Οι ασθενείς θα ωφεληθούν από τα αορθοπεδικά εμφυτεύματα με έξυπνους αισθητήρες

Απάντηση
Eiriini
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τετ Ιουν 22, 2022 1:26 pm

Οι ασθενείς θα ωφεληθούν από τα αορθοπεδικά εμφυτεύματα με έξυπνους αισθητήρες

Δημοσίευση από Eiriini »

Νέοι έξυπνοι αισθητήρες, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των μαλακών ιστών και στη σωστή τοποθέτηση ενός ορθοπεδικού εμφυτεύματος κατά την αντικατάσταση ισχίου, αναμένεται να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του εμφυτεύματος και να μειώσουν τις πιθανότητες ασθενών να χρειαστούν ξανά δύσκολη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης τους.

Επί του παρόντος, τα ποσοστά επιβίωσης των εμφυτευμάτων είναι 89 τοις εκατό μετά από 15 χρόνια, αλλά πέφτουν στο 58 τοις εκατό μετά από 25 χρόνια. Έτσι, ειδικά για τους νεότερους ασθενείς, είναι σημαντικό να βελτιωθεί η διάρκεια ορθής λειτουργικότηταςς των εμφυτευμάτων προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη για πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για την αντικατάστασή τους, όταν μεγαλώσουν, επειδή επί της ουσίας θεωρείται μία μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Νέοι αισθητήρες τύπου Μικρορευστομηχανικής που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στο εργαστήριο του καθηγητή Sohini Kar-Narayan σε στενή συνεργασία με τον κ. Vikas Khanduja Σύμβουλο Ορθοπαιδικό Χειρουργό στο Addenbrooke's Cambridge University Hospitals NHS Trust. Αυτή η πρωτοβουλία κέρδισε το βραβείο Venture Armourers and Brasiers.

«Αυτή είναι μια βασική κλινική ανάγκη που παρέμενε για χρόνια ανεκπλήρωτη, ιδιαίτερα για την άρθρωση του ισχίου», εξήγησε ο κ. Vikas Khanduja. «Η ακατάλληλη τοποθέτηση του εμφυτεύματος, όπου οι δυνάμεις στο εμφύτευμα δεν είναι ισορροπημένες, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά και να απαιτήσει περίπλοκες και δαπανηρές διαδικασίες αντικατάστασης τους».

«Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες, θα παρέχουν ανάδραση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να διευκολυνθεί η εξισορρόπηση των μαλακών ιστών και η ακριβή τοποθέτηση του εμφυτεύματος, παρατείνοντας έτσι πιθανώς τη μακροζωία του εμφυτεύματος».

Για να διευκολυνθεί η εμπορευματοποίηση αυτού του πρωτοποριακού εμφυτεύματος, η επιστημονική ομάδα έχει δημιουργήσει μια εταιρεία τύπου spin-out, που φέρει την ονομασία ArtioSense Limited

Aυτοί οι έξυπνοι αισθητήρες βρίσκονται μέσα σε μία ειδική διαμορφωμένη επένδυση που είναι ενσωματωμένη σε αισθητήρα της ArtioSense που εφαρμόζουν στο εμφύτευμα ισχίου θα βοηθήσουν τους χειρουργούς να προσδιορίσουν τη βέλτιστη, ισορροπημένη θέση του εμφυτεύματος μέσω μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο.

Μόλις ρυθμιστεί η βέλτιστη θέση, ο χειρουργός θα αφαιρέσει τις επενδύσεις που είναι ενσωματωμένες στον αισθητήρα ArtioSense και θα χωρέσει στην τελική επένδυση. Επομένως, το προϊόν ArtioSense θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως δοκιμή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και δεν θα παραμείνει στο σώμα του ασθενούς.

Μια έκθεση από την εταιρεία συμβούλων διαχείρισης τεχνολογίας IP Pragmatics αποκάλυψε ότι πραγματοποιούνται περισσότερες από 2,1 εκατομμύρια αντικαταστάσεις ισχίου ετησίως σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω του αυξανόμενου παγκόσμιου προσδόκιμου ζωής και του αυξανόμενου ποσοστού νεότερων ασθενών που επιλέγουν την εκλεκτική αρθροπλαστική.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των περίπου 80.000 αντικαταστάσεων ισχίου για το 2020 αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 96.000 έως το 2035. Ενώ στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλονται σε διαδικασίες ολικής αρθροπλαστικής ισχίου αναμένεται να αυξηθεί από 498.000 το 2020 σε 850.300 και το 2030 και σε 1.429.000 το 2040.

Οι αισθητήρες ArtioSense θα ενσωματωθούν απευθείας σε δοκιμαστικά ένθετα που χρησιμοποιούνται ήδη κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Δεν χρειάζεται να αλλαχθούν κατά τη χειρουργική διαδικασία, ενώ οι αισθητήρες προσθέτουν επιπλέον λειτουργικότητα στην υπάρχουσα ροή εργασιών για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

«Αυτό καθιστά την τεχνολογία μας ελκυστική, τόσο για τον χειρουργό, όσο και για τους κατασκευαστές εμφυτευμάτων», εξήγησε ο καθηγητής Kar-Narayan. «Επιπλέον, οι αισθητήρες θα κατασκευαστούν από φθηνά υλικά, επομένως δεν θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος».

Το ArtioSense δείχνει πώς η έρευνα και η καινοτομία έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών που προβαίνουν σε αντικατάσταση ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων», δήλωσε ο καθηγητής Bill Bonfield, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Armourers and Brasiers Venture Prize. «Το βραβείο μας έχει σκοπό να ενθαρρύνει την επιστημονική επιχειρηματικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παρέχει χρηματοδότηση για να βοηθήσει καινοτόμες εξελίξεις όπως αυτή να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους».

«Η κύρια εστίασή μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω τις έξυπνες δοκιμαστικές επενδύσεις μας για εμφυτεύματα ισχίου», δήλωσε ο καθηγητής Kar-Narajan. «Ωστόσο, η τεχνολογία είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη και μπορεί να εφαρμοστεί σε παρόμοια χρήση σε άλλες αρθρώσεις όπως το γόνατο, οι ώμοι και οι αστράγαλοι και θα μπορούσε να προσαρμοστεί για χρήση ακόμη και στην κτηνιατρική χειρουργική».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιατρική”