Τρισδιάστατες εκτυπωμένες ανθρώπινες καρδιές; Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ξεκινά τις δοκιμές

Απάντηση
mixalis
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τετ Φεβ 15, 2023 3:54 pm

Τρισδιάστατες εκτυπωμένες ανθρώπινες καρδιές; Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ξεκινά τις δοκιμές

Δημοσίευση από mixalis »

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία εξατομικευμένων οργάνων με την εξασφάλιση σύμβασης και χρηματοδότησης για να πειραματιστούν με τρισδιάστατη εκτύπωση ανθρώπινες καρδιές και εμφύτευσή τους σε ζωντανούς χοίρους.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων μπορούν να σώσουν ζωές, αλλά τα όργανα δωρητών συχνά είναι ελλιπή και πολλοί ασθενείς πεθαίνουν ενώ περιμένουν τη μεταμόσχευση.

Αν και δεν υπάρχει βεβαιότητα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να απορρίψει το όργανο. Η ιδανική λύση είναι η χρήση των βλαστικών κυττάρων του ίδιου του ασθενούς για την τρισδιάστατη εκτύπωση ενός νέου οργάνου, εξαλείφοντας την πιθανότητα απόρριψης.

Δείτε το video στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=1DncnbEE3Ls

Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης οργάνων αναπτύσσεται γρήγορα, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας εκτύπωσης αιμοφόρων αγγείων. Μια ομάδα επιστημόνων του Στάνφορντ έλαβε πρόσφατα ένα συμβόλαιο 26,3 εκατομμυρίων δολαρίων από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Έργων για την Υγεία (ARPA-H). Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν λειτουργικές ανθρώπινες καρδιές και να τις δοκιμάσουν σε χοίρους.

Όπως σημείωσε ο κύριος ερευνητής του έργου, Mark Skylar-Scott, «η εποχή της βιοκατασκευής οργάνων αρχίζει». Η ομάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτοματοποιημένους βιοαντιδραστήρες για την ανάπτυξη όλων των τύπων κυττάρων που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας ανθρώπινης καρδιάς. Αυτά τα κύτταρα θα χρησιμοποιηθούν ως « μελάνη » για την τρισδιάστατη εκτύπωση πλήρως λειτουργικών ανθρώπινων καρδιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χάρη σε αυτή την τεχνολογία θα είναι δυνατή η εκτύπωση μιας νέας καρδιάς κάθε δύο εβδομάδες . Αυτές οι καρδιές θα δοκιμαστούν στο εργαστήριο και στη συνέχεια σε ζωντανούς χοίρους.

Ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν να δοκιμάσουν τις κατασκευασμένες καρδιές σε χοίρους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μπορεί να απέχουν ακόμη πολλά χρόνια. Ωστόσο, αυτές οι δοκιμές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία νέων οργάνων από τα κύτταρα ενός ατόμου.

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ο Λόρενς Φόσετ, 58 ετών, έγινε ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε μόσχευμα καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο γουρούνι.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιατρική”