Γενικές πτυχές ασφάλειας και υγείας στην εργασία (SST)

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Γενικές πτυχές ασφάλειας και υγείας στην εργασία (SST)

Δημοσίευση από Areti »

Εισαγωγή

Τόσο οι εταιρείες όσο και οι εργοδότες υποχρεούνται να βελτιώσουν την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων τους προλαμβάνοντας επαγγελματικούς κινδύνους, αποφεύγοντας έτσι την εμφάνιση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και να δημιουργήσουν, επιπλέον, οικονομικό κόστος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία με βάση την εκτίμηση κινδύνου και τη σχετική νομοθεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υποχρέωση αυτή θεσπίζεται από την οδηγία πλαίσιο για την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας (Οδηγία-πλαίσιο 89/391/EEC. Είναι αυτός που θεσπίζει αυτή την υποχρέωση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι επίσης απαραίτητο να δεσμευτούν οι εργαζόμενοι στις αρχές της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας.

Ασφάλεια και υγεία στην εργασία

Νομοθεσία για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία


Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία απορρέει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο 89 /391 / CEE (Οδηγία του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 1989). Η παρούσα οδηγία περιέχει τις γενικές αρχές σχετικά με την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων και στόχος της είναι η προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οδηγία 89/391/EE θέτει ελάχιστα πρότυπα και τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν αυστηρότερες διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων τους. Επιπλέον, η οδηγία πλαίσιο ισχύει για όλους τους τομείς και περιλαμβάνει τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς. Οι εταιρείες έχουν ηθική και νομική ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι, οι υπεργολάβοι και οποιοσδήποτε άλλος στις εγκαταστάσεις τους είναι ασφαλείς ανά πάσα στιγμή.

Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία ως πολυεπιστημονικός τομέας

Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία είναι ένας διεπιστημονικός τομέας που περιλαμβάνει την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων που είναι εγγενείς σε κάθε δραστηριότητα. Κύριος στόχος του είναι η προαγωγή και διατήρηση του υψηλότερου βαθμού ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι εταιρείες ή οι εργοδότες πρέπει να διενεργούν τις σχετικές εκτιμήσεις κινδύνου και να αποφασίσουν τι είδους μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν σε περίπτωση που απαιτείται δράση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), η επαγγελματική ασφάλεια και υγεία περιλαμβάνει την κοινωνική, ψυχική και σωματική ευημερία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου έτσι «ολόκληρου του ατόμου» . Η ασφάλεια και υγεία στην εργασία όχι μόνο προσπαθεί να αποφύγει τα ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, αλλά περιλαμβάνει επίσης τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων στο χώρο εργασίας και την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι απαραίτητη η αλληλεπίδραση με άλλους επιστημονικούς τομείς όπως η ιατρική της εργασίας, η δημόσια υγεία, η βιομηχανική μηχανική, η εργονομία, η χημεία και η ψυχολογία.

Βασικές έννοιες για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία:

Μερικές από τις βασικές έννοιες στην υγεία και ασφάλεια στην εργασία είναι:
  • Κίνδυνος – Ορίζεται ως οποιαδήποτε πηγή, κατάσταση ή ενέργεια με δυνατότητα πρόκλησης βλάβης από πλευράς τραυματισμού ή ασθένειας, υλικών ζημιών, περιβαλλοντικών ζημιών ή συνδυασμού αυτών. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι που υπάρχει στο χώρο εργασίας που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τραυματισμό στους εργαζομένους, είτε πρόκειται για εργατικό ατύχημα είτε για επαγγελματική ασθένεια.
  • Κίνδυνος – Αυτός είναι ο συνδυασμός της πιθανότητας να συμβεί ένα επικίνδυνο συμβάν ή έκθεση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού ή της ασθένειας που μπορεί να προκληθεί από το συμβάν ή την έκθεση.
  • Εκτίμηση κινδύνου – είναι η διαδικασία για τον εντοπισμό των κινδύνων που προκύπτουν από τις συνθήκες εργασίας. Αυτή είναι μια συστηματική ανασκόπηση όλων των πτυχών των συνθηκών εργασίας για:
- προσδιορίστε τι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή ζημιά
- αφαιρέστε τους κινδύνους που μπορούν να αφαιρεθούν
- αξιολόγηση κινδύνων που δεν μπορούν να εξαλειφθούν αμέσως
- να σχεδιάσει τη λήψη διορθωτικών μέτρων.
  • Ασφάλεια – αυτή είναι μια έννοια που είναι δύσκολο να οριστεί. Η ασφάλεια συνίσταται στην κατάσταση του να είσαι «ασφαλής», δηλαδή απαλλαγμένος από οποιαδήποτε ζημιά ή κίνδυνο, αν και στην πράξη είναι αδύνατο να επιτευχθεί αυτή η κατάσταση απόλυτης ασφάλειας. Επομένως, η ασφάλεια πρέπει να νοείται ως ένα ορισμένο επίπεδο κινδύνου που μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό.
  • Υγεία - σε σχέση με την εργασία δεν περιλαμβάνει μόνο την απουσία συνθηκών ή ασθενειών, αλλά και τα σωματικά και ψυχικά στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με την εργασία, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία.
  • Επαγγελματική ασθένεια – είναι η ασθένεια που προσβάλλεται ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε παράγοντες (χημικούς, φυσικούς ή βιολογικούς παράγοντες) από την εργασιακή δραστηριότητα για μια χρονική περίοδο . Περιλαμβάνει οποιαδήποτε χρόνια πάθηση που προκαλείται ως αποτέλεσμα μιας εργασίας ή εργασιακής δραστηριότητας. Αυτός ο τύπος ασθένειας προσδιορίζεται δείχνοντας ότι είναι πιο συχνός σε έναν συγκεκριμένο τομέα εργασίας παρά στον γενικό πληθυσμό ή σε άλλες ομάδες εργαζομένων. Παραδείγματα επαγγελματικών ασθενειών μπορεί να περιλαμβάνουν αναπνευστικές ασθένειες (για παράδειγμα, αμιάντωση ή επαγγελματικό άσθμα), δερματικές παθήσεις (για παράδειγμα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα), μυοσκελετικές διαταραχές και επαγγελματικό καρκίνο.
  • Εργατικό ατύχημα – πρόκειται για ένα συγκεκριμένο γεγονός κατά τη διάρκεια της εργασίας (μπορεί να συμβεί έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ή να προκληθεί από τρίτους) που προκαλεί σωματική ή ψυχική βλάβη.
  • Πρόληψη – είναι όλα τα βήματα ή τα μέτρα που υιοθετούνται ή σχεδιάζονται σε όλες τις φάσεις της δραστηριότητας της εταιρείας για την αποφυγή ή τη μείωση των επαγγελματικών κινδύνων.
Διαχείριση υγείας και ασφάλειας στην εργασία

Η πρόληψη ως βασική έννοια στη διαχείριση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Η πρόληψη είναι βασική έννοια στην υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Στην πραγματικότητα, η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος οποιουδήποτε συστήματος διαχείρισης της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας σε αντίθεση με την επίλυση προβλημάτων μετά την εμφάνισή τους.

Λόγω των ραγδαίων αλλαγών που υφίστανται σήμερα οι οργανισμοί και οι εταιρείες (παγκοσμιοποίηση, συρρίκνωση, εργασία μερικής απασχόλησης, προσωρινή εργασία και υπεργολαβίες, μεταξύ άλλων), η έννοια της πρόληψης είναι όλο και πιο σημαντική και επιτρέπει επίσης μια δυναμική προσέγγιση για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία .

Οι γενικές αρχές πρόληψης που θεσπίζονται από την οδηγία πλαίσιο επικαιροποιούνται συνεχώς στην ΕΕ και αναπτύσσονται σε άλλα έγγραφα. Για παράδειγμα, η «Διακήρυξη του Λουξεμβούργου για την Προαγωγή της Επαγγελματικής Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» θεσπίζει μια σειρά αρχών για την πρόληψη της κακής υγείας στην εργασία (εργασιακές ασθένειες, ατυχήματα, τραυματισμούς, επαγγελματικές ασθένειες και άγχος) και την προώθηση της βελτίωσης της υγείας και ευημερία των εργαζομένων. Αυτές οι αρχές είναι:
  • Κώδικες δεοντολογίας και εταιρικές κατευθυντήριες γραμμές που θεωρούν τους εργαζόμενους όχι μόνο ως κόστος αλλά ως σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας
  • Εταιρικές κουλτούρες και πολιτικές διαχείρισης που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων και τους επιτρέπουν να αναλάβουν την ευθύνη
  • Οργανισμοί που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να συμβιβάζουν την απόδοση της εργασίας τους με την ανάπτυξη των προσωπικών τους δεξιοτήτων και να ελέγχουν τη δουλειά τους, καθώς και να τους προσφέρουν υποστήριξη
  • Πολιτικές προσωπικού που περιλαμβάνουν στόχους βελτίωσης της υγείας.
  • Ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας στην εργασία
  • Ένταξη των εργαζομένων σε θέματα υγείας σε όλα τα επίπεδα (ενθάρρυνση της συμμετοχής τους)
  • Συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων και προγραμμάτων (διαχείριση έργου)
  • Σύνδεση των στρατηγικών μείωσης του κινδύνου με την ανάπτυξη βελτιώσεων στην υγεία και την ασφάλεια (συνολική προσέγγιση)
Λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες αρχές και την ανάγκη εστίασης στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών, οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόσουν και να ενσωματώσουν στο σύστημα διαχείρισης ένα σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Αυτό το σύστημα θα επιτρέψει τόσο την ανάπτυξη όσο και την εφαρμογή πολιτικών για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία στην εταιρεία και τη διαχείριση των κινδύνων τους.

Ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των εργαζομένων στην υγεία και ασφάλεια στην εργασία

Εκτός από νομική απαίτηση στην ΕΕ, τα μαθήματα ενημέρωσης και κατάρτισης για εργαζομένους είναι απαραίτητα σε κάθε πρόγραμμα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, καθώς αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επαγγελματική ασφάλεια, επιτρέποντας την έγκαιρη αναγνώριση επικίνδυνων εργασιακών καταστάσεων, συμπτωμάτων και σημείων οποιασδήποτε επαγγελματικής ασθένειας ή άλλους κινδύνους στους οποίους ενδέχεται να εκτεθούν.

Η επικοινωνία πρέπει να είναι η προτεραιότητα στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια. Η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των εργαζομένων συμβάλλουν σε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Μάλιστα, για να είναι επιτυχής η υλοποίηση ενός προγράμματος ΕΑΥ είναι απαραίτητη τόσο η συνολική δέσμευση της διοίκησης όσο και η συμμετοχή και εμπλοκή των εργαζομένων.

Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο η διοίκηση να διαβουλεύεται με τους εργαζομένους ή/και τους εκπροσώπους τους για θέματα που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, επιπλέον του να τους επιτρέπει να συμμετέχουν στις συζητήσεις που σχετίζονται με αυτό το θέμα. Το αποτέλεσμα της συμμετοχής και των δύο μερών οδηγεί σε ενέργειες προσαρμογής της εργασίας στο άτομο, για παράδειγμα στο σχεδιασμό θέσεων εργασίας ή στην επιλογή εξοπλισμού ή μεθόδων παραγωγής.

Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή των εργαζομένων είναι πολύ πολύτιμη για τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων, για παράδειγμα για την αλλαγή των ανεπαρκών συνθηκών εργασίας (π.χ. μονότονη εργασία) και συνεπώς τη μείωση των επιπτώσεών τους στην υγεία [

Κόστος εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι (νομικοί, οικονομικοί, οικονομικοί, ηθικοί και κοινωνικοί) για να δεσμευτούν οι εταιρείες για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Καταρχάς, η δαπάνη που συνδέεται με την εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία πρέπει να θεωρηθεί ως επένδυση και όχι ως κόστος. Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία συμβάλλει στη μείωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αναρρωτικής άδειας και αποζημίωσης αναπηρίας, καθώς αποφεύγει τη διακοπή των παραγωγικών διαδικασιών, προλαμβάνει εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, καθώς και μειώνει την παθητικότητα και τις απουσίες από την εργασία.

Όσον αφορά τα δεδομένα για τα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με τον EU-OSHA, κάθε λίγα λεπτά κάποιος πεθαίνει στην ΕΕ λόγω εργασιακών αιτιών. Επιπλέον, κάθε χρόνο 4,9 εκατομμύρια ατυχήματα οδηγούν σε αναρρωτική άδεια 3 ή περισσότερων ημερών. Άλλα βασικά δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
  • Οι άνδρες έχουν περισσότερα ατυχήματα από τις γυναίκες
  • Οι νέοι εργαζόμενοι έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων από άλλες ηλικιακές ομάδες, αν και οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα
  • Το ποσοστό ατυχημάτων είναι υψηλότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Τα ποσοστά ατυχημάτων είναι υψηλότερα σε ορισμένους τομείς όπως η γεωργία και οι κατασκευές
  • Τα ατυχήματα που συμβαίνουν τη νύχτα τείνουν να είναι πιο σοβαρά από άλλες φορές.
  • Τα επιφανειακά τραύματα και οι τραυματισμοί είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τραυματισμού
  • Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες έχουν υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων
  • Το κόστος των επαγγελματικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών κυμαίνεται στις περισσότερες χώρες μεταξύ 2,6% και 8% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος
Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες δεν αντιπροσωπεύουν μόνο τεράστιο κόστος για τις εταιρείες αλλά και για τα θύματα και τις οικογένειές τους όσον αφορά τον ανθρώπινο πόνο. Το κόστος που προκαλείται από ατυχήματα μπορεί επομένως να ταξινομηθεί ως άμεσο ή έμμεσο και ισχύει τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις εταιρείες ή τους εργοδότες που επηρεάζονται. Ο Πίνακας 3 δείχνει διαφορετικά παραδείγματα άμεσων και έμμεσων δαπανών που σχετίζονται με επαγγελματικά ατυχήματα και ασθένειες.

Νέοι κίνδυνοι και μέλλον της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας

Η εξέλιξη της κοινωνίας, η τεχνολογική ανάπτυξη και οι συνεχείς αλλαγές στην αγορά εργασίας τροποποιούν τόσο τις μεθόδους εργασίας όσο και το εργασιακό περιβάλλον σε όλο τον κόσμο. Αυτή η διαδικασία αλλαγής προκαλεί την εμφάνιση νέων κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό, ο EU-OSHA [30] ορίζει τους «νέους και αναδυόμενους κινδύνους» ως κινδύνους που δεν υπήρχαν πριν και που προκύπτουν ως συνέπεια νέων διαδικασιών, νέων τεχνολογιών ή νέων χώρων εργασίας ή κοινωνικών ή οργανωτικών αλλαγών.
Ως μέρος της ανάπτυξης μιας κουλτούρας πρόληψης κινδύνων, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κινδύνων της ΕΕ - OSHA, που αποτελείται από διαφορετικούς εμπειρογνώμονες, έχει προβλέψει νέους αναδυόμενους κινδύνους που σχετίζονται με τέσσερις κύριους τομείς του τομέα της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας: σωματικός [31 ] , χημική, βιολογική και ψυχοκοινωνική.

Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι διαδικασίες παραγωγής, οι αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και οι νέες μορφές απασχόλησης μπορούν να δημιουργήσουν νέους αναδυόμενους κινδύνους. Η ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας, για παράδειγμα, παράγει νέα προϊόντα και διαδικασίες κάθε μέρα. Τα νανοϋλικά γίνονται πιο κοινά στην καθημερινή μας ζωή και μπορεί να υπάρχουν σε προϊόντα που κυμαίνονται από την υγειονομική περίθαλψη ή τη βιοτεχνολογία έως την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η νανοτεχνολογία είναι επίσης παρούσα στη χημική, ηλεκτρονική και στρατιωτική βιομηχανία, ακόμη και στον αγροτικό και κατασκευαστικό τομέα. Αν και η ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας προσφέρει πολυάριθμες προόδους και οφέλη, ωστόσο, η τρέχουσα ταχύτητα ανάπτυξής της σημαίνει ότι, παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα,

Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας και των συναφών προϊόντων της, καθώς και των νέων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, μπορεί να δημιουργήσει νέους βιολογικούς κινδύνους. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, της έκτακτης ανάγκης και της διάσωσης, της γεωργίας ή της επεξεργασίας απορριμμάτων ενδέχεται να εκτεθούν σε νέες μολυσματικές ασθένειες, σε οργανισμούς ανθεκτικούς στα αντιμικροβιακά φάρμακα καθώς και σε άλλες δυνητικά επιβλαβείς ουσίες όπως τα ζωικά απόβλητα και οι ενδοτοξίνες.

Οι νέες συνθήκες εργασίας (για παράδειγμα, νέα μοντέλα λιτής παραγωγής) μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας εάν δεν ληφθούν υπόψη οι εργονομικοί παράγοντες . στην εφαρμογή σας. Η εντατικοποίηση του φόρτου εργασίας και η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, εκτός από τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού και την οικονομική αστάθεια, μπορούν να προκαλέσουν νέους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Η δομή του εργατικού δυναμικού αλλάζει, για παράδειγμα, τις τελευταίες δεκαετίες η μέση ηλικία των εργαζομένων αυξάνεται προοδευτικά, εκτός από τη μαζική ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, οι σχετικά νέοι τύποι πρόσληψης, όπως οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης, η αυτοαπασχόληση, η υπεργολαβία και η εξωτερική ανάθεση εργασίας είναι πολύ συνηθισμένες σήμερα. Αυτές οι νέες μορφές συμβάσεων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις συνθήκες εργασίας, γεγονός που καθιστά δύσκολη σε ορισμένες περιπτώσεις τον συνδυασμό εργασίας και οικογένειας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, μαζί με άλλους, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων εργασιακού στρες καθώς και άλλων συναφών ψυχολογικών προβλημάτων, παθήσεις που τείνουν να είναι συχνότερες κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων.

Έχουν επίσης εντοπιστεί ορισμένοι αναδυόμενοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εργονομία. Ένα παράδειγμα αυτού είναι τα λανθασμένα ή υπερβολικά πολύπλοκα σχέδια διεπαφών αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία της ευαισθητοποίησης των εργαζομένων, των εταιρειών, των εργοδοτών και των συνδικάτων, μεταξύ άλλων οργανισμών, για τη συνεχή εξέλιξη στην υγεία και ασφάλεια στην εργασία λόγω της συνεχούς εμφάνισης αναδυόμενων κινδύνων λόγω της αλλαγής των συνθηκών εργασίας ή νέες τεχνολογίες. Ως εκ τούτου, για να ολοκληρώσουμε τονίζοντας ότι τα συστήματα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων ή άλλων επιπτώσεων σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σύστημα εργασίας.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οικονομία”