Η Αλβανία αντιδρά στις κυβερνοεπιθέσεις από το Ιράν

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 89
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Η Αλβανία αντιδρά στις κυβερνοεπιθέσεις από το Ιράν

Δημοσίευση από Areti »

Η Αλβανία επλήγη από κυβερνοεπιθέσεις στις αρχές αυτού του έτους, και ήταν τόσο εξουθενωτικές που η κυβέρνηση σκέφτηκε να επικαλεστεί μια ρήτρα του ΝΑΤΟ που θα μπορούσε να φέρει όλα τα κράτη μέλη σε αντιπαράθεση με το Ιράν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Θα ήταν η πρώτη φορά που ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε μια κυβερνοεπίθεση για να επικαλεστεί το Άρθρο 5 - το οποίο αντιμετωπίζει μια επίθεση εναντίον ενός μέλους ως «επίθεση εναντίον όλων», που απαιτεί συλλογική άμυνα.

Τελικά, η Αλβανία αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει αυτή τη ρήτρα και να διακινδυνεύσει μία γενική κλιμάκωση — αναστατώνοντας τους συμμάχους που δεν φταίνε σε τίποτα, είπε ο Ράμα σε συνέντευξή του από το γραφείο του στην αλβανική πρωτεύουσα. Ο Ράμα δεν είπε πόσο σοβαρά εξετάστηκε η επιλογή ενεργοποίησης του Άρθρου Πέντε.

«Σέβομαι πάρα πολύ τους φίλους και τους συμμάχους μας για να τους πω τι πρέπει να κάνουν», είπε ο Ράμα. «Είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί για να είμαστε πολύ ταπεινοί στις αξιολογήσεις μας».

Η συζήτηση στο εσωτερικό της αλβανικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του Άρθρου Πέντε υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το εάν μια κυβερνοεπίθεση θα είναι ποτέ αρκετά σοβαρή ώστε να πυροδοτήσει πραγματικά μια ολοκληρωμένη απάντηση συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ — η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει κυβερνοαντίποινα κατά της επιτιθέμενης χώρας από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ή εξοντωτικές κυρώσεις. Η διάταξη έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι συνέπειες δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί για μια κυβερνοεπίθεση. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να βοηθήσουν το έθνος που επικαλείται το Άρθρο 5, αλλά κάθε χώρα μέλος μπορεί να καθορίσει την έκταση της απάντησής τους.

Για τον Ράμα, η επίθεση του Ιουλίου - που ανάγκασε τη χώρα να κλείσει ιστοτόπους σε όλη την κυβέρνηση που χρησιμοποιούνται για τα πάντα, από την πληρωμή υπηρεσιών κοινής ωφελείας μέχρι την απόκτηση αδειών οδήγησης - έφτασε μέχρι τη γραμμή.

«Είναι σαν να βομβαρδίζεις μια χώρα», είπε ο Ράμα για το χτύπημα στον κυβερνοχώρο, το οποίο αποδόθηκε ευρέως σε Ιρανούς χάκερ. Το ενενήντα πέντε τοις εκατό των κυβερνητικών υπηρεσιών της Αλβανίας παρέχονται στο Διαδίκτυο, που σημαίνει ότι οι καθημερινές εργασίες σταματούν σε κυβερνητικά γραφεία σε ολόκληρη τη χώρα, είπε. Οι χάκερ προσπάθησαν επίσης να σκουπίσουν ευαίσθητα κυβερνητικά δεδομένα, είπε, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Η Αλβανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν ως απάντηση — πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένα έθνος κάνει αυτό το βήμα λόγω κυβερνοεπίθεσης. Όμως ο Ράμα αποφάσισε να μην πάει το περιστατικό στο ΝΑΤΟ.

«Ήταν πάρα πολύ για εμάς να σκεφτούμε και να φτάσουμε στην απόφαση ότι θα έπρεπε να ζητήσουμε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5», είπε ο Ράμα.

Σε πιθανά αντίποινα για τη διακοπή των σχέσεων, Ιρανοί χάκερ επιτέθηκαν ξανά στην Αλβανία στις αρχές Σεπτεμβρίου, απενεργοποιώντας ορισμένα συστήματα που χρησιμοποιούνται στη συνοριακή και τελωνειακή επεξεργασία. Ο Ράμα προειδοποίησε ότι το έθνος του αναμένει περισσότερες επιθέσεις από το Ιράν και εργάζεται για την ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο.

