Οι εταιρείες Big Tech κατηγορούνται για σκιερά λόμπι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Οι εταιρείες Big Tech κατηγορούνται για σκιερά λόμπι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δημοσίευση από Areti »

Οι αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέβαλαν καταγγελίες κατά 8 εταιρειών και εμπορικών ομίλων για υποτιθέμενη σκιώδη πίεση.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, η Meta και η Amazon έχουν εξαπατήσει τους νομοθέτες ασκώντας πίεση μέσω μικρότερων οργανισμών, ισχυρίστηκαν κορυφαίοι νομοθέτες, ζητώντας να απαγορευτεί στις εταιρείες να συνεργάζονται με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κορυφαίοι σοσιαλδημοκράτες νομοθέτες Paul Tang, René Repasi και Christel Schaldemose υπέβαλαν καταγγελίες κατά οκτώ εταιρειών και ομάδων πίεσης στο όργανο λόμπι της ΕΕ, το μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το POLITICO.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για την Google, τη μητρική εταιρεία του Facebook, τη Meta και την Amazon, καθώς και μεγάλες ομάδες λόμπι, συμπεριλαμβανομένης της ένωσης τεχνολογικού εμπορίου Computer & Communications Industry Association (CCIA) και της ομάδας διαφημιστών IAB Europe. Τρία άλλα λόμπι που εκπροσωπούν μικρές και μεσαίες εταιρείες — SME Connect, Allied for Startups και Connected Commerce Council — αποτελούν επίσης στόχο των καταγγελιών.

Οι πολιτικοί θέλουν επίσης να αποκλειστεί η είσοδος των εκπροσώπων των οκτώ οργανισμών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να συναντηθούν με πολιτικούς, νομοθέτες και διπλωμάτες, εάν ο φύλακας κρίνει ότι οι ισχυρισμοί είναι βάσιμοι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των νομοθετών, οι εταιρείες Big Tech εξαπάτησαν τους ευρωπαίους νομοθέτες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για δύο ορόσημους τεχνολογικούς νόμους της ΕΕ, τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), κρύβοντας πίσω από μέτωπα: λόμπι που φέρονται να εκπροσωπούν μικρομεσαίες εταιρείες, στις οποίες παρείχαν χρηματοδότηση και οδηγίες. Εν τω μεταξύ, τα λόμπι «προσποιήθηκαν ότι είναι οι επίσημοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ενώ ταυτόχρονα προωθούν και υπερασπίζονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Big Tech», χωρίς να αποκαλύπτουν τις διασυνδέσεις τους, πρόσθεσαν.

Είπαν ότι μεγαλύτερες ομάδες όπως η CCIA και η IAB Europe προσέγγισαν νομοθέτες για λογαριασμό της "Στόχευσης νεοσύστατων επιχειρήσεων", η οποία δεν είχε εγγραφεί.

«Αυτό είναι ένα φάουλ», είπε ο Τανγκ, Ολλανδός ευρωβουλευτής. «Παραβιάζει την ολότητα της διαφάνειας στο lobbying· πρέπει να προσδιορίσετε τον εαυτό σας, πρέπει να ξέρουμε να γνωρίζουμε ως ευρωβουλευτές ή ως άλλους αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους οποίους έχουμε να κάνουμε».

Το DMA και το DSA, που εγκρίθηκαν φέτος, θα επιβάλλουν, αντίστοιχα, νέες απαιτήσεις για τον περιορισμό της ισχύος στην αγορά μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών, τον περιορισμό της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο και τον περιορισμό των στοχευμένων διαφημίσεων, στον πυρήνα των επιχειρηματικών μοντέλων ορισμένων εταιρειών τεχνολογίας . Σε περίπτωση παραβάσεων, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κίνηση έρχεται αφότου οι νομοθέτες διαμαρτυρήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία τους συμβούλεψε να πάνε στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ για να επαληθεύσουν εάν ο κώδικας συμπεριφοράς διαφάνειας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ είχε παραβιαστεί, σύμφωνα με επιστολή που είδε το POLITICO.

Ο Τανγκ είπε ότι ενώ οι υποτιθέμενες πρακτικές εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαπραγματεύσεων, ανησυχούσε ότι το λεγόμενο αστροτουρφ θα μπορούσε να συνεχιστεί στους νέους τεχνολογικούς νόμους, όπως το πρώτο σχέδιο στον κόσμο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης και ένας κανονισμός για την καταστολή των παιδιών φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο.

Μια έρευνα του POLITICO αποκάλυψε προηγουμένως παραπλανητικές στρατηγικές επιρροής στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μια ομάδα λόμπι που χρηματοδοτήθηκε από την Amazon και την Google ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων.

«Η διαφάνεια και το άνοιγμα είναι σημαντικές αξίες για την Google στον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Google. «Η συνεργασία μας με το Συμβούλιο Συνδεδεμένου Εμπορίου αναφέρεται ξεκάθαρα και με διαφάνεια στη δήλωσή μας».

Ένας εκπρόσωπος της Amazon είπε ότι η εταιρεία δεν συνεργάζεται με το Συμβούλιο Συνδεδεμένου Εμπορίου στην Ευρώπη. «Στην ΕΕ, η Amazon δεν ζήτησε από το Συμβούλιο Συνδεδεμένου Εμπορίου να ασκήσει πιέσεις για το DMA, το DSA ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή νομοθεσία», πρόσθεσε.

"Το IAB Europe εντάχθηκε σε ορισμένες από τις ενέργειες που κοινοποιήθηκαν δημόσια στο πλαίσιο ενός συνασπισμού "Στόχευση νεοσύστατων επιχειρήσεων", αλλά η πρόταση ότι η IAB Europe θα προσποιείται ότι εκπροσωπεί οποιονδήποτε άλλο εκτός από τα δικά της μέλη είναι παράλογη", είπε ο εκπρόσωπος.

Η Allied for Startups δήλωσε ότι εκπροσωπεί «πάνω από 40 μη κερδοσκοπικές ανεξάρτητες ενώσεις startups», έχει καταχωριστεί στο μητρώο διαφάνειας από το 2015 και συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες λόμπι της ΕΕ.

Ο Rob Retzlaff, εκτελεστικός διευθυντής του Connected Commerce Council, είπε ότι το Μητρώο Διαφάνειας επικοινώνησε με το λόμπι του τον Μάρτιο του 2022. «Απαντήσαμε και στις 2 Ιουνίου 2022, η υπόθεση έκλεισε και η κατάθεσή μας είναι ακριβής και ικανοποιεί τη Διαφάνεια Εγγραφείτε», πρόσθεσε.

«Το CCIA Europe εκτιμά τη διαφάνεια και τηρεί τον κώδικα συμπεριφοράς που ρυθμίζει τη διαδικασία χάραξης πολιτικής της ΕΕ», δήλωσε ο Christian Borggreen, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής της CCIA Europe.

Η CCIA είπε ότι η εμπλοκή της με το λόμπι «Targeting Startups» περιορίστηκε σε «μερικές κοινές επιστολές που περιλάμβαναν πολλούς άλλους υπογράφοντες».

«Σε καμία περίπτωση η CCIA Europe δεν ενεπλάκη στις εσωτερικές εργασίες του Targeting Startups, ούτε τις υποστηρίξαμε ποτέ οικονομικά», δήλωσε ο Borggreen.

Η Meta και η SME Connect δεν απάντησαν εγκαίρως για δημοσίευση.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οικονομία”