Πόσο άσχημες είναι οι πυρκαγιές στην Ελλάδα – και τι τις προκάλεσαν;

Απάντηση
mixalis
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τετ Φεβ 15, 2023 3:54 pm

Πόσο άσχημες είναι οι πυρκαγιές στην Ελλάδα – και τι τις προκάλεσαν;

Δημοσίευση από mixalis »

Ο θανατηφόρος καύσωνας στη νότια Ευρώπη και οι ξηρές συνθήκες έχουν τροφοδοτήσει την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι πυρκαγιές μπορούν να σας βλάψουν. Το πρώτο είναι να πιαστεί από τις φλόγες. Με γρήγορους ανέμους και ξηρά φυτά, μια φωτιά μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να τρέξετε από αυτήν. Τα εγκαύματα είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος. Η θερμοπληξία και η αφυδάτωση αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για τους πυροσβέστες.

Οι επιζώντες από τις πυρκαγιές, ορισμένοι από τους οποίους υφίστανται το τραύμα της απώλειας οικογένειας, σπιτιών και επιχειρήσεων, παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης. Οι επιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν δεκαετίες και είναι πιο έντονες στα παιδιά.

Αλλά ακόμη και άτομα μακριά από τις φλόγες μπορεί να βλάψουν τον καπνό. Ο άνεμος μεταφέρει μικροσκοπικά, τοξικά σωματίδια καμένης ύλης που εισέρχονται στους πνεύμονες και περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, όπου προκαλούν τον όλεθρο στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Αυτά τα PM2.5 που σχετίζονται με τις πυρκαγιές - σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα - σχετίζονται με άσθμα, αδύναμους πνεύμονες και πρόωρο θάνατο.

Στην Ελλάδα, οι συγκεντρώσεις αυτών των θανατηφόρων σωματιδίων είναι ήδη πολύ πάνω από τον μέσο όρο του έτους.

Τι προκάλεσε τις πυρκαγιές;

Πολλά πράγματα μπορούν να πυροδοτήσουν μια πυρκαγιά: φωτιές κατασκήνωσης, τσιγάρα, κεραυνοί, ακόμη και το φως του ήλιου. Όμως το πόσο θα εξαπλωθεί εξαρτάται από τον καιρό.

Με την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης, οι άνθρωποι έχουν θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου – και την Ευρώπη κατά 2 βαθμούς Κελσίου – πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθιστώντας τις ζεστές και ξηρές συνθήκες στις οποίες ευδοκιμούν οι πυρκαγιές πιο συχνές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν ακριβώς πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε η κλιματική κρίση στις ελληνικές δασικές πυρκαγιές μέχρι να πραγματοποιήσουν μια μελέτη απόδοσης. Αναμένουν όμως ότι οι πυρκαγιές στην περιοχή θα δυναμώσουν στο μέλλον.

Στην τελευταία ανασκόπηση της επιστήμης, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή διαπίστωσε ότι ο καιρός πυρκαγιάς που προκαλείται από τη ζέστη στη νότια Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 14% εάν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου. Οι τρέχουσες πολιτικές το βάζουν σε καλό δρόμο για 2,7C.

Ποιος επηρεάζεται;

Οι καταστροφές είναι χειρότερες στα νησιά της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Εύβοιας. Εκεί, κάτοικοι και τουρίστες αναζήτησαν καταφύγιο καθώς οι πυροσβέστες σβήνουν τις φλόγες, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μετέφεραν τους ανθρώπους μακριά από τον κίνδυνο. Πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν πετάξει σπίτι τους.

Πως μπορούν οι άνθρωποι να παραμείνουν ασφαλείς;

Αποφεύγοντας τις πυρκαγιές, εάν είναι δυνατόν, και προστατεύοντας τον εαυτό τους από τον καπνό – για παράδειγμα κλείνοντας τα παράθυρα ή μένοντας σε εσωτερικούς χώρους.

Οι τρύπες στις κανονικές μάσκες Covid-19 είναι αρκετά μεγάλες ώστε να μπαίνουν σωματίδια PM2.5, αλλά οι καλά τοποθετημένες μάσκες αναπνευστήρα N95 προσφέρουν κάποια προστασία.

Ο Ερυθρός Σταυρός λέει στους ανθρώπους να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν γρήγορα και να εξοικειωθούν με το σχέδιο αντίδρασης της κοινότητας.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να μειώσουν τη ρύπανση από άνθρακα για να αποτρέψουν την επιδείνωση του καύσωνα και να χρηματοδοτήσουν πυροσβέστες, γιατρούς και νοσηλευτές για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της σήμερα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Όλες οι επιστήμες”