Ορατότης Μηδέν (1970 ταινία)

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 89
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Ορατότης Μηδέν (1970 ταινία)

Δημοσίευση από Areti »

Κοινωνικό δράμα του Νίκου Φώσκολου όπου ένας ναυτικός, ο Άγγελος Κρεούζης, είναι ο μόνος επιζών ενός ναυαγίου. Στην εξέταση που ακολουθεί αποκαλύπτεται ότι βασική αιτία του δυστυχήματος ήταν η κακή συντήρηση του πλοίου. Μετά τη δίκη, όπου αποκαλύπτεται η αλήθεια, ο πλοιοκτήτης αυτοκτονεί με αποτέλεσμα οι συγγενείς του εφοπλιστή να κατηγορήσουν τον Άγγελο για την τραγική αυτή κατάληξη.

Από τις καλές και πολύ εμπορικές ταινίες (650.000 εισιτήρια) του Φώσκολου που έχει γράψει ιστορία τόσο για τους έντονους διαλόγους όσο και τη μουσική επένδυση. Αξέχαστη στιγμή είναι η σκηνή με τον μεθυσμένο Νίκο Κούρκουλο να περιφέρεται ενώ ακούγεται το «Βρέχει Φωτιά Στη Στράτα Μου» του Μίμη Πλέσσα. Μάλιστα, το τραγούδι όπως έχει πει ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος γράφτηκε κατά παραγγελία για την ταινία. Σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο ο Φώσκολος είχε ζητήσει ένα τραγούδι πάνω στη φράση «κύμα πικρό στην πλώρη μου» που είχε σε ένα διάλογό του.

Αξέχαστη είναι και η «ατάκα» του Άγγελου που με μια σπαρακτική κραυγή περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία. Η έκφραση έχει γίνει πλέον μέρος της λαϊκής μας κουλτούρας και μας θυμίζει το παλαιότερο ναυτικό παράγγελμα στα ατμοκίνητα πλοία:

«Τα ελατήρια κόλλησαν. Ο ατμός δεν μπορεί να ξεφύγει.

Τι κάνετε μωρέ! Σταματήστε το Κάρβουνο.

Όχι άλλο κάρβουνο!»

Από τις πιο αιχμηρές και δραματικές αποκορυφώσεις που έχει δει η εγχώρια παραγωγή και με δύο πρωταγωνιστές (Νίκος Κούρκουλος και Μαίρη Χρονοπούλου) με εξαίσιες ερμηνευτικές συμμετοχές. Παίζουν επίσης οι: Μάνος Κατράκης, Νίκος Γαλανός, Άγγελος Αντωνόπουλος, Σπύρος Καλογήρου, Ζωρας Τσαπέλης, Γιάννης Αργύρης, Βαγγέλης Καζάν, Άννα Βαγενά, Τζένη Ζαχαροπούλου και Άρης Τσιούνης.

Βαθμολογία: 7.5/10
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ταινίες”