Παμφυλιακή διάλεκτος (Παμφυλικά Ελληνικά)

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 89
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Παμφυλιακή διάλεκτος (Παμφυλικά Ελληνικά)

Δημοσίευση από Areti »

Τα Παμφυλικά Ελληνικά είναι μια απομονωμένη και ελάχιστα πιστοποιημένη διάλεκτος της αρχαίας ελληνικής που μιλούνταν στην Παμφυλία , στη νότια ακτή της Μικράς Ασίας . Η προέλευσή του και η σχέση του με άλλες ελληνικές διαλέκτους είναι αβέβαιη. Ορισμένοι μελετητές διακρίνουν στην Παμφυλική διάλεκτο σημαντικές ισογλωσσίες με την Αρκαδο-Κυπριακή που τους επιτρέπουν να μελετούν μαζί. Παμφυλία σημαίνει «γη όλων των φύλων (φυλών)». Η παράδοση έλεγε ότι οι Αχαιοί είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή υπό την ηγεσία του Αμφίλοχου , του Κάλχα και του Μόψου . 1Άλλες πόλεις στην Παμφυλία ιδρύθηκαν από διαφορετικές ελληνικές φυλές: η Άσπενδος ήταν αποικία του Άργους , η Σίδη ήταν αποικία της Αιολικής Κήμης , το Σήλιο (κοντά στη σημερινή Αττάλεια ) ήταν αποικία μιας άγνωστης ελληνικής μητρόπολης και η Πέργα ήταν αποικία. που ιδρύθηκε από ένα κύμα Ελλήνων από τη βόρεια Ανατολία. Η απομόνωση της διαλέκτου έγινε πριν ακόμη εμφανιστεί το άρθρο στα ελληνικά. Η Παμφυλική είναι η μόνη διάλεκτος που δεν χρησιμοποιεί άρθρα εκτός από τη μυκηναϊκή και την ποιητική γλώσσα.

Προφορά και γραφή

Η Παμφυλιακή διάλεκτος είχε μια τοπική παραλλαγή αλφαβήτου που χρησιμοποιούσε τόσο το συγκεκριμένο δίγαμμα Παμφυλίας (Ͷ) όσο και το τυπικό δίγαμμα (Ϝ), το οποίο πιθανότατα δανείστηκε από άλλα ελληνικά αλφάβητα. Έχει υποτεθεί ότι ο αρχικός ήχος /w/ σε ορισμένες θέσεις (μετά φωνήεντα) αντιπροσωπευόταν με Ͷ· όταν ο ήχος αλλάζει σε λαβιδοδοντικό /v/ στην Παμφυλική διάλεκτο, θα αντιπροσωπευόταν με Ϝ. Μερικές φορές το Ͷ χρησιμοποιήθηκε στη θέση του βήτα.

Παμφυλία (περιοχή)

Ήταν μια περιοχή στη νότια Μικρά Ασία , μεταξύ της Λυκίας και της Κιλικίας , που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως το όρος Ταύρος (όλα στη σύγχρονη Αττάλεια). Οριοθετούνταν στα βόρεια από την Πισιδία και επομένως ήταν μια χώρα μικρής έκτασης, έχοντας μια ακτογραμμή μόνο περίπου 120 km (75 μίλια) με πλάτος περίπου 50 km (30 μίλια). Επί Ρωμαϊκής διοίκησης ο όρος Παμφυλία επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει την Πισιδία και ολόκληρη την περιοχή μέχρι τα σύνορα της Φρυγίας και της Λυκαονίας και με αυτή την ευρύτερη έννοια χρησιμοποιείται από τον Πτολεμαίο.

Από που προέρχεται το όνομα Παμφυλία

Το όνομα Παμφυλία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη Παμφυλία. Κυριολεκτικά πάμφυλος σημαίνει «ανακατεμένες φυλές», σύνθετο του πᾶν, ουδέτερο του πᾶς («πάντα" + φυλή". Ο Ηρόδοτος πήρε την ετυμολογία του από μια δωρική φυλή, τους Πάμφυλους (Πάμφυλοι), που λέγεται ότι αποίκησαν την περιοχή. Η φυλή, με τη σειρά της, λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τον Πάμφυλο (ελληνικά: γιο του Αιγίμιου .
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιστορία”