Μόνο το linux μπορεί να σε προστατεύσει από τους ιούς

Απάντηση
stavros
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: Δευ Φεβ 21, 2022 3:14 pm

Μόνο το linux μπορεί να σε προστατεύσει από τους ιούς

Δημοσίευση από stavros »

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα νέο είδος κακόβουλου λογισμικού (malware) που χρησιμοποιεί τον ήχο για να μεταδοθεί. Και όπως φαίνεται, τα συστήματα Linux είναι τα μόνα που μπορούν να προστατευθούν από τέτοιου είδους επιθέσεις.

Οι γερμανοί επιστήμονες Michael Hanspach και Michael Goetz ανέπτυξαν μια τεχνική ικανή να μολύνει και άλλους υπολογιστές με κακόβουλο λογισμικό που μεταδίδεται μόνο με τη χρήση ηχείων και μικροφώνων.
Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Journal of Communications,

Μυστικοί δίαυλοι (κανάλια) μπορεί να χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη της πολιτικής που έχει το κάθε δίκτυο αλλά και το κάθε λειτουργικό σύστημα.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Με τη δημιουργία επικοινωνιών που δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν κατά το σχεδιασμό του συστήματος της επιστήμης των υπολογιστών (computing).
Κατασκευάζουμε ένα συγκαλυμμένο/κρυφό κανάλι μεταξύ διαφορετικών συστημάτων υπολογιστών που εκμεταλλεύεται τη διαμόρφωση και την αποδιαμόρφωση ήχου για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των υπολογιστικών συστημάτων, με φορέα τον αέρα.

Αυτό θα αποδειχθεί μια πολύ ισχυρή μέθοδος μόλυνσης των υπολογιστών, ιδίως επειδή δεν χρειάζεται καν να είναι συνδεδεμένοι σε κάποιο δίκτυο. Το μόνο που χρειάζεται για να δουλέψει η μέθοδος, είναι η εγγύτητα.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία προστασία ενσωματωμένη στα σημερινά λειτουργικά συστήματα, για τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό.

Τα καλά νέα είναι ότι οι χρήστες Linux μπορούν να κάνουν μερικές μικρές τροποποιήσεις προκειμένου να προσθέσουν αυτήν την τόσο αναγκαία προστασία.

Οι προγραμματιστές εξήγησαν ότι τα συστήματα Linux μπορούν και μάλιστα είναι μάλλον εύκολο να προγραμματιστούν, ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νέα μορφή επιθέσεων.

Αν οι συσκευές εισόδου και εξόδου ήχου δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν, τότε μια εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση κακόβουλων λογισμικών που ενεργοποιούν την συμμετοχή του χρήστη σε μυστικά δίκτυα, μπορεί να είναι η εφαρμογή επιλογών φιλτραρίσματος ήχου.

Όπως λένε οι επιστήμονες στην εφημερίδα Journal of Communications,

Στα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Linux, ένα φίλτρο ήχου που ορίζεται από το λογισμικό μπορεί να υλοποιηθεί με την αρχιτεκτονική ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) σε συνδυασμό με την Διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών LADSPA - Linux Audio Developer’s Simple Plugin API. (LADSPA είναι οι εξαρτήσεις κωδικοποίησης που χρησιμοποιούνται στο GNU/Linux, για επεξεργασία ήχου).

Το συγκεκριμένο malware (κακόβουλο λογισμικό) που μεταδίδεται μέσω ήχου είναι κάτι πολύ καινούργιο και, ως εκ τούτου, δεν είναι απορίας άξιον που δεν έχει προβλεφθεί κάποια προστασία.

Το γεγονός αυτό, όμως, καταδεικνύει γιατί τα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Linux θεωρούνται ασφαλέστερα.
Ηθικόν Δίδαγμα: Μόνον το Linux μπορεί να σας προστατέψει από τον Νέο Ιό!

ΚΑΙ με τη βούλα της επιστήμης :D.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Linux”