Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδίας μειώνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα 11 εβδομάδων

Απάντηση
mixalis
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τετ Φεβ 15, 2023 3:54 pm

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδίας μειώνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα 11 εβδομάδων

Δημοσίευση από mixalis »

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδίας μειώνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου, τα αποθεματικά μειώθηκαν κατά 5,681 δισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας στο χαμηλό έντεκα εβδομάδων των 561,267 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όλο το συστατικό των συναλλαγματικών αποθεμάτων έχει συρρικνωθεί την εβδομάδα που εξετάζουμε.

Την προηγούμενη εβδομάδα που έληξε στις 10 Φεβρουαρίου, τα αποθεματικά κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε περισσότερους από 11 μήνες κατά 8,319 δισεκατομμύρια δολάρια στα 566,948 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τελευταία φορά που τα αποθεματικά συναλλάγματος αυξήθηκαν ήταν την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιανουαρίου 2023. Την ημέρα αυτή, τα αποθεματικά αυξήθηκαν κατά 3.034 δισεκατομμύρια δολάρια στα 576,761 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στατιστικά στοιχεία της RBI , την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου, τα περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν κατά 4,515 δισεκατομμύρια δολάρια στα 496,072 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ τα αποθέματα χρυσού υποχώρησαν κατά 1,045 δισεκατομμύρια δολάρια στα 41,817 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, τα SDR μειώθηκαν κατά 87 εκατομμύρια δολάρια στα 18,267 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία εβδομάδα, ενώ η αποθεματική θέση στο ΔΝΤ μειώθηκε κατά 34 εκατομμύρια δολάρια στα 5,111 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συγκεκριμένα, τα αποθεματικά της χώρας ήταν στο υψηλό όλων των εποχών των 645 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο του 2021. Ωστόσο, για να τιθασεύσει την υποτίμηση της ρουπίας, η RBI παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος τόσο μέσω θέσεων spot όσο και προθεσμιακών θέσεων.

Την Παρασκευή, η ινδική ρουπία παρέμεινε γενικά σταθερή για να τελειώσει στα 82,75 ανά δολάριο σε σύγκριση με την προηγούμενη. Συνολικά, η ρουπία έκλεισε την τρέχουσα εβδομάδα με οριακή άνοδο σε σύγκριση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής στα 82,83 ανά δολάριο.

Στα πρακτικά της συνεδρίασης της MPC για τη νομισματική πολιτική του Φεβρουαρίου 2023, ο διοικητής της RBI Shaktikanta Das είπε, «σε έναν κόσμο ακραίας αβεβαιότητας, η Ινδία είναι μάρτυρας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος μακροοικονομικής σταθερότητας: η οικονομία παραμένει ανθεκτική· ο πληθωρισμός μετριάστηκε τους τελευταίους δύο μήνες κάτω από το 6%, η δημοσιονομική εξυγίανση κερδίζει έδαφος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δείχνει σημάδια συγκράτησης, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν βελτιωθεί και ο τραπεζικός τομέας παραμένει υγιής».

Περαιτέρω, το μέλος της MPC Δρ. Ashima Goyal εξήγησε στα πρακτικά ότι όταν η Fed σφίγγεται, τα επιτόκια τείνουν να αυξάνονται περισσότερο για τους EM που έχουν απότομη υποτίμηση του νομίσματος. Η παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος μείωσε τη μεταβλητότητα της ρουπίας και συνέβαλε στη διατήρηση της ανεξαρτησίας από τη στάση της Fed. Πρόσθεσε, «οι αποθεματικές έχουν επίσης ανακάμψει».

Επιπλέον, ο Goyal είπε: "Η δράση της Fed οφείλεται στη μεγάλη πλεονάζουσα ζήτηση, στις στενές αγορές εργασίας και σε μια άνευ προηγουμένου απόκλιση από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Η Ινδία δεν έχει αυτούς τους όρους και έχει τον χώρο να μην ακολουθήσει τη Fed. Ξεκίνησε επίσης από υψηλότερα ονομαστικά επιτόκια πολιτικής».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οικονομία”