NASA: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα σκοτώσει τον κόσμο, αλλά θα τον κάνει καλύτερο

Απάντηση
mixalis
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τετ Φεβ 15, 2023 3:54 pm

NASA: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα σκοτώσει τον κόσμο, αλλά θα τον κάνει καλύτερο

Δημοσίευση από mixalis »

Από την κυκλοφορία του ChatGPT, πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στις ηθικές απειλές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Εν μέσω φόβων ότι οι μηχανές θα μπορούσαν να πάρουν τις δουλειές των ανθρώπων ή να σκοτώσουν τους πάντες, όπως το περίφημο Skynet του Terminator, η διαστημική υπηρεσία NASA φαίνεται να βλέπει εντελώς διαφορετικές προοπτικές για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί που εργάζονται με τα ρόβερ του Άρη της NASA χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη όχι για να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, αλλά για να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους.

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ ως μόνο ένα ενδιάμεσο βήμα προς την πλήρη αυτοματοποίηση . Ωστόσο, η έρευνα της NASA δείχνει ότι πολλές από τις ηθικές ανησυχίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη εξαφανίζονται όταν οι εταιρείες επιλέγουν ένα μοντέλο συνεργασίας ανθρώπου-ρομπότ.

Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν τα ρομπότ επεκτείνονται και συμπληρώνουν τις ανθρώπινες ικανότητες . Τα ρομπότ αποστέλλονται για να εκτελούν επικίνδυνες εργασίες, όπως αποστολές εκκαθάρισης ναρκών ή έρευνας και διάσωσης , και επίσης χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για να εκτελούν εργασίες αδύνατες για τον άνθρωπο.

Οι ειδικοί της NASA ανέφεραν ως παράδειγμα ρόβερ στον Άρη εξοπλισμένα με κάμερες που τους επιτρέπουν να καταγράφουν μήκη κύματος φωτός στην υπέρυθρη περιοχή, αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Ωστόσο, αυτά τα ρομπότ δεν μπορούν να βγάλουν ανεξάρτητα επιστημονικά συμπεράσματα με βάση αυτές τις πληροφορίες. Μόνο με το συνδυασμό των ευρημάτων με τη γνώμη των ειδικών θα μπορέσουν οι επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να ανακαλύψουν νέες αλήθειες για τον Άρη.

Ένα άλλο ηθικό ζήτημα στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ο τρόπος με τον οποίο συλλέγονται και χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες. Τα ρομπότ στον Άρη βασίζονται επίσης σε συλλεγμένα δεδομένα, αλλά εστιάζοντας στον κόσμο γύρω τους, αποφεύγουν τα προβλήματα επιτήρησης , μεροληψίας και εκμετάλλευσης που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη.

Τα ρομπότ μπορούν να ενώσουν ομάδες ανθρώπων προκαλώντας αυθεντικά ανθρώπινα συναισθήματα. Όταν οι μηχανές εμπνέουν μια αίσθηση φροντίδας, αναδεικνύουν τις ιδιότητες που κάνουν τους ανθρώπους ανθρώπους.

Ως εκ τούτου, πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τη σκοπιμότητα, την ελεύθερη βούληση και την προκατάληψη στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να επανεξεταστούν εάν εγκαταλειφθεί η ιδέα της πλήρους αντικατάστασης των ανθρώπων με μηχανές.

Και αντί να εξετάζουμε τις φαντασιώσεις του Χόλιγουντ για τα ρομπότ, αξίζει να δούμε επιτυχημένες ομάδες ανθρώπων και μηχανών που εργάζονται τόσο στο διάστημα όσο και στη Γη.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνητή νοημοσύνη”