σε περιβάλλον DirectX 11. Επιπλέον, αποτελεί ίσως την πιο κατάλληλη εφαρμογή για να ανακαλύψει κάποιος πόσο μεγάλες διαφορές μπορεί να δει στην απεικόνιση, αξιοποιώντας το χαρακτηριστικό tessellation των DirectX 11. Ο χρήστης μπορεί, τέλος, να ρυθμίσει πολλά διαφορετικά επίπεδα και να απολαύσει κάθε φορά ξεχωριστό αποτέλεσμα.

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Το γνωστό παιχνίδι με τον ανοιχτό κόσμο, τα πανέμορφα γραφικά αλλά και τις υψηλές απαιτήσεις από πλευράς hardware, διαθέτει ένα ξεχωριστό benchmark που διατίθεται για download. Προφανώς και βασίζεται στη μηχανή γραφικών του παιχνιδιού και διαθέτει πληθώρα δυνατοτήτων παραμετροποίησης. Αποτελείται από τέσσερις fly-by σκηνές και ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι αρκετά μεγάλος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα που δίνει είναι αρκετά κατατοπιστικά, καθώς εμφανίζει για κάθε σκηνή, τόσο τον μέσο όρο του frame rate, όσο και τις ελάχιστες και μέγιστες τιμές των frames, κατά τη διάρκεια του benchmark.

Lost Planet 2

Μπορεί το παιχνίδι να μην ήταν ότι καλύτερο έχουμε δει, ωστόσο ειδικά στην έκδοση για υπολογιστές, διαθέτει πραγματικά πανέμορφα γραφικά. Η Capcom έχει κυκλοφορήσει μια ξεχωριστή έκδοση demo που ενσωματώνει benchmark -όπως έκανε στο παρελθόν και με άλλους τίτλους της όπως τα Resident Evil 5 και Street Fighter IV- το οποίο είναι διαθέσιμο για download. Υποστηρίζει DirectX 11 και διαθέτει δυο ξεχωριστά test, το A και το B. Το πρώτο είναι προγραμματισμένο ώστε να δείξει στο χρήστη αν ο τίτλος θα μπορεί να παίξει καλά στον υπολογιστή, ενώ το B είναι σχεδιασμένο ώστε να φέρει το σύστημα στα όριά του, αξιοποιώντας πολλά από τα χαρακτηριστικά των DirectX 11.

Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 Benchmark

Ακόμα ένας τίτλος που δε τα κατάφερε πολύ καλά, αλλά διαθέτει ξεχωριστό benchmark για να δούμε τις επιδόσεις στον υπολογιστή μας. Είναι εντελώς δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας με συνοπτικές διαδικασίες. Μιας και έχουμε να κάνουμε με εφαρμογή της Ubisoft, απαιτείται πρόσβαση στο Internet και λογαριασμός στο ubi.com. Tο εν λόγω benchmark τρέχει πολύ καλύτερα σε κάρτες γραφικών της Nvidia καθώς είναι sponsored από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Προσφέρει αρκετές δυνατότητες παραμετροποίησης, ενώ στο τέλος δίνει τόσο το μέσο όρο του frame rate όσο και τη μέγιστη τιμή που έφτασε κατά την διάρκεια των μετρήσεων.

Mafia II

Από τα ενδιαφέροντα παιχνίδια της προηγούμενης χρονιάς, το Mafia II στην έκδοση για υπολογιστές χρησιμοποιεί αρκετά χαρακτηριστικά των σύγχρονων καρτών γραφικών και μπορεί να γίνει αρκετά απαιτητικό. Προφανώς γι αυτό το λόγο και η 2K ενσωμάτωσε στον τίτλο τη δυνατότητα benchmarking, η οποία βρίσκεται μέσα στο ίδιο το περιβάλλον χρήσης (στο μενού Extras). Οι επιλογές που δίνει είναι πολλές, επιτρέποντας στο gamer να βρει τις κατάλληλες, ώστε το παιχνίδι να τρέχει όσο πιο smooth γίνεται. Μετά το πέρας της διαδικασίας benchmarking, εμφανίζεται η οθόνη των αποτελεσμάτων, με την ελάχιστη τιμή, τη μέγιστη τιμή, το μέσο όρο αλλά και μία αξιολόγηση.

Metro 2033

Το πανέμορφο παιχνίδι της THQ, μετά τη διάθεση του τελευταίου patch, διαθέτει ξεχωριστό benchmark το οποίο για να τρέξετε, θα πρέπει να βρείτε το σχετικό αρχείο μέσα στο φάκελό του. Οι επιλογές γραφικών που προσφέρει είναι οι αντίστοιχες που υπάρχουν στο κυρίως μέρος του τίτλου, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει πόσες φορές θα τρέξει η σκηνή fly-by που χρησιμοποιείται. Στο τέλος, δημιουργείται και εμφανίζεται ένα αρχείο html, το οποίο καταγράφει σε ένα διάγραμμα την πορεία του frame rate καθ’ όλη τη διάρκεια του benchmark, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει για το μέσο όσο, αλλά και τις μέγιστες και ελάχιστες τιμές του.

Fraps

Για το τέλος αφήσαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή που όλοι οι PC gamers θα πρέπει να έχουν συνεχώς ενεργοποιημένη στον υπολογιστή τους. Το Fraps, διατίθεται τόσο σε δωρεάν μορφή όσο και επί πληρωμή, με τη πρώτη να έχει κάποιους περιορισμούς σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει. Τρέχοντάς το και ρυθμίζοντάς το να ξεκινάει μαζί με τον λειτουργικό, κάθε φορά που απολαμβάνουμε ένα παιχνίδι, το fraps θα εμφανίζει σε μια από τις τέσσερις γωνίες της οθόνης, τη μέτρηση του frame rate σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς την απόδοση του συστήματός μας σε κάθε τίτλο και να αλλάξουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις ούτως ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “PC παιχνίδια”