Οι μηχανικοί του Voyager 2 εργάζονται για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας

Απάντηση
Giannis
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: Κυρ Απρ 10, 2022 4:24 pm

Οι μηχανικοί του Voyager 2 εργάζονται για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας

Δημοσίευση από Giannis »

Οι μηχανικοί του διαστημικού σκάφους Voyager 2 της NASA εργάζονται για να επαναφέρουν την αποστολή σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας μετά την ενεργοποίηση μιας από τις ρουτίνες αυτόνομης προστασίας σφαλμάτων του διαστημικού σκάφους. Πολλαπλές ρουτίνες προστασίας από σφάλματα προγραμματίστηκαν τόσο στο Voyager 1 όσο και στο Voyager 2, προκειμένου να επιτραπεί στο διαστημόπλοιο να αναλαμβάνει αυτόματα μέτρα για να προστατευτεί εάν προκύψουν δυνητικά επιβλαβείς περιστάσεις. Στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, οι μηχανικοί εξακολουθούν να επικοινωνούν με το διαστημόπλοιο και να λαμβάνουν τηλεμετρία.

Το Voyager 1 και το Voyager 2, που εκτοξεύτηκαν το 1977, βρίσκονται και τα δύο στο διαστρικό διάστημα , καθιστώντας τα τα πιο μακρινά ανθρωπογενή αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα. Το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, το Voyager 2 δεν πραγματοποίησε προγραμματισμένο ελιγμό κατά τον οποίο το διαστημόπλοιο περιστρέφεται 360 μοίρες προκειμένου να βαθμονομήσει το ενσωματωμένο όργανο μαγνητικού πεδίου. Η ανάλυση της τηλεμετρίας από το διαστημόπλοιο έδειξε ότι μια ανεξήγητη καθυστέρηση στην επί του σκάφους εκτέλεση των εντολών ελιγμών άφησε ακούσια δύο συστήματα που καταναλώνουν σχετικά υψηλά επίπεδα ισχύος να λειτουργούν ταυτόχρονα. Αυτό έκανε το διαστημικό σκάφος να αντλήσει υπερβολικά το διαθέσιμο τροφοδοτικό του.

Η ρουτίνα λογισμικού προστασίας σφαλμάτων σχεδιάστηκε για να διαχειρίζεται αυτόματα ένα τέτοιο συμβάν και, από τη σχεδίασή του, φαίνεται ότι έχει απενεργοποιήσει τα επιστημονικά όργανα του Voyager 2 για να καλύψει το έλλειμμα ισχύος. Από τις 28 Ιανουαρίου, οι μηχανικοί του Voyager απενεργοποίησαν επιτυχώς ένα από τα συστήματα υψηλής ισχύος και επανενεργοποίησαν τα επιστημονικά όργανα, αλλά δεν έχουν συνεχίσει ακόμη τη λήψη δεδομένων. Η ομάδα εξετάζει τώρα την κατάσταση του υπόλοιπου διαστημικού σκάφους και εργάζεται για την επαναφορά του στην κανονική λειτουργία.

Η τροφοδοσία του Voyager προέρχεται από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων (RTG), η οποία μετατρέπει τη θερμότητα από τη διάσπαση ενός ραδιενεργού υλικού σε ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει το διαστημόπλοιο. Λόγω της φυσικής αποσύνθεσης του υλικού μέσα στο RTG, ο προϋπολογισμός ισχύος του Voyager 2 μειώνεται κατά περίπου 4 Watt ετησίως. Πέρυσι, οι μηχανικοί απενεργοποίησαν τον κύριο θερμαντήρα για το όργανο υποσυστήματος κοσμικών ακτίνων Voyager 2 προκειμένου να αντισταθμίσουν αυτήν την απώλεια ισχύος και το όργανο συνεχίζει να λειτουργεί.

Εκτός από τη διαχείριση της τροφοδοσίας κάθε Voyager , οι χειριστές της αποστολής πρέπει επίσης να διαχειρίζονται τη θερμοκρασία ορισμένων συστημάτων στο διαστημόπλοιο. Εάν, για παράδειγμα, οι γραμμές καυσίμου του διαστημικού σκάφους παγώσουν και σπάσουν, το Voyager δεν θα μπορούσε πλέον να στρέψει την κεραία του πίσω στη Γη για να στείλει δεδομένα και να λάβει εντολές. Η θερμοκρασία του διαστημικού σκάφους διατηρείται είτε με τη χρήση θερμαντικών σωμάτων είτε με την εκμετάλλευση της περίσσειας θερμότητας από άλλα όργανα και συστήματα επί του σκάφους.

Η ομάδα χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση κυρίως λόγω της απόστασης του Voyager 2 από τη Γη—περίπου 11,5 δισεκατομμύρια μίλια (18,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Οι επικοινωνίες που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός χρειάζονται περίπου 17 ώρες για να φτάσουν στο διαστημόπλοιο και χρειάζονται άλλες 17 ώρες για να επιστρέψει μια απόκριση από το διαστημόπλοιο στη Γη. Ως αποτέλεσμα, οι μηχανικοί της αποστολής πρέπει να περιμένουν περίπου 34 ώρες για να μάθουν εάν οι εντολές τους είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο διαστημόπλοιο .
Απάντηση

Επιστροφή στο “Όλες οι επιστήμες”