Νέα έρευνα ρίχνει φως στο πότε ο Άρης μπορεί να είχε νερό

Απάντηση
Eiriini
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τετ Ιουν 22, 2022 1:26 pm

Νέα έρευνα ρίχνει φως στο πότε ο Άρης μπορεί να είχε νερό

Δημοσίευση από Eiriini »

Οι επιστήμονες στην αποστολή Perseverance της NASA έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη σχετικά με τη σύνθεση του βράχου στον κρατήρα Jezero, μια ανακάλυψη που θα τους βοηθήσει να πάρουν μια καλύτερη ιδέα για το πότε υπήρχε νερό στον Άρη και, τελικά, θα τους βοηθήσει να καταλάβουν αν ο κόκκινος πλανήτης ήταν ποτέ κατοικήσιμος για μικροβιακή ζωή .

«Η σουίτα οργάνων SuperCam απομακρυσμένων χημικών και ορυκτολογικών εργαλείων στο ρόβερ Perseverance έκανε μερικές συναρπαστικές νέες λεπτομερείς παρατηρήσεις σχετικά με την ιστορία του κρατήρα Jezero που δεν μπορούσαν να γίνουν πλήρως κατανοητές πριν από την προσγείωση», δήλωσε ο Sam Clegg, αναπληρωτής κύριος ερευνητής για το SuperCam. «Αυτά τα συναρπαστικά νέα δεδομένα θα μας βοηθήσουν πραγματικά να καταλάβουμε καλύτερα πότε ο κρατήρας κρατούσε νερό και μας δίνει επίσης μια εικόνα για την κλιματική ιστορία του Άρη».

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου στο Science Advances , δείχνει ότι ο κρατήρας Jezero αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πυριγενή πετρώματα και όχι από ιζηματογενή πετρώματα .

Ο κρατήρας όπου προσγειώθηκε το Perseverance το 2021 κρατούσε νερό πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι ο βράχος στην περιοχή θα είναι ιζηματογενής, που σχηματίζεται με την πάροδο του χρόνου από καθιζάνουσα λάσπη, κάτι που θα συνέβαινε για τους βυθούς των λιμνών στη Γη. Αλλά προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι ο βράχος στο Jezero είναι πυριγενής, ο οποίος σχηματίζεται από ηφαιστειακό μάγμα.

Τα πυριγενή πετρώματα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν και θα μπορούσαν να δώσουν στους ερευνητές έναν πιο ακριβή τρόπο να εκτιμήσουν πότε ο Άρης είχε νερό.

Η ανάλυση βράχου έγινε από την SuperCam, ένα όργανο σχεδιασμένο από το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος. Η SuperCam χρησιμοποιεί μια εστιασμένη υπέρυθρη δέσμη λέιζερ για να αφαιρέσει τη σκόνη και το υλικό από τις επιφάνειες των βράχων σε μια τεχνική που ονομάζεται φασματοσκοπία διάσπασης που προκαλείται από λέιζερ (LIBS). Η έκρηξη ενέργειας από κάθε παλμό πέντε νανοδευτερόλεπτων δημιουργεί ένα φλας. Το οπτικό του φάσμα (συγκεκριμένα χρώματα) αποκαλύπτει τη στοιχειακή χημεία των στόχων σε απόσταση έως και 25 πόδια περίπου.

"Η εύρεση αυτών των πυριγενών πετρωμάτων στην κοίτη μιας αρχαίας λίμνης στον Άρη ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Θα περίμενε κανείς ιζήματα στον πυθμένα της λίμνης, αλλά δείχνει ότι η ιστορία του Άρη είναι πιο περίπλοκη από ό,τι αναμενόταν, συμπεριλαμβανομένων των ροών λάβας σε αυτήν την αρχαία τοποθεσία", δήλωσε ο Roger Wiens, κύριος ερευνητής στο όργανο SuperCam.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Όλες οι επιστήμες”