Οι μεταρρυθμίσεις του Τάικα (Taika Reform) στην Ιαπωνία

Απάντηση
Giannis
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: Κυρ Απρ 10, 2022 4:24 pm

Οι μεταρρυθμίσεις του Τάικα (Taika Reform) στην Ιαπωνία

Δημοσίευση από Giannis »

Οι μεταρρυθμίσεις του Τάικα ( ιαπωνικά 大化改新,) ήταν μια σειρά νόμων που ψηφίστηκαν υπό την κυριαρχία του Tennō Kōtoku στην Ιαπωνία το έτος 645, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Shōtoku Taishi και εκδόθηκε ένα χρόνο μετά την εκδίωξη της οικογένειας Soga στο περιστατικό Isshi . Ο Kōtoku εκμεταλλεύτηκε τις μεταρρυθμίσεις ως ευκαιρία για να κηρύξει την εποχή του Taika .

Ο στόχος των μεταρρυθμίσεων του Τάικα ήταν ο συγκεντρωτισμός της αυτοκρατορίας και η ενίσχυση της αυτοκρατορικής εξουσίας, η οποία είχε καταστεί αναγκαία προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι πολυάριθμοι περιφερειακοί κυβερνώντες πρίγκιπες ( kuni no miyatsuko , agatanushi , κ.λπ.) και τα πρόσφατα κατακτημένα εδάφη. της αυτοκρατορικής αυλής φέρουν. Οι μεταρρυθμίσεις καθιέρωσαν ένα κινεζικό φεουδαρχικό σύστημα τύπου δυναστείας Τανγκ που επέτρεπε στους πρίγκιπες να συνεχίσουν να κυβερνούν εντός των επικρατειών τους. Μια νέα διοικητική δομή βασισμένη σε επαρχίες ( kuni ) και περιφέρειες ( kōri ) με επαρχιακούς κυβερνήτες ( kuni no tsukasa )) στην κορυφή και στους υφιστάμενους περιφερειάρχες ( kōri no tsukasa ).

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ορίστηκε ότι όλη η γη ανήκε στο Tennō και δόθηκε μόνο στους πρίγκιπες ως φέουδο, όπως όλοι οι πρίγκιπες όφειλαν άνευ όρων πίστη στο Tennō, και οι αγρότες στα πριγκιπάτα έγιναν άμεσοι υποτελείς του αυτοκράτορας και όφειλε μόνο φόρους σε αυτόν είχε πληρώσει.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση των ευγενών οικογενειών της Ιαπωνίας, ορίστηκε ότι μόνο μέλη της παλιάς αριστοκρατίας θα είχαν πρόσβαση σε υψηλές θέσεις στη νέα διοικητική ελίτ της Αυτοκρατορίας.

Η νέα διοικητική αριστοκρατία δεν αντλούσε πλέον τα εισοδήματά της από τα δικά της κτήματα, αλλά ως μισθό από τον αυτοκράτορα, ο οποίος με τη σειρά του το χρηματοδοτούσε μέσω των πλέον κεντρικά οργανωμένων φορολογικών εσόδων της αυτοκρατορίας.

Τα τέσσερα άρθρα των μεταρρυθμίσεων του Τάικα (σύνοψη)
  • Όλη η περιουσία και οι κάτοικοί της τέθηκαν απευθείας στην αυτοκρατορική διοίκηση.
      Η ίδρυση νέου διοικητικού συστήματος με κέντρο την περιφέρεια ( Κινάι ), επαρχίες και περιφέρειες και σύστημα συγκοινωνιών.
    • Διενέργεια απογραφής, πανελλαδική έρευνα και σύσταση φορολογικού μητρώου.
    • Οι παλιοί φορολογικοί νόμοι καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από ένα νέο, κεντρικά οργανωμένο φορολογικό σύστημα.
    Απάντηση

    Επιστροφή στο “Ιστορία”