Η γραμμή γύρω από το πότε μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει το Άρθρο Πέντε είναι ασαφής. Το Συνεργατικό Κέντρο Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ περιέγραψε την εφαρμογή του σε μια κυβερνοεπίθεση ως «μια θολή αλλά συνεπή θέση του ΝΑΤΟ », ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε το 2018 ότι το επίπεδο της κυβερνοεπίθεσης για την πυροδότηση συλλογικής άμυνας «πρέπει να παραμείνει σκόπιμα ασαφές .»

«Με ρωτούν συχνά, "υπό ποιες συνθήκες το ΝΑΤΟ θα ενεργοποιούσε το Άρθρο 5 σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης;" Η απάντησή μου είναι: θα δούμε», είπε τότε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Τζιμ Λιούις, διευθυντής του Προγράμματος Στρατηγικών Τεχνολογιών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε ότι το ΝΑΤΟ πιθανότατα εξακολουθεί να εργάζεται μέσω του «μενού επιλογών» που θα χρησιμοποιούσε για να απαντήσει σε μια κυβερνοεπίθεση. «Θα είναι ακατάστατο για λίγο μέχρι να διευθετήσουμε τι μπορείτε να κάνετε εκτός από τη βία που μπορεί να έχει [ένα] αποτέλεσμα».

Οι ιρανικές κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να προκάλεσαν εκτεταμένη αναστάτωση, αλλά δεν οδήγησαν σε θάνατο ή μόνιμη καταστροφή συστημάτων. Αυτά τα γεγονότα, σε συνδυασμό με το μικρότερο μέγεθος της Αλβανίας ως προς τη γεωγραφία και τον πληθυσμό, έκαναν την ενεργοποίηση του Άρθρου Πέντε ακόμη πιο απομακρυσμένη.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενέτεινε αυτές τις συζητήσεις, δεδομένων των πρόσφατων προειδοποιήσεων ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εντείνει τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας καθώς πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες και ότι μια κυβερνοεπίθεση κατά της Ουκρανίας θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, έχουν παράσχει υποστήριξη κυβερνοασφάλειας στην Ουκρανία.

«Έχουμε κάνει το καθήκον μας», είπε ο Ράμα για τη βοήθεια της Αλβανίας, «αλλά αυτό που συνέβη με το Ιράν επιβάλλει μια διαφορετική ταχύτητα».

Το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του ανέλαβαν πράγματι ενέργειες για να στηρίξουν την Αλβανία μετά το χτύπημα του Ιουλίου. Το ΝΑΤΟ εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας την επίθεση και δεσμεύτηκε να παράσχει υποστήριξη για την ενίσχυση της κυβερνοάμυνας της Αλβανίας. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην υπηρεσία πληροφοριών του Ιράν και τον ηγέτη της, και το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατήγγειλε φερόμενους Ιρανούς χάκερ για εκτεταμένες επιθέσεις κατά της παγκόσμιας υποδομής ζωτικής σημασίας.

Το FBI και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών δημοσίευσαν μια κοινή συμβουλή τον Σεπτέμβριο που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι Ιρανοί χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στα θύματα αλβανικά δίκτυα 14 μήνες πριν από την επίθεση, κλέβοντας περιοδικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζονται με την κυβέρνηση της Αλβανίας. Η βρετανική κυβέρνηση σημείωσε σε ξεχωριστή ειδοποίηση ότι τα email του Ράμα ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν πρόσβαση.

Ο Ράμα επεσήμανε τη βοήθεια των ΗΠΑ μετά την επίθεση, η οποία περιελάμβανε την παροχή προσωπικής εμπειρογνωμοσύνης για τη διερεύνηση του περιστατικού, ως «μεγάλη υποστήριξη» και σημείωσε ότι η Αλβανία αναμένει επί του παρόντος οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ για τις προσπάθειες άμυνας στον κυβερνοχώρο.

«Κάθε δολάριο που θα έρθει θα εκτιμηθεί πολύ», είπε ο Ράμα. «Πιστεύω ότι πρέπει και θα δείξουν ότι μας υποστηρίζουν σε αυτή την κατάσταση».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κυβερνοεπίθεση”