Ανακαλύπτοντας το Θεό στο κινητό τηλέφωνο

Απάντηση
Giannis
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: Κυρ Απρ 10, 2022 4:24 pm

Ανακαλύπτοντας το Θεό στο κινητό τηλέφωνο

Δημοσίευση από Giannis »

Έκανε το ντεμπούτο του ως βασικό εργαλείο επικοινωνίας. Σήμερα το κινητό τηλέφωνο έχει εξελιχθεί πολύ πέρα από το επίπεδο αυτό, φτάνοντας στο σημείο να ικανοποιεί και ...θρησκευτικές ανάγκες!

Από τους Μουσουλμάνους που προσανατολίζουν τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας τους στη Μέκκα, ως τους Ρωμαιοκαθολικούς που συλλέγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα που τους αποστέλλει το Βατικανό, φαίνεται πως όσοι έχουν πνευματικές αναζητήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη στρέφονται στην κινητή τηλεφωνία για βοήθεια και έμπνευση ώστε να κάνουν πράξη την πίστη τους.

Ανταποκρινόμενοι στην διαρκώς δημοφιλέστερη τάση, όλο και περισσότεροι παροχείς και θρησκευτικά ιδρύματα συνεργάζονται για την προσέλκυση των θρησκευόμενων χρηστών κινητής τηλεφωνίας.

Για τους οπαδούς του Ισλάμ, εταιρίες όπως η LG Electronics και η Ilkone Mobile Telecommunications, κατασκευάζουν συσκευές κινητής τηλεφωνίας που βοηθούν τους Μουσουλμάνους στην καθημερινή της προσευχή, αφού έχουν τη δυνατότητα να δείχνουν σε ποια κατεύθυνση βρίσκεται η Μέκκα.

Επιπλέον, οι ευσεβείς Μουσουλμάνοι μπορούν να αποκτήσουν θρησκευτικούς ήχους ειδοποίησης κλήσης, να «κατεβάσουν» στο κινητό τους ένα σεληνιακό ημερολόγιο, ή ακόμα και να δέχονται ειδοποιήσεις –ακόμα και στη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος- για την ώρα της προσευχής.

Το γραπτό μήνυμα, ίσως η πιο δημοφιλής υπηρεσία που προσφέρουν οι παροχείς, αποτελεί επίσης ένα θρησκευτικό εργαλείο. Η ινδική εταιρία παροχής δικτύου κινητής τηλεφωνίας BPMobile επιτρέπει στους συνδρομητές της να αποστέλλουν προσευχές μέσω SMS σε ένα ναό στη Βομβάη, όπου προσφέρονται στην ινδουιστική θεότητα Ganesh.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι συνδρομητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν καθημερινά ένα γραπτό μήνυμα από τον …Πάπα!

Η υπηρεσία «η σκέψη της ημέρας από τον Πάπα» (Pope's Thought of the Day) είναι τόσο δημοφιλής ώστε το Βατικανό πειραματίζεται για τη διάνθησή της με χρήση πολυμέσων (MMS), ώστε να υπάρχει πλέον η δυνατότητα αποστολής όχι μόνο κειμένου, αλλά και εικόνας, ήχου και βίντεο.

Η τεχνολογία της χρήσης πολυμέσων έχει βρει εφαρμογή και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αρκετοί είναι οι συνδρομητές μιας ημερήσιας υπηρεσίας, της «Επτά Πνευματικοί Νόμοι» (The Seven Spiritual Laws), η οποία μεταφέρει τα ολιστικά διδάγματα του Deepak Chopra. Μέχρι στιγμής διαθέσιμη μονάχα στις ΗΠΑ, η υπηρεσία προσφέρει καθημερινά ρητά, μια θρησκευτικού περιεχομένου εικόνα, αλλά και …μυστικά για σωστή διατροφή!

Εκ των πλέον χαρακτηριστικών, είναι και το παράδειγμα που αναφέρει η Genevieve Bell, ερευνήτρια της Intel. Όπως διηγείται ο ίδιος, σε κάποιο ταξίδι τους στην Ασία είδε ανθρώπους να προσφεύγουν σε ένα βουδιστή μοναχό για να ευλογήσει τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας τους.

«Επειδή τις είχαν τόσο κοντά στο σώμα τους, δεν ήθελαν να τους κάνουν κακό στην υγεία» ανέφερε η ίδια.

Αν και –θεωρητικά τουλάχιστον- οι υπηρεσίες αυτού του είδους προσφέρουν πνευματική καθοδήγηση σε ένα μέρος του ευσεβούς κοινού και επομένως θεωρούνται ωφέλιμες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβληματίζονται για την ηθική της «πώλησης» του θρησκευτικού αισθήματος, δεδομένου ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται επί πληρωμή και αποφέρουν κέρδη στους εμπλεκόμενους φορείς.

Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που οι θρησκευτικοί ηγέτες εργάζονται για την απομάκρυνση του ποιμνίου τους από την τεχνολογία.

Για παράδειγμα, η Καθολική Εκκλησία στις Φιλιππίνες έχει απαγορεύσει στους πιστούς να προσεύχονται και να εξομολογούνται μέσω μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Smartphone”