ASUS ROG Strix G18 Gaming Laptop | 18 Inch| Intel Core i9-13980HX | 32GB RAM | 1TB SSD

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

ASUS ROG Strix G18 Gaming Laptop | 18 Inch| Intel Core i9-13980HX | 32GB RAM | 1TB SSD

Δημοσίευση από petros »

Πήρα το laptop κυρίως για τη γυναίκα μου (Photoshop, διαχείριση της ιστοσελίδας της, Autocad) και για μένα ως δευτερεύον gaming laptop (χρησιμοποιώ υπολογιστή τις περισσότερες φορές). Έκανα αναβάθμιση από το ROG Strix G17 με το 5800H και ένα RTX 3060.

Αμέσως όταν πήρα το laptop, το άνοιξα και αντικατέστησα το κύριο NVME με ένα Samsung 970 Evo Plus 2TB. Αν και είναι Gen 3 NVME, είναι πιο γρήγορο από αυτό που συνοδεύει τον φορητό υπολογιστή, ένα WD SN560 Gen 4 NVME. Το SN560 είναι ένα NVME εισαγωγικού επιπέδου και είναι χωρίς DRAM. Δεν είναι ότι είναι αργό, απλά ήθελα ένα μεγαλύτερο και πιο γρήγορο NVME.

Αντικατέστησα επίσης τη μνήμη RAM με 2 στικάκια των 16GB DDR5 4800 @ CL 38, αντικαθιστώντας τη μνήμη RAM μέσα στην οποία ήταν η DDR5 4800 @ CL40. Την αντικατάσταση την έκανα καθαρά για την αύξηση μεγέθους, όχι την αύξηση ταχύτητας του κάτω CL.

Εφάρμοσα ξανά το Liquid Metal στην CPU, μόνο και μόνο για να βεβαιωθώ ότι απλώνεται ομοιόμορφα (στο παλαιότερο G17 δεν ήταν), αντικατέστησα τη θερμική πάστα στη GPU, η οποία ήταν ήδη λίγο στεγνή με το Arctic Cooling MX-4 και αφαίρεσα όλα τα μπλε θερμικά υγρά μαξιλαράκια με λίγο K5-Pro.

Η οθόνη είναι αρκετά καλή, όχι εξαιρετική, αλλά εντάξει στο εύρος τιμών. Ήθελα οθόνη FHD και όχι οθόνη QHD, γιατί το 4060 θα δυσκολευόταν σε ανάλυση 2Κ. Επίσης, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω την κλίμακα DPI και δεν μου αρέσει, καθώς δεν λειτουργούν όλες οι εφαρμογές καλά με την κλίμακα DPI.

Η λύση ψύξης φαίνεται αρκετά καλή και όντως είναι. Με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του BIOS είχα την επιλογή να υποτονίσω την CPU -0,08V, κάτι που βοήθησε λίγο με τους θερμοκρασίες. Σε γενικές γραμμές, όταν παίζετε παιχνίδια, δεν χρειάζεται η πλήρης turbo boost που ανεβάζει τις θερμοκρασίες, γι' αυτό χρησιμοποιώ το Throttlestop για να περιορίσω την CPU στα 25W που είναι υπεραρκετά για gaming. Αυτό διατηρεί τη θερμοκρασία υπό έλεγχο κατά το παιχνίδι στους 65 έως 70 C για την CPU και το ίδιο για τη GPU. Όλα αυτά, με περιβάλλον από 28 έως 29 C. Φυσικά, εάν δεν χρησιμοποιήσετε το γκάζι και αφήσετε το φορητό υπολογιστή στις ρυθμίσεις αποθέματος, με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος που αναφέρθηκε παραπάνω, ο φορητός υπολογιστής θα φτάσει τους 90 C στην CPU εύκολα και γύρω στους 85 C στη GPU.

Οι ανεμιστήρες ακούγονται αρκετά σε αυτό το laptop. Αναρωτιέμαι πώς θα τα πήγαινε το 13980HX, αλλά τελικά πρόκειται για φορητό υπολογιστή, όχι για επιτραπέζιο υπολογιστή, οπότε αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες. Αν επρόκειτο να διαλέξω μεταξύ της κορυφαίας Intel και της κορυφαίας CPU της AMD, θα επέλεγα την επιλογή AMD. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να βρω φορητό υπολογιστή από την Asus με CPU AMD, 4060 και ανάλυση FHD.

Το πληκτρολόγιο και το trackpad είναι εύκολα και βολικά στη χρήση. Μου αρέσει το πλήρες αριθμητικό πληκτρολόγιο. Το RGB ανά κλειδί είναι αρκετά καλό. Ο ήχος είναι πολύ καλός, με λίγο μπάσο. Δεν είναι εντελώς επίπεδο όπως σε άλλους φορητούς υπολογιστές. Επίσης, είναι αρκετά δυνατό.

Όσο για την ποιότητα κατασκευής, είναι πολύ καλή, αλλά όχι τόσο καλή όσο ήταν στο G17.
mixalis
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τετ Φεβ 15, 2023 3:54 pm

Δημοσίευση από mixalis »

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το gaming laptop. Φυσικά, θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι η απόδοση δεν πλησιάζει έναν σταθερό υπολογιστή με παρόμοιο εξοπλισμό, αλλά νομίζω ότι είναι πραγματικά υπέροχο που μπορείτε απλά να πάρετε μια τέτοια συσκευή μαζί σας, ναι ακούγεται σαν να είναι ο πρώτος μου φορητός υπολογιστής παιχνιδιών είναι και είναι έτσι.

Να θυμάστε ότι με την κάρτα γραφικών RTX 4070 και τις δυνατότητες που παρέχει η Nvidia, δεν μπορείτε να κατηγορήσετε το προϊόν. Όλοι πρέπει να το μάθουν πριν αγοράσετε κάτι, ειδικά όταν πρόκειται για τέτοιες τιμές, αν δεν σας αρέσει μπορείτε πάντα να πάρετε κάτι άλλο.

Νομίζω ότι η κατασκευή είναι πολύ επιτυχημένη και ο χρόνος εκτέλεσης χωρίς βύσμα φυσικά δεν είναι τόσο μεγάλος, παρά τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά θα πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαρο σε όλους αν κάποιος αγοράσει φορητό υπολογιστή παιχνιδιών και φορητό υπολογιστή γραφείου.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Laptop”