Η Κίνα προς ένα ψηφιακό μέλλον: οι 14 προκλήσεις

Απάντηση
mixalis
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τετ Φεβ 15, 2023 3:54 pm

Η Κίνα προς ένα ψηφιακό μέλλον: οι 14 προκλήσεις

Δημοσίευση από mixalis »

Η Κινεζική Ακαδημία Μηχανικών (CAE) και το Κέντρο Έρευνας Στρατηγικής Ανάπτυξης Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής Μηχανικής της Κίνας έχουν παρουσιάσει 14 βασικές προκλήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας πληροφοριών για το 2023. Το σχέδιο της Κίνας αναφέρθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η CAE τόνισε ότι ο κόσμος, η εποχή και η τεχνολογία αλλάζουν με πρωτοφανή ρυθμό και η επιστήμη και η τεχνολογία εισέρχονται στην εποχή της καινοτομίας σε ομάδες.

Μεταξύ των κύριων εργασιών:

1. Ψηφιακά συστήματα: Η Κίνα προωθεί ενεργά την ατζέντα της για την «Ψηφιακή Κίνα», επιδιώκοντας να ενισχύσει την ψηφιακή υποδομή και τα συστήματα επεξεργασίας δεδομένων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στην οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό, την κοινωνία και το πράσινο κτίριο.

2. Μηχανογράφηση: Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια ψηφιοποίηση και δικτύωση, η Κίνα δεσμεύεται να κάνει πλήρη χρήση των επιστημονικών και τεχνολογικών της πόρων για τη δημιουργία ενός συστήματος ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, διασφαλίζοντας αυτονομία και αξιοπιστία στον ψηφιακό τομέα.

3. Μικρο και οπτοηλεκτρονική: Με τα τρανζίστορ να συρρικνώνονται σε μέγεθος και να πλησιάζουν τα φυσικά όρια, η έμφαση δίνεται στην τρισδιάστατη ολοκλήρωση, σε νέες συσκευές, δομές και υλικά.

4. Οπτική μηχανική: Η έρευνα για τον έλεγχο των φωτεινών πεδίων μπορεί να οδηγήσει σε επαναστατικές ανακαλύψεις στη μετάδοση οπτικών πληροφοριών και ενέργειας.

5. Συστήματα μέτρησης: Η Κίνα προσπαθεί να βελτιώσει τα εθνικά της συστήματα μετρήσεων, ειδικά στον τομέα του εξοπλισμού υψηλής ακρίβειας.

6. Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: Με τις απειλές στον κυβερνοχώρο να αυξάνονται συνεχώς, η Κίνα αναζητά τρόπους να ενισχύσει τα αμυντικά της μέτρα και να αναπτύξει νέες μεθόδους για τον εντοπισμό και την πρόληψη επιθέσεων.

7. Ηλεκτρομαγνητικά πεδία: η έρευνα στον τομέα αυτό στοχεύει στη μελέτη της αλληλεπίδρασης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων με διάφορα συστήματα και υλικά.

8. Έλεγχος: Αντιμέτωποι με ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες λειτουργίας και δυναμικά συστήματα, δίνεται έμφαση στη δημιουργία σταθερών και βέλτιστων συστημάτων ελέγχου.

9. Γνωστικές τεχνολογίες: Παρά την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν προκλήσεις στους τομείς της ερμηνείας, της αποτελεσματικότητας και της λήψης αποφάσεων. Η Κίνα προσπαθεί να αναπτύξει νέες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης «εμπνευσμένες από τον εγκέφαλο».

10. Πληροφοριακά Συστήματα και Λογισμικό: Με τις αυξανόμενες ανάγκες τεχνολογίας πληροφοριών, δίνεται έμφαση στη δημιουργία νέων πλατφορμών και λογισμικού πληροφορικής.

11. Εφαρμογές των Υπολογιστών: Η Κίνα προσπαθεί να προσαρμόσει και να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες, όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη και το μετασύμπαν σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

12. Σύστημα πληροφοριών για τη θάλασσα: Η Κίνα αναζητά τρόπους για να βελτιώσει τα θαλάσσια συστήματα πληροφοριών της, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνικών τηλεπισκόπησης και επικοινωνίας.

13. Αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης: Αντιμέτωπη με παγκόσμιες απειλές όπως πανδημίες και φυσικές καταστροφές, η Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσει ολοκληρωμένα συστήματα αντιμετώπισης κρίσεων.

14. Δίκτυα και Επικοινωνίες: Με την έλευση των μεγάλων δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης και του υπολογιστικού νέφους, η εστίαση είναι στη δημιουργία δικτύων επόμενης γενιάς όπως το 6G και στην ενσωμάτωση διαφόρων τεχνολογιών.


Οι εργασίες που αναφέρονται αντικατοπτρίζουν τις στρατηγικές προτεραιότητες της Κίνας στην επιστήμη και την τεχνολογία για τα επόμενα χρόνια. Η Κινεζική Ακαδημία Μηχανικών ξεκίνησε την έρευνα σε αυτόν τον τομέα το 2014 και δημοσιεύει τα ερευνητικά της αποτελέσματα για 9 συνεχή χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια, η Κίνα κατασκευάζει μια επιστημονική εγκατάσταση που ονομάζεται Comprehensive Research Facility for Fusion Technology (CRAFT) στην επαρχία Anhui. Το εργοστάσιο θα αναπτύξει βασικές τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας πυρηνικής σύντηξης , η οποία θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την καθαρή ενέργεια του μέλλοντος.

Σημειώνουμε επίσης ότι, ως απάντηση στην αυξανόμενη θαλάσσια δύναμη της Κίνας, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναλάβει τον μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό του υποθαλάσσιου δικτύου επιτήρησής του από τη δεκαετία του 1950. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης, προγραμματίζεται ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου δικτύου υποβρύχιων ακουστικών καλωδίων κατασκοπείας και ο εκ νέου εξοπλισμός του στόλου των πλοίων με σύγχρονους αισθητήρες και μικρόφωνα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά”